12 / 05 / 2024

Avrasya Tüneli bugün açılacak!

Avrasya Tüneli bugün açılacak!

Avrasya’da ışık göründü. 14.6 kilometrelik projenin 5.4 kilometrelik bölümü tünelden oluşuyor. Bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu yüzde 99'u tamamlanan tünelin açılış törenine katılacak.



İstanbul'daki Göztepe-Kazlıçeşme arasını 100 dakikadan 15 dakikaya indirecek Avrasya Tüneli’nde ışık göründü. Tünel kazısının son metresi bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla tamamlanacak. Çalışmaları 2014 yılında başlayan Asya ve Avrupa Kıtası'nı deniz tabanı altından geçen karayolu tüneliyle birbirine bağlayacak olan 14,6 kilometrelik Avrasya Tüneli Projesi'nin 5,4 kilometrelik bölümü tünel olarak yapılıyor. Bu tünelin ize 3.4 kilometrelik kısmı deniz tabanı altına inşa ediliyor. Proje için özel geliştirilen tünel makinesinin kazı işlemi yüzde 99 oranında bitti. 


KULLANIM 2016 SONUNDA


Tünelin genişliğinde özel olarak üretilen tünel açma makinesinin (TBM) en büyük özelliği kendi genişliğinde tüneli kazması ve çıkan hafriyatı borular aracılığıyla çamur olarak dışarı atması. Bundan sonra, vakit kaybetmeden tünelin diğer kısımlarının yapımına başlanacak. Tünel 2016 sonunda ise kullanıma açılacak.


ÇEVRE ÖDÜLÜ ALDI 


Tünelin bir diğer özelliği ise Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) sürdürülebilirlik açısından en başarılı projelere verdiği 'En İyi Çevresel ve Sosyal Uygulama Ödülü'nü alması. 28 proje arasındaki değerlendirme sonucu yüksek standartlar gerekçesiyle bu özel ödül, Avrasya Tüneli Projesi'ne verildi.


OTOMOBİLLER BOĞAZ'IN ALTINDA


Tünelin bitişiyle Göztepe-Kazlıçeşme arası 100 dakikadan 15 dakikaya inecek. Vatandaşlara konforlu bir ulaşım sağlayacak olan bu tünel, ikişer şeritli iki katlı olarak inşa edilecek. Tüneli yalnızca minibüs ve otomobiller kullanabilecek.


15 DAKİKADA TRAFİKSİZ GEÇİŞ


Tünelin yapımının tamamlanmasıyla Göztepe-Kazlıçeşme arası 100 dakikadan 15 dakikaya inecek. Vatandaşlara güvenli ve konforlu bir ulaşım sağlayacak olan bu tünel, ikişer şeritli iki katlı olarak inşa edilecek. Tüneli yalnızca minibüs ve otomobiller kullanabilecek.



Akşam 


Geri Dön