28 / 04 / 2024

Avcılar’da eski yapıların fiyatı dibe vurdu, yenilerin tavan yaptı!

Avcılar’da eski yapıların fiyatı dibe vurdu, yenilerin tavan yaptı!

Silivri açıklarında geçtiğimiz haftalarda meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından en çok etkilenen ilçelerin başında gelen Avcılar’da son 15 gün içerisinde satılık veya kiralık eski yapıların fiyatı dibe düştü.



Silivri depremi sonrasında binlerce kişi yapılarını Avcılar Belediyesi veya Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü uzmanlarına gözleme dayalı incelenirken hasarlı olduğu belirlenen binalar tek tek tahliye edilmeye ve mühürlenmeye başlandı. Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; son deprem ile birlikte evlerinden ayrılan veya daha güvenli binalara geçmek isteyen vatandaşlar yeni yapılara yöneldi. Bu binaların kira ve satış fiyatları son 15 günde büyük ölçüde arttı.

“KİRALIK YENİ DAİRE BULAMAZSINIZ”

Müşterilerinin büyük bölümü yabancılar olan Beşir Zengin, Küçükçekmece Gölü ve deniz manzaralı dairelerin özellikle seçtiğini söyleyerek “Deprem işlerimizi olumlu yönde etkiledi. İnsanların içine korku girdi” açıklamasında bulundu.

Beşir, şöyle devam etti:
“Kiralık da olsa satılık da olsa insanlar daha çok yeni yapılara yöneldi. Şu anda piyasada kiralık olarak yeni bir daire bulamazsınız. Hepsi doldu. Tahliye edilen binalar var. Satılık binalara bu dönem rağbet arttı. Bu arada faizler 0.99’a düştü. Deprem ardından kirada, hem de satış fiyatlarında artış oldu. İnsanlar, eski dairelerden çıkıp, yenilerine taşındı. Yeni bina 2+1 kiralık fiyatı bin 200-bin 300 TL’den 2 bin- 2 bin 300 TL’ye kadar çıktı. Satışlarda da yüzde 20 fark etti. 350 bin TL’lik bazı daireler 400 bin oldu. Yeni binalara talep arttı.”

EVLERİNİ TAHLİYE EDENLER KİRALIK EVE YÖNELDİ

Avcılar’da emlakçı Serkan Kaya ise deprem sonrasında panik hali yaşandığını söylerken, “Yeni binalara müthiş bir talep var. Çünkü insanlar burada tahliye etmesi gereken binaları tahliye ettiler. Bundan dolayı hemen çıkıp ev alamayacağı için tercihleri kiralık oldu. Ancak kiralığı karşılayacak arz yok. Tek tük binalar da ekonomik nedenlerle alınamıyor. Barınma ihtiyacı var. Depremden 1 hafta önce çok ciddi sirkülasyon vardı. Arap müşteri fazlaydı. Eski yapıların fiyatı dip, yenilerin tavan yaptı” açıklamasında bulundu. 

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Kampusü’nde bulunan öğrenci yurtları da tahliye edilirken öğrenciler ne yapacaklarını bilemedi. Uzun zamandan beri ev arayan üç öğrenci bir araya gelip Avcılar’da güç de olsa kiralık ev bulurken, kiraların yüksekliği nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Bunlardan Akif Uğur Ayder Öğrenci, “Deprem olduğundan beri kiralarda da bir artış var. Emlakçı olsun, ev sahibi olsun çok talep olduğu için en yüksek ne kadara verebilirim diye uğraşıyor” dedi.

Üniversite öğrencisi Ege Kocamanlar ise deprem korkusu nedeniyle ev kiralarında artış yaşandığını belirtirken, Mustafa Mert Eğmez üniversiteye uzak Esenyurt yerine Avcılar’a taşınmaya karar verdikleri dönemde depremin meydana geldiğini, Beylikdüzü’ndeki aşırı yüksek kiraları ödeyemediklerini, eğitim yılı başladığından buldukları evi tutmak zorunda olduklarını açıkladı.

İstanbul depreminden hangi ilçe en çok etkilenecek?

İstanbullular arayışta! İşte depreme dayanıklı evlerin fiyatları!


Geri Dön