28 / 04 / 2024

AVM'lerde kiraya barterlı çözüm

AVM'lerde kiraya barterlı çözüm

Alışveriş merkezleri ile perakendeciler arasında yaşanan kira tartışmasına yeni çözüm!



Satışların durgun olduğu dönemde artan döviz kurları nedeniyle alışveriş merkezleri ile perakendeciler arasında yaşanan kira tartışmasına barterla çözüm yolu gözüktü. Türk Barter, kira tartışmasına barter sisteminin çare olabileceği görüşünden hareket ederek alışveriş merkezlerinin ve perakendecilerin kapısını çaldı. Türk Barter'ın önerisi her iki tarafca da olumlu karşılandı.

Bu hafta içinde perakendeciler ile konuyu görüşmek üzere bir toplantı yapacaklarını söyleyen Türk Barter Yönetim Kurulu Başkanı Sırrı Şimşek, "Perakendeciler kiranın ciro üzerinden alınmasını ya da kiralarda indirim yapılmasını istiyor. Bunlar yapılmazsa alışveriş merkezinden çıkmak da dahil birçok alternatifler düşünülüyor. Biz ise bu noktada barterlı bir çözümle her iki taraf arasında arabulucu olmak istiyoruz" dedi. Türk Barter tarafından geliştirilen sistemin pazarlamasını ise alışveriş merkezlerine danışmanlık hizmeti veren Kurun Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kurun yapıyor.

Projeyi Hakan Kurun ile birlikte yürüttüklerini belirten Şimşek, bu hafta perakendecilerle bir toplantı yapacaklarını vurguladı. Şimşek önümüzdeki hafta çarşamba günü ise sistemi tam olarak tanıtacakları bir basın toplantısı gerçekleştireceklerini belirtti.
 
Kampanya açılması tartışılıyor

Öte yandan satışları canlandırmak, kira sorununu çözmek için sık sık biraraya gelerek geniş katılımlı toplantılar düzenleyen perakendeciler, 2001 krizinde tüketimi artırmak amacıyla yapılan, "Türkiye için seve seve" kampanyasının bir benzerini de yapmayı planlıyor. Önceki akşam Birleşmiş Markalar Derneği Yönetim ve Danışma Kurulu'nun yaptığı toplantıda gündeme gelen kampanya fikri dün akşam yapılan ikinci bir toplantıda tüm BMD üyeleri ile paylaşıldı.

Perakendeciler olarak şu anda iki sorunlarının olduğunu belirten BMD Yönetim Kurulu Üyesi Burak Çelet, "Bu işin hem gider hem gelir tarafı var. Önceki akşam yapılan toplantıda da işin gelir boyutunu çok uzun konuştuk. Üyelerimizin görüşlerini ve önerilerini dinledik. Üzerinde durduğumuz nokta 2001 yılında yapılan ve çok başarılı olan 'Türkiye için Seve Seve' kampanyasının bir benzerinin bu dönemde de yapılıp yapılmayacağı. Bu tarz bir kampanya yapılarak işin pisikolojik baskısını bir miktar azaltılabilir mi bu konuyu düşünüyoruz" diye konuştu.
 
Pazarlık komisyonu kuruldu

Kiralar da BMD'nin önceki akşam yaptığı toplantı da gündeme gelen diğer bir önemli konuydu. Alışveriş merkezleri ile görüşmeleri yürütmek üzere dernekten 15 kişilik bir ekip belirlendi. Bu ekip dün akşam BMD yönetim kurulundan yetki alarak önümüzdeki haftadan itibaren alışveriş merkezleri ile masaya oturacak. Ekibin içinde Koton, İpekyol, Beymen ve Desa gibi markaların yöneticileri yeralacak. Alışveriş merkezleri ile ilgili diğer bir toplantı ise önceki gün Tescilli Markalar Derneği tarafından yapıldı. Tescilli Markalar Derneği de şu anda üyelerinin hangi alışveriş merkezlerinde kaç mağazası olduğu araştırmasını yapıyor. Dernek bu araştırmanın sonuçlarını üç gün içinde alacak. Bir hafta sonra alışveriş merkezleri ile görüşmelere başlayacak. Alışveriş Merkezi ve Perakendeciler Derneği'de (AMPD) kendi üyeleri ile perşembe günü biraraya geliyor. Bu toplantıda da satış performansının nasıl artırılacağı yönünde fikirler alınması planlanıyor. 
  
SİSTEM NASIL İŞLEYECEK

Sırrı Şimşek, fazla detay vermek istemese de sistemin nasıl işleyeceğini şöyle anlattı: "Örneğin, perakendeciler sisteme kendi ürünleri yani mağaza çekleri ile katılacak. Onlar buna oldukça sıcak bakıyor. Alışveriş merkezlerinin sürece dahil olması da aynı şekilde sistemden bir hizmet alması ile mümkün olacak. Önerdiğimiz sistem üç kademeli olacak. Bunlardan birisi kiraların barterle ödenmesi, bir diğeri alışveriş merkezlerindeki boş yerlerin kiralanması ve üçüncüsü de yeni başlayacak alışveriş merkezlerinin kiralanması şeklinde. İnsanlar barter'ı çoğu zaman takasla karıştırıyor. Bu sistemde alışveriş merkezi sahipleri birşey almak zorunda bırakılmıyor. Barter'da da takas organizasyonu ve aynı zamanda toplu takas olayı var. Alışveriş merkezleri diyelim ki kiralar karşılığında bizden güvenlik hizmeti ya da sigorta hizmeti alabilecekler. Yani belli bir mal ve hizmet almak sureti ile bu sisteme dahil olabilecekler. Bunun yanında belki yatırım amaçlı gayrimenkul bile alabilirler."

Sevgi Sayar BAŞARAN / Referans

Geri Dön