28 / 04 / 2024

AVM'lerde dövizle kira dönemi sona eriyor!

AVM'lerde dövizle kira dönemi sona eriyor!

1 Temmuz'da yürürlüğe girecek Türk Ticaret Kanunu ile dövizle kiralama son bulacak. Artan döviz kuruyla birlikte kiralardan dolayı zararı artan perakendecilerin umudu 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan Türk Ticaret Kanunu oldu



AVM'ler için yeni bir dönem başlıyor. TL bazında kiralamada AVM'ler tarafından herhangi bir adım atılmadığını belirten perakendeciler, Türk Ticaret Kanunu'nun dövizle kiralamaya son vereceğini belirttiler. Kiranın dövizle ödenmesine düzenlemeler getiren ve 'kiralarını dövizle ödeyenlerin kontratlarında 5 yıl boyunca indirim ya da zam olmayacak' şartı getiren kanunun Türkiye'de dövizle kiralamayı ortadan kaldıracağını belirten Ayaydın Miroglio Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın, AVM'lerin planlarını buna göre yapmaları gerektiğini söyledi.

AVM'LER HİÇ ADIM ATMADI

Kiralar konusunda AVM sahiplerinin bu dönemde bir anlayış göstermediklerini ve geri adım atmadıklarını savunan Ayaydın, "Türk Ticaret Kanunu'nun yürürlüğe gireceği tarihten itibaren her şey TL olacak. Dolarla kira ödeyenler de kirayı TL'ye çevirecekler. Bu sadece AVM'ler için değil konut ve işyerleri için de geçerli olacak" dedi. Temmuz ayından bu yana artan döviz kuruyla mücadele ettiklerini ancak AVM yönetimlerinden herhangi bir destek görmediklerini vurgulayan Ayaydın, "Biz de zamanı geldiğinde gerekli adımı atacağız. Dövizle olan kiraları TL'ye çevireceğiz. Yönetim karşı çıkarsa mücadele edeceğiz" diye konuştu.

Kanun TL diyorsa geçeriz'

İstinyepark Genel Müdürü ise Hakan Kurt, kur fikslemesi ya da kurdan olumsuz etkilenme gibi bir durumun iyi iş yapan alışveriş merkezlerinde söz konusu olmadığını söyledi. Kurt, "Ancak Türk Ticaret Kanunu'nu TL'ye geç diyorsa gereğini yaparız" dedi.

Sektörde herkes bütçe hesaplıyor

Saat&Saat Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya ise şu anda bazı AVM'lerde TL ile bazılarında ise dövizle kiralama yaptıklarını söyledi. Şu anda sektörün gelecek yılla ilgili bütçe hesaplarına başladığını belirten Kaya, "AVM yönetimlerinin indirime ya da dövizde fikslemeye gitmesini bekliyoruz. Euro 2 bin 500 liraysa 2 bin 200 liraya fikslesinler ister dövizle ister euroyla ödeyelim" dedi.

Pınar Çelik / SABAH


Geri Dön