27 / 12 / 2024

Avcılar'daki riskli 140 bina kentsel dönüşüm bekliyor!

Avcılar'daki riskli 140 bina kentsel dönüşüm bekliyor!

Avcılar’da 4 ay içerisinde 140 binada oturanlar ‘Kentsel dönüşüm’den yararlanarak yapılarını yenilemek için başvuru yaptı. Ancak yapıların yüzde 21'i için yıkım ruhsatı alınabildi. İtirazlar nedeniyle yıkım sürecinin 6 aydan çok daha uzun sürebildiği açıklandı.



Silivri’de yaşanan depremin ardından binalarının sağlamlığından endişe duyan ilçe sakinleri, Avcılar Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'nce oluşturulan denetim birimine başvuru yaparak oturdukları konutların kontrol edilmesini istedi. Ekipler, yaklaşık 3 bin 200 başvuruyu değerlendirip binalarda incelemelerde bulundu. Yaklaşık 1.5 yıl önce yürürlüğe giren yönetmeliğine uygun olmadığı tespit edilen konutların kentsel dönüşüme alınması için bina performans testlerinin yapılmasını isteyen görevlilerin tavsiyesine uyan 140 binada oturanlar kolon veya kirişlerindeki demirlerinde korozyon görülen veya deniz kumu ile yapıldığı için çürüdüğünün belirlenmesiyle binaları için yetkili firmalara başvurarak karot örnekleri aldırdı. Hürriyet'te yer alan habere göre; bir çoğunun dayanıksız olduğu belirlenen binaların ‘Kentsel Dönüşüm Yasası’ ile sağlanan kolaylıklardan faydalanıp yeniden yapılabilmesi için Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne başvurulurken 4 aylık sürede işlemleri tamamlanabilen 21 binanın yıkımı amacıyla ruhsat alındı. Diğer binalarda oturanların müteahhitlerle henüz anlaşamaması, ev sahiplerinin ölümü, mirasçıların anlaşamaması veya hak sahiplerinin yurt dışında bulunması nedeniyle kendilerine ulaşılamamasıyla yenileme çalışmalarının bekleme aşamasında olduğu açıklandı.

KORKUTAN BİNALAR

Kat sahiplerinden bir bölümünün karşı çıkıp dava açması nedeniyle mahkemelerin 'Yürütmeyi durdurma' kararı vermesi veya yasal prosedürlerin tamamlanabilmesi için gereken sürenin ve işlemlerin zaman alması nedeniyle 'Kentsel dönüşüm' için başvurulan binaların kısa sürede yıkıldı. Bazı konut sahiplerinin yurt dışında olması da bu süreci geciktiren faktörler arasında bulundu. Kentsel dönüşüm kapsamında bulunan binaların kapı, pencere, radyatör gibi demirbaşlarının da geri dönüşümcüler tarafından sökülerek alınması nedeniyle Avcılar'da yıkılmayı bekleyen çok sayıda binanın 'Hayalet yapı' görünümünde olduğu yayaların önlerinden geçmeye çekindiği kaydedildi.

YENİ YAPI BULMAK ZORLAŞTI

İlçede bulunan emlakçılar konut almak veya kiralamak isteyenlerin Silivri depreminden sonra yeni yapılara yöneldiğini ancak, stokların azaldığını açıkladı. Müşterilerinin büyük bölümünü Arap veya Ortadoğu ülkelerinin oluşturduğu emlakçılardan Beşir Zengin, Avcılar'da yenilenecek binlerce bina olduğunu söylerken “Vatandaş, 'Müteahhit ile evimi yeniletmek için verebilecek param veya kredi ödeyecek gücüm yok' deyince, binaların yenilenmesi kısa vadede mümkün olmuyor. İlçe sakinleri bile bile riskli binalarda oturmaktan başka çare bulamıyor. Bunun çözümü; Avcılar'da yenilenmek üzere yıkılacak binalara 1 kat ek fazla imar izni verilmesidir. Bu durumda bina sakinleri ek para ödemeden eski binalarını yenileyebilme imkanına kavuşabilir. Bunun başka yolu görünmüyor" diye konuştu.

4 KAT SINIRI KENTSEL DÖNÜŞÜME ENGEL

Uzmanlar, hala yürürlükte olan mevzuata göre 1’inci derecede deprem kuşağı üzerinde olması amacıyla Avcılar’da binalara 4 kattan fazla yüksekliğe inşaat izni verilmediğini, 1999’dan önce yapılan daha yüksek katların bulunduğu, bir bölümü kooperatifler tarafından yapılan binaların büyük bölümünün bu nedenle kentsel dönüşüme alınamadığını sözlerine ekledi. Avcılar Belediyesi’nde oy birliği ile çıkarılan ve onaylanması amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde bekleyen mevcut binalardaki kat sayıları ‘Saklı hak’ kabul edilmesini öngören imar planı değişikliğinin kabul edilmesi halinde kentsel dönüşüm başvurusu sayısının 10 bini bulacağı kaydedildi.

MEVZUATA GÖRE YENİLENME SÜRECE 6 AYI GEÇEBİLİYOR

 Avcılar Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürü Köksal Koçhan, çok sayıda kişinin tahliye edilen 140 binanın büyük bölümünün tahliye edilmesine karşı neden yıkılmadığını sorduğunu ifade ederken, kendilerine yapılar için risk raporu ulaştığında 1 hafta içerisinde bunun tapuya gönderildiğini açıkladı. Koçhan, uygulamayla ilgili şunları söyledi:

"Tapu müdürlüğü, bizden gelen rapor üzerine hak sahiplerinin MERNİS'teki adreslerine tebligat yapıyor. Bu tebligatların mazbataları belediyemize geliyor. 15 gün bekleniyor. İtiraz edip-etmediklerine bakılıyor. İtiraz edilmeyen binalara hemen 60 gün süre veriliyor. Bu süre sonunda binayı kendilerinin yıkmaları isteniyor. Bu gerçekleşmez ise, tekrar 29 günlük ek süre veriliyor. 30'uncu gün belediye altyapı hizmetlerini kesiyor. Belediye bu süreçten sonra yıkım işlemine başlayabilir. Yıkım için 6 ay çok makul bir süre. Anlaşma olması halinde daha kısa da olabiliyor. Bunlar yargıya intikal etmeyen süreç. Ama anlaşma olmadığında binanın kentsel dönüşüm kapsamında yıkılması için verilen süre çok uzuyor. Bölgemizde binaların yıkımı ile konusunda yargıya intikal eden yerler var. Bunların yargı sürecini beklemek zorunda kalıyoruz. Yargı, yürütmeyi durdurma kararları verilebiliyor. Yasa gereği yargı süreçlerini beklememiz gerekiyor. Kentsel dönüşümün bu tür bir yaptırımı var."

İstanbul'un riskli ve sağlam zeminleri: İlçe ilçe risk haritası!

10 bin bina 30 milyar liraya tamamen yenilenebilir! 


Geri Dön