28 / 04 / 2024

AVM’lerde TL’ye dönüş yatırımcıyı etkiler!

AVM’lerde TL’ye dönüş yatırımcıyı etkiler!

Mallmark’ın kurucusu Aytaç Özçiçek, AVM’lerde kira sözleşmelerinin TL üzerinde yapılmasıyla ilgili görüşlerini paylaştı. Özçiçek, yeni yasasının yatırımcıları etkileyeceğinş, kiraların düşeceğini söyledi.



Gayrimenkul sözleşmelerinde TL dönemi resmen başladı. Ev, işyeri, arsa satış ve kira sözleşmeleriyle danışmanlık ve hizmet alımı sözleşmeleri artık Türk Lirası (TL) ile yapılacak. Dövizle yapılmış mevcut sözleşmeler ise TL'ye çevrilecek.

Hürriyet'te yer alan habere göre, ticari gayrimenkul kiralama ve yönetim şirketi Mallmark’ın kurucusu Aytaç Özçiçek, AVM'lerde kira sözleşmelerinin TL’ye dönüştürülmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Gayrimenkul sözleşmelerinde döviz dönemi bitti!

Yatırımcı mutlu

Mevcut sözleşmelerin Türk Lirası’na çevrilmesinin en çok dövizle borçlanan yatırımcıyı etkileceğini söyleyen Özçiçek, “TL’ye geçişle birlikte, bu yatırımcıların kredi ödemelerinde ciddi sorunlar yaşanacak. Aslında bu kararnamede buna da yer verilmesi gerekiyordu. İlgili yetkili makamlar ile bankacıların bu duruma bir çözüm bulması gerekecek. Kamuoyunda AVM yatırımcıları “Onlar patron, nasıl olsa bir şey olmaz” algısı var maalesef. Ama durum hiç de öyle değil. Her yatırım çok ince hesaplar yapılarak gerçekleştiriliyor ve bunun en önemli ayağı da finansman kaynakları. En önemli finansman kaynağı da dövizle kredi” ifadelerini kullandı.

Dövizle kira sözleşmesinde kimler TL'ye geçti?

Kira ciro dengesi

TL’ye geçişi perakendecinin uzun zamandır beklediğini dile getiren Özçiçek, “Bugüne kadar sektörün diğer sorunları dövizle kiralama sorununun gölgesinde kaldı. Son aylarda AVM’lerin çoğunluğu kiracılarını rahatlatacak adımları atmıştı. Her AVM’nin durumu farklı olduğu için her ne kadar belli bir kurdan TL’ye dönüş işaret edilmiş olsa da, bu kurun altından TL’ye dönenler de olacaktır. Aslolan kira ciro dengesidir. Şimdi tebliğe göre taraflar bir araya gelecek, bir uzlaşma arayacaklar. Uzlaşamazlarsa ki, bu durumda deklare edilen rakamlar üzerinden veya daha altında bir değerden TL’ye dönüş olacak. Şu anda bazı AVM’ler, biraz önce bahsettiğimiz kira ciro dengelerini gözeterek, bu kur değerlerinin altında kurlardan sabitleme yapmışlardı” şeklinde konuştu.

Kira ödemelerinde TL'ye dönüş için son 10 gün!

2 Ocak’taki satış kuru

Yürürlüğe giren yeni yasa kapsamında 2 Ocak 2018’den önce yapılan sözleşmelerde TL’ye geçişte 2 Ocak’taki Merkez Bankası efektif satış kuru esas alınarak hesaplanacak. İki tarafta anlaşma sağlanırsa, farklı bedeller üzerinden de Türk Lirası’na geçiş yapabilecek. Yeni belirlenen bedeller, her yıl TÜİK’in TÜFE’deki artışına göre belirlenecek.
 

Kira sözleşmelerinde TL'ye dönüşün kuru belli oldu!


Geri Dön