04 / 05 / 2024

AVM yatırımları geriledi! 60-70 AVM bankalara geçebilir!

AVM yatırımları geriledi! 60-70 AVM bankalara geçebilir!

Prof. Dr. Hüseyin Altaş, şu anda AVM’lerin bankalara 12 milyar dolar borcu olduğunu söyleyerek, geçen sene dört AVM'nin bankalara geçtiğini belirtti. Altaş, AVM sahiplerinin başka alanlardaki gelirlerinden buraya takviye yapılmazsa 60-70 AVM'nin daha bankalara geçeceğini de sözlerine ekledi.



60-70’İ BANKALARA GEÇEBİLİR

- Yakın zamanda AYD başkan yardımcısı 60-70 alışveriş merkezinin bankalara geçtiğini söyledi, nedir durum, gerçekten borç karşılığında alışveriş merkezleri bankalara geçiyor mu?

-Bankalara toplam borç 12 milyar dolar. Alışveriş merkezi sahiplerinin çoğunun başka faaliyet alanları var. Bu borçları bir biçimde yüzdürüyorlar. Geçen yıl bankaların eline geçen alışveriş merkezi sayısı 4. Şu anda yapılandırma ve başka alandan takviye yapılmazsa 60-70 tane daha alışveriş mekezi bankalara geçebilir.

- Bankalar yapılandırmaya yanaşmıyor mu?

-Yüklü miktarda döviz borcunun Türk Lirası'na dönderilmesi için bankaların BDDK ve Merkez Bankası’ndan izin alması gerekli. O izinler verilmiyor.

- Geçen ay sorunlarınız için Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile görüştünüz. Çözüme dönük bir adım bekliyor musunuz?

-Açıkçası borçlarla ilgili bir düzenleme beklemiyorum. Ama biz dertlerimizi anlatmaya devam ediyoruz. Bizim asıl beklentimiz Avrupa’da ABD’de uygulandığı gibi ticari gayrimenkul kira rejimiyle sosyal konut kira rejiminin ayrıştırılmasıdır. Ticari gayrimenkulde taraflar kira serbestisiyle kirayı kendileri belirliyor. 

AVM yatırımları geriledi! 60-70 AVM bankalara geçebilir!

- Şu anda AVM’de olmak bir marka için daha avantajlı duruma geldi?

-Evet öyle. En iyi alışveriş caddesinde 100 m2 dükkânda x markası 500 bin lira ciro yapıyorsa ortalama bir AVM’de aynı marka iki katı ciro yapıyor. Bunun sebebi bizim orayı işletme olarak görmemiz. Oraya yatırım yapmamız.

Kiralar ucuz kaldığı için artık gelen markalar çıkmak istemiyor AVM’den. AVM’lerde doluluk yüksek ama verimli mi? Bizim açımızdan hayır.

YABANCI PAYI YÜZDE 18’E DÜŞTÜ

- AVM’lerde yabancı yatırımcı oranı ne düzeyde?

-2018’de AVM’lerde yabancı yatırım oranı yüzde 30’du, şu anda yüzde 18’lere düştü. Günden güne azalıyor. Bakan’a şunu ifade ettim; hâlâ bizde ciddi AVM potansiyeli var, AVM olmayan 15 ilimiz var, bu düzenlemelerle artık bu alana hiçbir şekilde yeni yatırım yapılmaz dedim. Bu şekilde devam ederse yabancı yatırım miktarı daha da azaltır. 

- Yatırım azaltmasının ana nedeni ne?

-Hukuki güvenlik yok. Çok fazla ve sık düzenleme yapılıyor. Yabancı yatırımcı bunları görünce kaçıyor. Çünkü diyor hesap kitap yapıyorum, yatırım yapıyorum sonra kural değişiyor, o nedenle yatırımdan vazgeçiyor. Bankalar dövizle kira varken kira gelirini bir teminat olarak görüyordu. Şimdi TL kontratları teminat olarak görmüyor. Bankalar şu anda AVM’lere fizibilite yapıp kredi vermiyorlar. 

- AVM ziyaretçi sayısı grafiği nasıl?

-446 AVM var. Doğrudan 500 bin, dolaylı 2.2 milyon kişilik istihdam sağlıyoruz. Eylül 2022 verileri bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında ziyaret sayısı endeksinde yüzde 15.4’lük bir artış ile 82 puana yükseldi. AVM girişlerinde 2019 pandemi öncesine yeni geldik. AVM’lere günlük 6.5 milyon kişi giriyor. Pandemi olmasaydı bu sayı 7.5 milyona çıkabilirdi. 

İş GYO, Profilo AVM'yi 989 milyon TL'ye satın alıyor!  

Perakendede büyük kriz! 80 AVM bankalar tarafından yaşatılmaya çalışılıyor!

Mağazaların elektrik maliyeti ikinci kira parası oldu!


Geri Dön