17 / 06 / 2024

Avaza'daki tesis inşalarında Antalya model alınıyor

Avaza'daki tesis inşalarında Antalya model alınıyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, göreve geldiği 2007 yılından bu yana ikinci defa Türkiye'yi ziyaret ediyor



Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov, Cumhurbaşkanı Gül'ün resmî davetlisi olarak bugün geleceği Türkiye'de başta turizm ve enerji olmak üzere bir dizi konuda görüşmelerde bulunacak. İlk kez ziyaret ettiği Bulgaristan'danTürkiye'ye geçecek olan Berdimuhammedov, Türkmen turizmcilerin örnek aldıkları Antalya'da ağırlanacak.  
 
Orta Asya ülkeleriyle ilişkilerini güçlendiren Türkiye, bölgenin doğalgaz zengini ülkesi Türkmenistan'ın devlet başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov'u ağırlayacak. Berdimuhammedov, göreve geldiği 2007 yılından sonra bugün ikinci kez Türkiye'yi ziyaret edecek. Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Antalya'da ağırlanacak Türkmen liderin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yapacağı görüşmeler sırasında başta turizm ve enerji olmak üzere bölgesel konuların ele alınması bekleniyor.

Berdimuhammedov, 21 Ağustos günü katıldığı bakanlar kurulu toplantısında Türkiye'ye gerçekleştireceği ziyaretten bahsetmiş ve, "Türkiye'yi stratejik ortağımız olarak görüyoruz." demiş ve Türkiye ile Türkmenistan arasındaki kardeşlik ilişkisini vurgulamıştı. Türk şirketlerin, Türkmenistan'ın sosyo-ekonomik kalkınmasında önemli katkı sağladığını kaydeden Berdimuhammedov, gelecekte de verimli işbirliğinin devam etmesinin gerekliliğini vurgulamıştı.

ANTALYA, AVAZA'YA MODEL OLUYOR

Berdimuhammedov'un bu ziyaretinde ikili ilişkilerin pekiştirileceği alan turizm olacak. Hazar Denizi kıyısındaki Avaza bölgesinde serbest bir turizm bölgesi oluşturma amacıyla yola çıkan Türkmen yönetimi, müteahhitlik çalışmaları için Türkiye'ye de çağrıda bulunmuştu. Bölgedeki tesis inşa faaliyetlerinde Antalya model alınıyor. Bu arada Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) de Türkmen turizmcilerin eğitimine destek verecek.

Türkmenistan, Türkiye ile ticari, ekonomik, eğitim ve teknoloji alanlarında işbirliği yapıyor. Türkmenistan ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi de her geçen yıl artıyor. Türkmenistan'daki yabancı şirketlerin üçte birini Türk şirketleri oluşturuyor. Müteahhitlik sektöründe faaliyet gösteren Türk şirketleri, 1992-2008 yılları arasında 14,1 milyar dolar taahhüt işi üstlendi. 2008 yılında 4 milyar dolar ile rekor seviyeye ulaşan Türk müteahhitlik şirketleri, 2009 yılı Ocak-Ağustos döneminde 1 milyar 663 bin dolar değerinde 26 proje üstlendi. Türkmenistan'da 14 Türkmen-Türk okulu ve Uluslararası Türkmen-Türk Üniversitesi faaliyet gösteriyor.

YENİ KALKINMA DÖNEMİ

Yabancı yatırımcılara ülkesinin kapılarını açan ve yurtdışına yaptığı ziyaretlerle Türkmenistan'dan söz ettiren Berdimuhammedov döneminde Türkmenistan internet, sinema ve opera gibi yasakları ortadan kaldırdı. Türkmenistan, sadece 2008 yılında yabancı devletlerle toplam 85 ikili anlaşma ve sözleşme imzaladı. Türkmenistan'ın dış ticaret hacmi bu dönemde 17,6 milyar dolara ulaştı.

Berdimuhammedov, Karakum Çölü'nde kurulması planlanan Türkmen Gölü ile de asrın projesine imzasını atmış durumda. Türkmen Gölü'nün, topraklarının yüzde 80'i çöl olan Türkmenistan'ın iklimini değiştirmesi bekleniyor. Uzunluğu 103 km, genişliği 18,6 km, ortalama derinliği de 69 metre olacak olan Türkmen Gölü, 132 milyar metreküp su tutacak. Berdimuhammedov imzasını taşıyan ikinci büyük Türkmen projesi ise Türkmenistan-Çin doğalgaz boru hattı. Bu hat sayesinde Rusya ve İran'dan sonra Çin'e de doğalgaz satmaya başlayacak olan Türkmenistan, "Kuzey-Güney" ulaşım koridoru çerçevesinde, Kazakistan-Türkmenistan-İran demiryolu hattının da inşasına başlamış durumda.
Zaman/Cemil Yıldız


Geri Dön