16 / 11 / 2024

Atıl durumdaki binada yatırım yapana vergi indirimi!

 Atıl durumdaki binada yatırım yapana vergi indirimi!

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, atıl durumdaki binaları alarak yatırım yapanların vergi indiriminden yararlanacağını açıkladı




Çağlayan, dün düzenlediği basın toplantısında, atıl durumda olan hazır fabrika ve binaların teşvik kapsamına alındığını belirterek, "Bugüne kadar sadece faaliyet gösterilecek binanın inşaatına ilişkin harcamalar teşvikten yararlanıyordu. Artık yatırımcı satın aldığı hazır bina için de vergi indiriminden yararlanacak" dedi. Çağlayan, yeni uygulamanın, inşaatı tamamlanmış ancak, kullanılamayan fabrika ve bunun gibi binaların ekonomiye kazandırılacağını söyledi.


Çağlayan, bina satın almaya ilişkin yeni uygulamayı, 6. bölgedeki teşvikler üzerinden şu örneklerle açıkladı:


1 - 6. bölgede kendi binasında yatırım yapan ve 1 milyon lira makine ve teçhizat harcaması yapan bir yatırımcı, bina harcaması yapmadığı için sabit yatırımı 1 milyon lira olacak. Bu yatırımcı vergiden 500 bin TL düşebilecek.


2 - Başka bir yatırımcı 1 milyon lira makine teçhizat harcaması yaptı ve 300 bin liraya yeni fabrika inşa etti diyelim. Bu yatırımcının sabit yatırım tutarı 1 milyon 300 bin lira olacak ve vergiden 650 bin lira düşecek.


3 - Bir diğer yatırımcı 1 milyon liralık makine teçhizat harcaması yaptı ve 700 bin liraya üzerinde binası da olan bir arsa satın aldığında sabit yatırım tutarı 1 milyon 700 bin lira olacak. Ancak arsa bedeli vergiden indirilemiyor. Bu durumda mahkeme arazi ile binanın değerlerini hesaplatacak. Diyelim ki arsa 200 bin TL, binanın değeri 500 bin TL. Yatırımcı 1 milyon 500 bin TL’nin 750 bin TL’sini vergiden düşecek.


Çağlayan, "Yatırım için ihtiyaç olan büyüklüğe karşılık, çok büyük binalar için gelen teklifleri kabul etmeyeceğiz, istismara izin vermeyeceğiz" dedi. Çağlayan, daha önce teşvik kapsamına alınmış binaların da uygulamadan yararlanabileceğini, bir fabrika binasının otel olarak teşvik alabileceğini kaydetti. Çağlayan, bir şirket ortağının da kendi binasını şirkete satabileceğini ifade etti.



5.5 mİlyar lİralık teşvİk başvurusu

Teşvik Kanunu'nda gelinen nokta hakkında bilgi veren Çağlayan, şunları söyledi:

"Teşviğin yürürlüğe girdiği 19 Haziran 2012'den bugüne kadar, teşvik belgesi düzenlenmesine yönelik 5.5 milyar lira sabit yatırım tutarında 480 adet müracaat yapılmıştır. Tutarı 3.93 milyar lira ve öngörülen istihdamı 16 bin 247 kişi olan 340 projenin incelemeleri tamamlanmış ve teşvik belgeleri düzenlenmiştir. Yapılan müracaatın neredeyse yüzde 75'inden fazlası belgeye bağlandı

Milliyet


Geri Dön