28 / 04 / 2024

Atina'nın ilk camisi ibadete açıldı!

Atina'nın ilk camisi ibadete açıldı!

Yunanistan'ın başkenti Atina'nın ilk camisi, 14 yıllık plan ve inşa sürecinden sonra açıldı...



Yunanistan'ın başkenti Atina'nın ilk camisi, 14 senelik plan ve inşa sürecinden sonra yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleriyle ibadete açıldı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Atina Camisi, 2 Kasım 2020 itibarıyla hizmete açılmıştır ve dini alanlar için öngörülen Kovid-19 önlemleri çerçevesinde mesafe ve sağlık tedbirleri uygulanmaktadır." ifadelerine yer verildi.

Bundan böyle beş vakit namaz kılınacağı bildirilen camide, güvenlik, temizlik, koruma ve diğer hizmetler için tüm gerekli düzenlemelerin sona erdiği açıklandı.

- Salgın nedeniyle cemaat 9 kişiyle sınırlı

Koronavirüs nedeniyle resmi açılışının başka bir tarihte yapılacağı belirtilen caminin, vakit namazlarında cemaatin salgın koşullarından dolayı 9 kişiyle sınırlandırıldığı belirtildi.

Caminin ilk imamı ise 49 yaşındaki Fas kökenli Yunan vatandaşı Muhammed Zaki oldu.

Yunanistan Din İşlerinden Sorumlu Genel Sekreteri Yorgo Kalaitzis konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "2006 yılından bu yana birbirini izleyen hükümetlerin uzun çabaları tamamlandı. Yunanistan, ülke içinde ve dışında demokrasi ve din özgürlüğü konusunda net bir mesaj veriyor." ifadelerini kullandı.

- Minaresi bulunmuyor

Votanikos semtinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait atıl bir yerleşkede tamamlanan inşaat, Ağustos 2016 tarihinde Yunanistan Parlamentosu tarafından alınan kararın ardından dörtlü bir konsorsiyum tarafından üstlenilmişti.

Yaklaşık olarak 850 metrekare büyüklüğünde, 350 kişi kapasiteli caminin minaresi bulunmuyor.

- Yapımına 2006'da karar verilmişti

Caminin avlu bölgesinde bir çocuk parkı ve fıskiye de bulunuyor. 887 bin avro bütçeyle hayata geçirilen Atina Camisinin, inşaatına ilk olarak 2006 yılında karar verilmiş ancak bürokratik süreçlerin uzaması, hukuki engellemeler ve aşırı sağ kesimin tepkileri nedeniyle 10 yılı aşkın süre inşasına başlanamamıştı. 

Caminin yönetimi, Eğitim ve Maliye bakanlıklarından iki devlet görevlisi, iki belediye çalışanı, bir yüksek mahkeme hakiminin yanı sıra Müslüman cemaatlerden iki temsilcinin yer aldığı 7 üyeli bir kurula devredilecek.

 

Yunanistan’dan kritik deprem açıklaması: 10 bin bina riskli!


Geri Dön