Atlas Sineması 2021’in ilk aylarında açılacak!
İki sene önce restorasyona alınan Atlas Sineması, içinde sinema müzesinin de olacağı yeni konseptiyle 2021 yılının ilk aylarında kapılarını açıyor.
Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde iki sene önce kapatılarak restorasyona alınan Atlas Sineması’nda son aşamaya gelindi. Hürriyet'ten Ömer Erbil'in haberine göre, içinde sinema müzesinin de yer aldığı yeni konseptin 2021'in ilk aylarında açılması hedefleniyor. Yaklaşık 150 senelik bina, yeni yüzüyle sinema severleri ağırlayacak.
SİNEMA 1948’DE AÇILDI
Tarihi yapı, 1870 yılındaki Büyük Galata yangınından sonra Sultan Abdulaziz döneminde, 1877'de banker Agop Köçeyan (Köçeoğlu) tarafından kışlık konut şeklinde yaptırıldı. 1980’li senelerde arkasına yapılan ek binalarla birleştirilerek bugünkü halini aldı. Cephelerinde Neo-Rönesans üslubunun hakim olduğu yapının İstiklal Caddesine bakan Köçenyan’a ait kışlık konut olan A Blok 4 katlı, güney istikametinde yer alan pasaj özelliği olan B blok ise 3 katlı yapıldı. Pasajın içinde bulunan sinema salonu 19 Şubat 1948 tarihinde hizmete açıldı. 1951 yılında ise Küçük Sahne Tiyatrosu açıldı. 1860 koltuk ve 35 locasıyla Beyoğlu’nun en büyük sinemaları arasındaydı. Atlas Sineması 1985 yılında bu yana Türker İnanoğlu İrfan Atasoy ortaklığında işletiliyordu.
RESTORASYON BİTTİ
2019''da kapatılarak restorasyona alınan Atlas Sineması’nın 2021 yılı başında yeniden açılacağı açıklandı. Eylül ayında açılması planlanan ancak pandemi nedeniyle uzayan Atlas Pasajı’ndaki restorasyon çalışmaları tamamlanırken, teşhir ve tanzim çalışmalarında da sona gelindiği belirtildi. Hem sinema salonu yenilendi hem de A bloktaki katlar restore edildi. Duvarlar, tavanlardaki kalemişi süslemeler tek tek elden geçirildi. Binanın güçlendirmesi ile birlikte dış cephede de temizlik de yapıldı.
MÜZE DE OLACAK
Tarihi yapıda İstanbul Sinema Müzesi ile beraber kalıcı koleksiyonlar, geçici sergilerin de olacağı farklı bir konsept sinemaseverlerin hizmetine açılacak. Sinema galalarının, festival açılışlarının burada yapılması hedefleniyor. Müze kapsamında etkileşimli dijital birimler, süreli sergi alanı, genç sinemacıların yararlanabilecekleri Türk sinemasının dijital arşivi ve uluslararası veri tabanlarına erişiminin sağlanacağı ortak çalışma alanı ve kütüphane olacağı da duyuruldu. Engelli vatandaşların ziyaretine uygun şekilde projelendirilen Sinema Müzesi’nde, İstanbul’u ziyaret eden yabancı turistlerin müze içeriğine doğrudan erişimlerini sağlayacak olan çoklu dil seçenekli dijital rehber uygulaması da konuldu.