09 / 07 / 2024

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden 'Cumhurbaşkanlığı Külliyesi' kararı!

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden 'Cumhurbaşkanlığı Külliyesi' kararı!

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin Atatürk Orman Çiftliği arazisine Cumhurbaşkanlığı Külliyesi yapılmasına ilişkin imar planı değişikliği için yaptığı başvuruyu oy birliğiyle "kabul edilemez" buldu. 



Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Atatürk Orman Çiftliği arazisine Cumhurbaşkanlığı Külliyesi yapılmasına ilişkin imar planı değişikliği hakkındaki başvuru ile ilgili kararını açıkladı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği  Ankara  Şubesi, Atatürk Orman Çiftliği sınırlarını kapsayan söz konusu bölgeye ilişkin 2010 yılında yapılan imar planına karşı açmış olduğu davada verilen yürütmenin durdurulması kararının uygulanmayarak Cumhurbaşkanlığı Külliyesi inşaatına devam edilmesi sebebiyle "mahkemeye erişim haklarının ihlal edildiği" iddialarıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ankara Şubesi yaptığı başvuruda kamunun menfaatlerini savunduklarını ve yargı kararlarının gereğinin yerine getirilmediğini öne sürdü.

Söz konusu başvuruyu inceleyen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi oy birliğiyle başvurunun kabul edilemez olduğuna hükmetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nden Cumhurbaşkanlığı Külliyesi kararı!

AİHM'NİN KÜLLİYE KARARININ GEREKÇESİ

Verilen bilgilere göre Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararında, imar planı değişikliğinin iptali adına açılan davada İdare Mahkemesinin 10 Şubat 2014 tarihinde yürütmenin durdurulmasına karar verdiği, bundan kısa zaman sonra da başka bir imar planının uygulanmaya konulduğu bildirildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararında, idare mahkemesinin 2015 yılında ilk planı iptal ettiği, söz konusu iptal kararının Danıştay tarafından bozulması üzerine ise iptal isteminin reddine karar verdiği kaydedildi.

Kararda, başvurucuların Anayasa Mahkemesine yapmış oldukları başvurunun da "başvurucuların uygulamaya geçirilen plan ve projeler sebebiyle doğrudan maruz kalmış oldukları sağlık, mülkiyet, özel hayat ve benzeri hususlara yönelik somut bir etkiden" bahsedemedikleri gerekçesiyle reddedildiği hatırlatıldı.

Başvurucuların, Atatürk Orman Çiftliği arazisinde Cumhurbaşkanlığı Kompleksi inşa edilmesi sebebiyle kendilerine "kamunun menfaatlerini savunma misyonu yükledikleri" şeklinde açıklamalarının bulunduğu bildirilen kararda, "Söz konusu bu açıklamalar, idare mahkemeleri önündeki yargılamaların, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. maddesinde belirtilen adil yargılanma hakkı anlamında medeni hak ve yükümlülükler açısından doğrudan belirleyici olduğunu göstermek için yeterli değildir." ifadelerine yer verildi. 

Başvurunun, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümleri ile konu yönünden bağdaşmadığı kaydedilen kararda, şu ifadeler yer aldı: "Mahkeme, söz konusu başvurunun Sözleşme'nin 35. maddesinin 3 ve 4. fıkraları uyarınca reddedilmesi gerektiği sonucuna varmaktadır. Mahkeme, bu gerekçelerle oy birliğiyle, başvurunun kabul edilemez olduğuna karar vermiştir."

 

Aydın Doğan resmen medyadan çıktı: 2018'de Doğan Medya Grubu satılmıştı, şimdi de Doğan Burda 10 milyon dolara satıldı!

Ankara ve bir şehirde daha konut imarlı arsa fırsatı!

Altında dananın kuyruğu perşembe günü kopacak! 'Altın alalım mı, bekleyeli mi?' sorusuna İslam Memiş'ten net cevap! 

 


Geri Dön