27 / 04 / 2024

Mağazaların elektrik maliyeti ikinci kira parası oldu!

Mağazaların elektrik maliyeti ikinci kira parası oldu!

BMD Başkanı Sinan Öncel "Elektrik maliyetleri bazı AVM'lerdeki mağazalar için ikinci bir kira giderine dönüştü. Mağazalarında enerji fiyatının ortak sayaç üzerinden faturalandırılması yerine bireysel abonelik koşullarında ve ulusal tarifeye dönüştürülerek fiyatlandırılmasını öneriyoruz" ifadelerini



Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, bazı alışveriş merkezlerindeki (AVM'ler) elektrik faturalarının dükkanlar için ikinci bir kira ücretini bulduğunu açıkladı.

Öncel, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) enerji fiyatlarından kaynaklanan artan maliyet yüküne çözüm önerisi sunduğunu yazılı olarak açıkladı.

Mevcut ulusal tarifeye göre aylık tüketimi 900 kWh'nin altında olan sokak dükkanlarının elektrik birim fiyatı KDV dahil 3,33 lira olarak ücretlendiriliyor.

AVM'lerin en önemli problemi elektrik maliyetleri!
Öncel, bazı AVM'lerde tüm elektrik tüketiminin ortak bir sayaçtan geçtiğini ve kümülatif fatura için yıllık tüketimin 1 milyon kilovat saati aştığını açıklıyor. 

Geleneksel sayaçlı alışveriş merkezlerinde 5,50 lira, bazı durumlarda 6 lira ve üzeri. Başka bir deyişle, ulusal elektrik faturasının yaklaşık iki katı kadar elektrik tüketir. Öncel, haksız uygulamalar nedeniyle şube elektrik faturası ikinci kirayı bulduğunu aktarıyor.

Öncel, alışveriş merkezlerinde tüketilen elektriğin birim fiyatının, ulusal tarifeye zam yapılmasa bile borsada sabitlendiği için her ay arttığını açıkladı. Öncel, mevcut uygulamalar devam ettiği sürece maliyetlerin artmaya devam edeceğini belirttiyor.

Öncel, Ortak bir sayaç üzerinden faturalandırılmak yerine, fiyatların bireysel abonelik şartlarına göre belirlenmesini ve ulusal tarifelere dönüştürülmesini öneriyor. EPDK'ya yazılı olarak gönderilen tekliflere en kısa sürede olumlu yanıt almayı beklediğini bildirdi.


Geri Dön