27 / 04 / 2024

Tarihi Kalem Kırdı Camisi inşaatın ardından ibadete açıldı!

Tarihi Kalem Kırdı Camisi inşaatın ardından ibadete açıldı!

Kayseri Büyükşehir Belediyesinin, Mevlananın hocası Seyyid Burhaneddin Tırmızinin türbesi yanına naklederek aslına uygun şekilde yeniden inşa ettiği 18. yüzyıl dönemine ait cami, törenle ibadete açıldı



 

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından, Mevlananın hocası Seyyid Burhaneddin Tırmızinin türbesi yanına nakledilerek aslına uygun şekilde yeniden inşa edilen Kalem Kırdı Camisi ile arkasındaki namazgah, törenle ibadete açıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, törende yaptığı konuşmada, imar plan tadilatı sonucu açılacak yol güzergahıyla katlı otopark ve pasaj olarak planlanan alan üzerinde bulunduğu için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun da onayıyla nakline karar verilen Kalem Kırdı Camisini, taşlarını numaralandırdıktan sonra Kalpaklıoğlu Mahallesindeki yerinden, İsmailağa Mahallesindeki yeni yerine taşıdıklarını söyledi.

Aslına uygun şekilde yeniden inşa ettikleri 18. yüzyıla ait cami ile arkasındaki namazgahı halkın hizmetine sunduklarını belirten Özhaseki, caminin, yakınında bulunan Seyyid Burhaneddin Tırmızinin türbesiyle bütünleştiğini kaydetti.

Manevi şahsiyetlerin, toplumun huzurlu yaşamasına katkı sunduğuna inandığını dile getiren Özhaseki, şöyle konuştu:

"Anadolu coğrafyası, insanların toplu yaşadığı en eski mekanlar arasında yer alıyor. Bu coğrafyada insanlar, en geniş imkanlara en fazla günümüzde sahip olmuşlardır. İmkanlar artmasına rağmen, insanlarda bir huzursuzluğun da hakim olduğunu görüyoruz. Bu huzurluğu gidermenin yolunun, Seyyid Burhaneddin gibi manevi şahsiyetlerin öğretilerine kulak vermekten geçtiğini üşünüyorum. Gönül zenginliği ve kalp temizliği olgularını önemseyenler, huzura erer."

İl Müftüsü Ali Maraşlıgil de cami ve mescit yaptırmanın en faziletli işlerden olduğunu vurgulayarak, Kayserili hayırseverlerin bu konuda üzerlerine düşen görevi layıkıyla yerine getirdiğini söyledi. Kuran-ı Kerim ve dua okunmasının ardından cami ve amazgah, ibadete açıldı. Büyükşehir Belediyesi, Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Türk Kadınları Kültür Derneğinin (TÜRKKAD), Seyyid Burhaneddin Tırmızi adına düzenlediği ve dün başlayan uluslararası sempozyum için Kayseriye gelen yerli ve yabancı davetliler de açılış törenine katıldı.

Törenden sonra katılımcılar, Seyyid Burhaneddinin türbesini de ziyaret ederek, dua etti.

AA

 


Geri Dön