29 / 04 / 2024

AVM'de yabancı ilgisi yeniden arttı!

AVM'de yabancı ilgisi yeniden arttı!

Jones Lang LaSalle Sermaye Piyasaları Direktörü Kıvanç Erman, 3 yıldan bu yana AVM'lerde işlem olmadığını söyleyerek yabancıların ilgisinin bu sene başından yeniden arttığını, geçen yılda fırsat arayanların bu sene fiyatları yükselterek yeniden geldiğini



Jones Lang LaSalle Sermaye Piyasaları ve Danışmanlık Hizmetleri Direktörü Dr. Kıvanç Erman bu senenin başından itibaren yabancıların Türkiye'deki alışveriş merkezlerine (AVM) olan ilgisinin yeniden arttığını söyleyerek yatırımcı grupların alışveriş merkezi yatırımlarını yerinde görmek için Türkiye'ye geldiğini söyledi. Erman, Nisan ayı içinde 4-5 yatırımcı grubun İstanbul başta olmak üzere büyük AVM'leri ziyaret ettiğini, yıl tamamlanmadan el değiştirme ve satın almaların yeniden gerçekleşebileceğini söyledi.

'İstanbul'da hâlâ AVM'ye ihtiyaç olan yerler var'
Bazı yabancı yatırımcı grupların Türkiye'den çekilmesine rağmen Türk yatırımcıların yatırımlarına devam ettiğini söyleyen Erman, İstanbul'da da hala AVM'ye ihtiyaç olan yerler olduğunu söyledi. Krizden sonra yabancıların AVM ilgisinin bu sene yeniden canlandığını söyleyen Erman özellikle İngiltere, Almanya ve Amerikalı yatırımcılardan talep olduğunu açıkladı. Erman, Türkiye'nin yatırım yapılabilir (investment grade) seviyesine ulaşmasıyla birlikte bu ilginin daha da canlanacağını kaydetti. Cevahir AVM'nin merkezi İngiltere'de olan Kuveytli St. Martins grubuna 750 milyon dolarlık satışına aracılık ettiklerini söyleyen Erman, son 3 senedir Avrupa'nın krizden etkilenmesi nedeniyle Türkiye'deki AVM'lerde yabancılara satış anlamında hiçbir işlem olmadığını da vurguladı.

Fiyatları yükselterek tekrar geldiler
Erman, geçtiğimiz yıllarda gelen yabancı yatırımcıların "daha düşük fiyattan yer bulur muyuz" ümidiyle geldiğini ancak eli boş döndüğünü vurgulayarak" Türk yatırımcılar krizden etkilenmediği için fiyatları düşürmediler. Bu dönemde fırsat aramaya gelen yabancılar da elleri boş döndü. Şimdi gelen yabancı yatırımcıların ise fiyatları biraz daha yükselterek gelmeye başladılar. Bu Türk yatırımcılar açısından çok olumlu bir gelişme" diye konuştu. Erman, İstinye Park'ın, Kanyon'un Sapphire gibi markaların başarılarını ve yurtdışında da adlarından bahsettirmelerinin bunda önemli bir katkısının olduğunu söyleyerek "Türk yatırımcıların uygun bir fiyat olursa bu dönemde satış yapmaya hazır" dedi.

'Ofis stoku artıyor ancak hâlâ yetersiz'
Sadece AVM değil ofis yatırımlarında da bir gelişme olduğunu kaydeden Erman, İstanbul'daki ofis stoğunun 2.5 milyon metrekareye ulaştığını dile getirerek 2012 yılında 500 bin metrekare daha eklenecek. Ancak Avrupa ile karşılaştırıldığında bu stoğun hiç yeterli olmadığını görüyoruz" diye konuştu. Erman, Moskova'da ofis stoğunun 12 milyon metrekare, Budapeşte'de 3 milyon metrekare, Varşova'da ise 3.5 milyon metrekare olduğunu hatırlattı.

DİLEK TAŞ/Sabah Emlak


Geri Dön