29 / 04 / 2024

AVM'lerdeki kur yatırımcılara açık pozisyon yarattı!

AVM'lerdeki kur yatırımcılara açık pozisyon yarattı!

AYD Başkanı Hulusi Belgü, "Kurla ilgili alınan karar yatırımcılara açık pozisyon yarattı. Kurda yaşanan değişiklikler perakendeciyi rahatsız etmiyor'' dedi.



Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, Türkiye'de turist sayısının artmasıyla "Birçok alışveriş merkezimizde ciroların yüzde 30'unun turistlerden elde edildiğini görüyoruz." dedi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, 2018 yılının siyasi açıdan hareketli geçtiğini, ekonomik olarak da ağustos ayında Türkiye'nin çok farklı günler yaşadığını söyleyen Belgü, buna rağmen alışveriş merkezlerinin (AVM) hemen hemen enflasyon ile doğru orantılı gelişim gösterdiğini kaydetti.

2019'da 160 milyar TL ciro hedefi

Geçen yıl ciroda beklediklerini belirten Belgü, şu açıklamalarda bulundu: "2018'de 130 milyar TL ciroya ulaştık. Genelde enflasyon beklentisiyle hareket ediyoruz. 2019'da 160 milyar TL ciroya ulaşmayı bekliyoruz. Ayrıca ziyaretçi sayımız da inşallah 2,4 milyara ulaşacak. Turistler lokomotif. İç piyasadaki tüketicilerin biraz daha durgun olduğunu gözlemledik. Daha önce de Rusya ile problem, bölgedeki savaş tehditleri, kalkışma olması turist sayımız azalmıştı. Şu anda net bir şekilde görüyoruz ki Türkiye'de turist sayısı artıyor. Birçok alışveriş merkezimizde ciroların yüzde 30'unun turistlerden elde edildiğini görüyoruz. Bilhassa bunu İstanbul'dan takip edebiliyoruz."    

Cirolar arttı

Dövizin yüksek olmasından dolayı turistlerin Türkiye'ye alışveriş için gelmeye başladığını anlatan Belgü, "Döviz kurundaki farklılık bizdeki ürünlerin ucuzlamasına sebep oldu. Ayrıca enflasyonla mücadele kapsamında perakendecilerimizin büyük bölümü çok duyarlı davrandı ve indirimler yaptı. O da hem turistlerin hem de yerli tüketicinin ciddi ilgisini çekti ve ciroları artıran bir etken oldu." açıklamasında bulundu.

Türkiye'de 420 alışveriş merkezi var

Türkiye'de şu anda 420 alışveriş merkezi bulunduğunu kaydeden Belgü, "2019 yılında 10-12 tane alışveriş merkezi açılmasını bekliyoruz. Zaten belli bir doygunluğa da gelmiş durumda. Biz her zaman bulunduğumuz platformlarda alışveriş merkezi yaparken yatırımcıların biraz daha dikkatli olmalarını istiyoruz. Son 10 senede alışveriş merkezi sayısı çok hızlı arttı. Özellikle İstanbul, Ankara, Denizli ve İzmir'de." şeklinde konuştu.

Mevcut alışveriş merkezlerinin de yenilenmesinin gündeme geleceğini ifade eden Belgü, tüketicinin hep en iyisini ve en yenisini istediğini, yatırımlarda biraz azalma olacağını ama mevcut alışveriş merkezlerini daha iyi noktaya getirmek için çalışacaklarını dile getirdi.

Bazı alışveriş merkezlerinin yemek katlarını, bazılarının ise olduğu gibi alışveriş merkezinin tamamını yenilediğini söyleyen Belgü, "Sistem dışına düşen AVM'ler de oluyor. Çok katlı alışveriş merkezleri var. Bizde 3 veya 3,5 katın üzerindeki alışveriş merkezleri verimli değil. Artık Türkiye'de büyük alışveriş merkezleri yapılıyor. Daha önce biz 5 bin metrekarenin üzerinde olan yerler için alışveriş merkezi olarak tanımlarken, artık Türkiye'de 45 bin, 60 bin metrekarelik alışveriş merkezleri yapılıyor ki bunların da her biri 200 milyon avro civarında." dedi.

Kiralar parekendeciyi rahatsız etmiyor.

Alışveriş merkezlerindeki kiralamaların Türk lirası ile yapıldığını anımsatan Belgü,  "Kurla ilgili alınan karar yatırımcılara açık pozisyon yarattı. Evet, perakendeciyle eskisi gibi tartışmıyoruz. Belli bir kur üzerinden ödeme yapılıyor. Kurda yaşanan değişiklikler perakendeciyi rahatsız etmiyor. Diğer taraftan alışveriş merkezlerinin ciddi borçları var, bu borçların hepsi dövizde ve uzun vadeli borçlar. Çeşitli finansal enstrümanlar kullanmak için bankalarla çalışıyoruz. Türkiye Bankalar Birliği de bu konuda bize yardımcı oluyor." şeklinde konuştu. 

''Niyetim başkanlığı bırakmak''

AYD Başkanlığına devam edip etmeyeceği ile ilgili soruları cevaplandıran Belgü, "AYD'de 4 yıl başkan yardımcılığı yaptım. 7 yıl da başkanlık yapıyorum. Keyif alarak yaptım ve güzel insanlarla çalıştım. Hem perakendeciler hem de alışveriş merkezi yatırımcıları çok yardımcı oldu. STK'larda 2 dönem veya 3 dönemden sonra başkanlık yapılmaması gerektiğini düşünüyorum. Niyetim başkanlığı bırakmak, kısmet olursa seçimimizi birkaç aya yapıp başkanımızı belirleyeceğiz." dedi.
 


Geri Dön