23 / 11 / 2024
fuzul

AVM’ler artıyor esnaf azalıyor!

 AVM’ler artıyor esnaf azalıyor!

Türkiye’de 2004 yılında sadece 62 olan AVM sayısı, yüzde 400’den fazla artarak 350’ye yaklaşmış durumda. AVM sayısı sürekli artarken son bir yılda Türkiye’de esnaf sayısının 64 bin azalması dikkat çekiyor




Türkiye’de 2004 yılında sadece 62 olan AVM sayısı, yüzde 400’den fazla artarak 350’ye yaklaşmış durumda. AVM sayısı sürekli artarken son bir yılda Türkiye’de esnaf sayısının 64 bin azalması dikkat çekiyor 


Türkiye’de AVM olarak tanımlanan alışveriş merkezleri sayısında büyük bir enflasyon yaşanıyor. Ülkemizdeki AVM sayısı son 10 yılda yüzde 400’den fazla bir oranda arttı. 2004 yılında sadece 62 olan AVM sayısı 350’ye yaklaşmış durumda. 54 şehirde AVM bulunuyor. AVM’lerin illere göre dağılımında ise İstanbul başı çekerken Ankara,  İzmir  ve Bursa ön sıralarda. 2014 Eylül ayı itibariyle Türkiye genelinde 342 adet AVM bulunuyor.


Bakırköy’de 11 ülkeden fazla AVM var

AVM sayılarında İstanbul Avrupa’da en önde. Son rakamlara göre İstanbul’da 97 AVM varken Madrid’de 94, Barselona’da 45, Berlin’de 43, Londra'da 42, Paris’te 15, Roma’da ise sadece 43 AVM bulunuyor. 11 tane AVM’nin bulunduğu Bakırköy, Slovenya, Hırvatistan, İzlanda, Lüksemburg, Estonya, Karadağ, Makedonya, Malta, Güney Kıbrıs, Arnavutluk ve Bosna Hersek olmak üzere 11 ülkeyi geride bırakmış durumda. 


Yerli markaya çifte standart

Türkiye’de vatandaşın alım gücü her gün azalırken, piyasaya sunulan ürün her gün artıyor. Haliyle ortaya bir arz talep dengesizliği çıkıyor. Liberal kapitalist zihniyetler bu dengesizliği lehlerine dönüştürmek için kullandığı araçlardan biri de AVM’ler. Ülkemizdeki AVM’lerde yabancı markaların hâkimiyeti söz konusu. AVM’lerde yer almak isteyen yerli markalara çifte standart uygulanıyor. Özellikle yabancı markalara çok uygun kiralama koşulları sağlanırken, başta bazı yerli firmalar olmak üzere AVM’lere girmek isteyen diğer firmalardan çok yüksek kira ücreti isteniyor. Yapılan araştırmalara göre esnaf sayısı Türkiye’de son bir yılda 64 bin azaldı. 81 ilin 48’inde geçen yıla göre esnaf sayısı azalırken, en büyük azalma İstanbul,  Ankara  ve İzmir’de görüldü. Bu iller AVM artışında ise ilk üç sırada… Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu’nun (TESK) istatistik kayıtlarını tutmaya başladığı 2005’ten, Şubat 2014’e kadar olan dönemde 1 milyon 212 binden fazla esnaf ve sanatkâr kepenk kapattı.



Yeni Mesaj 


Geri Dön