06 / 07 / 2024

ATEM Başkanı Akçam: Zam sınırının kalkması ile kiralar yüzde 20 arttı!

ATEM Başkanı Akçam: Zam sınırının kalkması ile kiralar yüzde 20 arttı!

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, 1 Temmuz itibarıyla kira fiyatlarında uygulanan yüzde 25 zam sınırının kalkması ile kira fiyatlarında fahiş artışlar meydana geldiğini açıkladı.



2 Temmuz 2024’ten itibaren kira fiyatlarının en az yüzde 20 artış gösterdiğine dikkat çeken  Ankara  Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, fahiş Kira fiyatlarını durdurmak için tüm kurumları, STK’ları ve müteahhitleri göreve davet ettiklerini ifade etti.

TÜFE ORANININ ÜZERİNDE ZAMLAR YAPILIYOR

Temmuz ayı itibarıyla kirada uygulanan zam sınırının kalkması ile ev sahiplerinin kira zamlarını TÜFE oranının üzerinde yaptıklarına değinen Akçam, yetkili kurumlara ve özel sektör müteahhitlerine seslendi.

Kira fiyatlarında artışın yaz boyunca süreceğine vurgu yapan Akçam, “Memur ve öğretmen atamalarının ve tayinlerinin yapılması, şehirlere yeni üniversite öğrencilerinin gelmesi ile de kira fiyatlarındaki artış devam edecektir.

Yüzde 25 zam sınırı varken bu kurala uyulmuyorken zam sınırının kalkması ile birçok ev sahibinin çok uç noktalarda kira fiyatlarına zam yaptıklarına ilişkin odamıza duyumlar geliyor. Hatta TÜFE oranının üzerinde zamlar yapıldığı belirtiliyor. Yapılan zamları asgari ücretli bir ailenin ödemesi neredeyse imkansız” dedi.

ATEM Başkanı Akçam: Zam sınırının kalkması ile kiralar yüzde 20 arttı!

KURUMLAR KİRAYA VERMEK ÜZERE KONUT YAPMALILAR

Kira fiyatlarındaki artışı durdurmak için devlet kurumlarından özel sektöre kadar herkesin taşın altına elini koyması gerektiğine dikkat çeken Akçam, “Fahiş Kira fiyatlarını durdurmak için tüm kurumları, STK’ları ve müteahhitleri göreve davet ediyoruz. TOKİ, Emlak Konut, belediye iştirakleri ve özel sektör müteahhitleri kiraya vermek üzere konut yapmalılar. Lojman sistemine tekrar dönülür ve memurun ev ihtiyacı buradan karşılanırsa piyasadaki konut arzı artırılmış olur” dedi.

Ticari olarak inşa edilen ofislerin de konuta dönüştürülmesi gerektiğini söyleyen Akçam, “Sokak aralarında atıl boş kalan dükkanların meskene dönüştürülmesi için prosedürler rahatlatılmalı. Bunun yanı sıra orta vadede kentsel dönüşüm daha da yaygınlaştırılmalı” diye konuştu.

KİRA FİYATLARININ ARTIŞLARI 2 YIL DURDURULMALI

Konuya ilişkin önerilerine devam eden Akçam şunları söyleyerek sözlerini sonlandırdı: “Sosyal yardımlaşma vakıfları dar gelirli vatandaşa kira desteği vermeli, zaten en yüksek seviye de olan kira fiyatlarının artışları 2 yıl durdurulmalıdır. Aksi takdirde kira fiyatları önlenemez bir noktaya geldiğinde herkes için çok geç olabilir. Şimdiden bu sorunun önünü kesecek çözümler bir an önce devreye girmelidir.” dedi. 

Yüzde 25 kira sınırlaması bitti, fırsatçılar harekete geçti!

Konut açığı sorununa çözüm: İnşaat sektörünün öncüleri sosyal konut yapmalı!

Geri Dön