27 / 04 / 2024

AVM'lerde kira sözleşmeleri yenilenmeli!

AVM'lerde kira sözleşmeleri yenilenmeli!

AVM’lerde kiraların dövizden TL’ye dönüştürülmesiyle ilgili düzenleme kısa sürede yürürlüğe girecek. Peki, düzenleme sektörde hangi değişikliğe yol açacak? İşte tüm soruların yanıtı...



AVM’lerde döviz üzerinden olan kiralar TL’ye dönüşecek. Peki, düzenleme sektörde hangi değişikliğe yol açacak? İşte Posta Gazetesi'nden Çağdaş Tolga Işık'ın yazısı..

Kamuoyunun çok desteklediği AVM’lerde kiraların dövizden TL’ye döndürülmesiyle ilgili düzenleme kısa süre içinde çıkacak.

Uygulama doğru. Ben de destekliyorum. Ancak dün AVM Yatırımcıları Derneği Başkanı Hulusi Belgü’nün gazeteci Yavuz Oğhan’ın programında anlattıklarına dikkat!

Belgü diyor ki, “Biz TL’ye döneceksek borçlarımız da TL’ye dönmeli.” Hulusi Belgü’nün borç dediği öyle ufak tefek bir rakam değil. AVM sektörünün bugün bankalara olan borcu yaklaşık 15 milyar dolar.

Geçen yıl sektör bankalara gidip bu borçları TL’ye çevirelim talebinde bulundu ve bir tek bankadan olumlu yanıt alamadı.

Bankalar bugün geçen yıla göre çok daha sıkıntılı bir pozisyondayken nasıl olacak da bu teklife “tamam” diyecek merak ediyorum.

Bankalar bu teklifi kabul etmezse Türkiye’deki AVM’lerin yarısından çoğu batar.

Sorun sadece bu kadar değil. Dövizden TL’ye dönünce AVM işletmecileriyle kiracılar (perakendeciler) arasında da sözleşmelerin yenilenmesi gerekecek. Burada dövizden TL’ye geçerken kur nasıl belirlenecek? Öyle ya bugünkü kuru kiracı kabul etmez, 3 ay öncekini AVM sahibi.

Avrupa’nın tamamındaki AVM sayısı Türkiye kadar değil. Türkiye’de AVM sektörü muhteşem bir bahar yaşadı. Ancak görünen o ki baharın sonuna geldik.


Geri Dön