Sektörel

ATEM Başkanı Akçam: Site ve apartmanlarda şarj istasyonu zorunlu olmalı!

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam ise yeni binalarda şarj istasyonunun kurulmasının zorunlu olduğunu, eski binalarda da zorunlu kılınması gerektiğini söyledi.

ATEM Başkanı Hakan Akçam, Bakanlığın elektrikli araçlar için gereken şarj cihazlarının kurulumuna ilişkin yaptığı açıklamaları değerlendirdi. Akçam, elektrikli otomobil satış sayısının 2024’te yüzde 223,1 artışla 35 bin 636 olduğuna değinerek, teknolojik gelişmelere ayak uydurulması gerektiğini söyledi. Elektrikli otomobile ilginin zamanla artacağını da ifade eden Akçam, tüm binalarda şarj istasyonunun zorunlu olması gerektiğine vurgu yaptı.

ÇOĞUNLUĞUN KARARI İLE ŞARJ İSTASYONLARI KURULABİLECEK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yaptığı açıklamalara değinen Akçam, “Bakanlık şarj istasyonlarının kurulumunda ruhsat gerektiren bir yapı niteliğinde olmadığını ifade etti.

Bu nedenle şarj istasyonları kurulurken 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 19’uncu maddesinde yer alan maliklerin beşte dördünün rızasının aranmasına gerek olmadığını da bildirdi. Bakanlık son noktayı koyarak, şarj istasyonu kurulumu için çoğunluğun kararının yeterli olacağını ifade etti” dedi.

Elektrikli araç kullanımının yaygınlaşmasıyla şarj istasyonu ihtiyacının da arttığına vurgu yapan Akçam, “Şarj istasyonu konusunda bir kesinlik olmadığından araç sahipleri ile site yöneticileri karşı karşıya geliyordu. Çünkü site ya da apartman yöneticileri Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 19. Maddesine atıfta bulunarak şarj istasyonunun kurulması için maliklerin beşte dördünün rızasının alınması gerektiğini öne sürüyordu.

Bakanlık yaptığı açıklama ile tartışmalara noktayı koydu ve çoğunluğun kararının geçerli olacağını ifade etti” diye konuştu.

RESMİ PROSEDÜRLER HAFİFLETİLMELİ

Çevre kirliliğini önlemek için elektrikli araçların yaygın olduğu bir ortamda mutlaka şarj istasyonlarının kurulması gerektiğine dikkat çeken Akçam sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle son birkaç yıldır iklim değişikliğinin etkileri daha yoğun hissedilmeye başlandı.

Ankara, Haziran ayında hiç yaşamadığı sıcaklıkları yaşadı. Tüm dünya bu şekilde ve iklim değişikliğinin önünü kesmek için çeşitli önlemler alınıyor. Dünya elektrikli araçlara entegre olmuşken Türkiye olarak biz neden olmayalım? İstatistiklere göre elektrikli otomobil satış sayısının 2024’te Türkiye’de yüzde 223,1 artışla 35 bin 636 olduğundan bahsediliyor.

Türkiye’de de elektrikli araca yönelim var. Elektrikli araçların en büyük sorunu ise şarj istasyonuna ulaşımda yaşanan sıkıntılar. Aracını evinden şarj etmek isteyenler ise binalarına şarj istasyonu kurulmasını talep ediyorlar ve bu konuda çok haklılar. Bunun için resmi prosedürlerin daha da hafifletilmesi gerekiyor.”dedi.

Elektrikli araçların radyasyon yaydığına ilişkin söylentilerin de mevcut olduğunu ifade eden Akçam, “Uzmanlar elektrikli araçlardaki radyasyon oranının Dünya Sağlık Örgütü'nün izin verdiği değerlerin altında olduğunu ve sağlığa bilinen bir etkisinin olmadığından bahsediyor. Hem çevreye hem de insanlara olumsuz bir etkisinin olmadığından bahsediliyorken biz neden elektrikli araçları kullanmayalım ki?” diye konuştu.

Akçam, şarj istasyonu uygulamasının tüm binalarda zorunlu hale gelmesi gerektiğine dikkat çekerek  böyle bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu belirtti.

Akçam prosedürlerin hızla uygulanması gerektiğine dikkkat çekerek '' Yeni binalarda zaten zorunlu, eski binalarda da zorunlu olması gerektiğini düşünüyorum.

Çevre Bakanlığı bunu şart kılmalı. Böylece ilçe belediyeler de harekete geçer ve uygulama hızlanır. Bizim sitede 100 kişi var, 15 tanesi elektrikli araç kullanıyor. Ancak araçlarını şarj edemiyor ve büyük sıkıntı yaşıyorlar. Biran önce tüm binalar için zorunlu hale getirilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Konut kredisi faiz oranları düşüyor mu? Ev sahibi olmak isteyenler dikkat!

ATEM, barınma sorunu yaşayan öğrenciler için kolları sıvadı! Ev sahipleri ile tek tek görüşülecek!

Ev sahibi olmak isteyenler dikkat! Konut fiyatları düşecek mi?