04 / 05 / 2024

AVM'ler ile perakendecilerin ortak gider sorunu çözülüyor! Kanun teklifine onay çıktı!

AVM'ler ile perakendecilerin ortak gider sorunu çözülüyor! Kanun teklifine onay çıktı!

AVM'lerde ortak gider tartışmaları durulmuyor. Ancak sorun çözüme kavuşuyor. İşte ayrıntılar...



Alışveriş merkezleri ile perakendecilerin bitmek bilmeyen ortak giderler sorununa ilişkin düzenlemeleri kapsayan kanun teklifinin önceki gün TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda kabul edildiğine dikkat çeken Necla Dalan, gelecek hafta Meclis Genel Kurulu’na gelmesi beklenen kanunun, perakendecilerin elini güçlendirdiğine dikkat çekti. 

Ekonomimcom köşe yazarı Necla Dalan, konuyla ilgili "Zira komisyonda kabul edilen kanun teklifi kapsamında, ortak kullanım alanlarına ilişkin elektrik, su, doğal gaz, yenileme niteliğinde olmayan bakım, onarım, güvenlik ve temizlik giderleri gibi alışveriş merkezinin aynına ilişkin olmayan giderler ile alışveriş merkezinde fiilen çalışan bordrolu yönetim personelinin göreviyle ilgili giderler ortak gider olacak" açıklamasında bulundu ve AVM'deki perakende işletmelerden yalnızca bu giderler için katılım payı tahsil edilebileceğini vurguladı.

AVM ler ile perakendecilerin ortak gider sorunu çözülüyor! Kanun teklifine onay çıktı!

Reklam, pazarlama ve danışmanlık gibi ortak gider niteliğine haiz olmayan giderler ile belgelendirilmeyen giderler için herhangi bir bedel alınamayacağının altını çizen Dalan, "Alışveriş merkezi maliki veya yönetimi, her yıl bir önceki yıla ilişkin ortak gelir ve gider raporu hazırlayarak alışveriş merkezindeki perakende işletmelere gönderecek" ifadelerini kullanarak durumu paylaştı. 

Raporda ortak gelir ve giderlerin tür ve tutarları, her bir perakende işletmeden tahsil edilmesi gereken ve tahsil edilen ortak gider katılım payları ile ilgili bakanlıkça gerekli bulunan diğer tüm bilgiler yer alacak.

AVM ler ile perakendecilerin ortak gider sorunu çözülüyor! Kanun teklifine onay çıktı!

Necla Dalan, Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel'in konu ile ilgili açıklamasına da köşesinde yer verdi. 

BMD Başkanı Sinan Öncel, kanun teklifi sayesinde ortak gider sorununun bir daha konuşulmamak üzere kapanacağına dikkat çekti ve "Ortak giderler konusunda asıl sorun bizim, ne harcandığını göremememiz. Çünkü ortada bir hesap yok. Ekonomik şartlar ortada, biz de kimse mağdur olmasın diyoruz. Biz de artan masrafların farkındayız" ifadelerini kullandı. 

2022 yılının hesaplarının 2023 Mart'ta alınacağını dile getiren Sinan Öncel, "Onu da detaylı alamıyoruz. Çünkü detaylı fatura bizimle paylaşılmıyor. Dolayısıyla şu anda en önemli konular şeffaflık ve masrafları doğru yönetmek" açıklamasında bulundu. 

"Bir lira dahi olsa bizim için ödemeyin, biz payımıza düşeni öderiz. Ama hesapları şeffaf olarak önümüze koyun diyoruz" ifadelerine yer veren Sinan Öncel, açamlarının suhuletle sorunların tüketiciye yansımadan çözüme kavuşması olduğunu vurguladı. 

Kanun teklifinin de komisyondan geçtiğini belirten Önce, "Bu teklif yasalaştığında perakendecinin eli daha da güçlenecek. Artık perakendeci hukuken kanunun getirdiği yaptırımlarla beraber her türlü hakkını kullanacak" diye konuştu ve ortak giderler konusunun 2023 yılında bir daha konuşulmamak üzere kapanacağını dile getirdi. 

AVM’lerde kiralanabilir alan ciroları Kasım'da ne kadar oldu? 

Torium AVM'nin 2022 değeri ne kadar? O rakam açıklandı! 

Mall Of İstanbul AVM'nin 2022 değeri resmen açıklandı! Rakam şok etti! 

Sapphire AVM resmen Kiler GYO'nun oldu! Tam 905 milyon TL'ye...


Geri Dön