05 / 05 / 2024

AVM'lerin kapanışına valiler karar verecek!

AVM'lerin kapanışına valiler karar verecek!

Mecliste kabul edilen perakende ticaretine ilişkin yasayla alışveriş merkezleriyle (AVM) ilgili yeni düzenlemeler getirildi. AVM tasarısı, yasalaşırken yapılan değişiklikle pazar günleri AVM'lerin açık veya kapalı olması konusunda net bir cevap verilmedi.



Mecliste kabul edilen perakende ticaretine ilişkin yasayla alışveriş merkezleriyle (AVM) ilgili yeni düzenlemeler getirildi. AVM tasarısı, yasalaşırken yapılan değişiklikle pazar günleri AVM'lerin açık veya kapalı olması konusunda net bir cevap verilmezken karar valilere bırakıldı. Çalışma saatleri, meslek kuruluşlarının teklifi ve yetkili idare görüşü doğrultusunda valilerce belirlenecek. 

Süresiz indirimli satışlara yasak getiren yasayla AVM'lerin çalışma saatleriyle ilgili de önemli bir düzenlemeye gidildi. Buna göre, mesleğe, mevsime ve turizme özgü şartlar gözetilerek AVM'lerin bir kısmının ya da tamamının çalışma saatleri meslek kuruluşlarının teklifi ve yetkili idare görüşü doğrultusunda valilerce belirlenebilecek. 

Üst meslek kuruluşlarının ortak teklifi üzerine, faaliyet kollarına göre perakende işletmelerin çalışma saatlerinin bölge ya da ülke düzeyinde belirlenmesinde ise bakanlık yetkili olacak. 

Yasayla Türkiye genelinde sayıları 400'ü bulan AVM'lere yöresel ürün zorunluluğu da getirildi. 

Buna göre AVM'lerde mağazaların satış alanının en az yüzde ı'ine denk gelecek şekilde yöresel ürünler için yer ayrılacak. 



Taraf


Geri Dön