Avrupa Merkez Bankası 11 yıl sonra faiz arttırdı! İşte Euro/dolar kurundaki değişim…
Birçok ekonomist 25 baz puanlık bir artış beklerken, ECB üç temel politika faizini 50 baz puan artırdı. Peki karardan sonra euro/dolar kurunda nasıl bir değişim yaşandı? İşte detaylar...Birçok ekonomist 25 baz puanlık bir artış beklerken, ECB üç temel politika faizini 50 baz puan artırdı
Avrupa Merkez Bankası (ECB), 2011 yılının temmuz ayından sonra ilk kez faizi artırma kararı aldı. Birçok ekonomist 25 baz puanlık bir artış beklerken, ECB üç temel politika faizini 50 baz puan artırdı. Karardan sonra euro/dolar kuru 1,025'e yükseldi.
ECB’den yapılan açıklamaya göre, bankanın refinansman faizi yüzde 0’dan yüzde 0,50’ye, marjinal faiz oranı yüzde 0,25’ten yüzde 0,75’e ve merkez bankası mevduatları için ödenen faiz oranı ise yüzde -0,50’den yüzde 0,00’a yükseltildi.
NEGATİF FAİZ DÖNEMİ SONA ERDİ
Beklentilerin üzerindeki bu artış kararıyla beraber ECB 2014’ten bu yana devam eden negatif faiz dönemini de sonlandırmış oldu.
ECB Başkanı Christine Lagarde, eğer daha yüksek enflasyonun beklentileri tehdit ettiğini görürlerse, teşvikleri daha hızlı bir şekilde geri çekeceklerini söyleyerek 25 baz puanın üzerinde bir faiz artışı olabileceği sinyalini vermişti.
EURO/DOLAR KURUNDA YÜKSELİŞ
ECB'nin faiz kararının ardından dolar karşısında euro, yüzde 0,7 değer kazandı. Euro/dolar kuru 1,0250'ye çıkarken euro/TL kuru ise 18,18'i aştı.
ABD Merkez Bankası'nın (FED) peş peşe faiz artırımlarına gitmesi ve ECB'nin de uzun süre politika faizini sabit tutmasının etkisiyle 20 yıl sonra ilk kez Amerikan doları, bir ara eurodan daha değerli hale gelmişti.
“FAİZLERİN DAHA DA NORMALLEŞMESİ OLASI”
Faiz oranlarına ilişkin yayımlanan karar metninde, bankanın kriz araçlarının kullanımının piyasada önceden tahmin edilebilen adımlarla sınırlı olmadığı kaydedildi. Metinde, “Gelecek toplantılarda faiz oranlarının daha da normalleşmesi mümkün” ifadelerine de yer verildi.
ECB açıklamasında, bankanın para politikasının etkili bir şekilde uygulanabilmesi ve euro bölgesi ekonomilerindeki farklı hızdaki toparlanmalar sebebiyle, Geçiş Dönemi Koruma Enstrümanının (TPI) gerekli bir araç olduğunun altı çizildi. Para politikası normalleşmesinde TPI'ın, “euro bölgesinde oynaklığın artmaması için kullanılacağı” ifade edildi.
AVRUPA MERKEZ BANKASI NEDİR?
Avrupa Merkez Bankası (ECB), dünyanın en önemli merkez bankalarından biridir. ECB, euro bölgesi içindeki 19 ülkenin para politikasını yönetmekle yükümlüdür. 1 Haziran 1998 tarihinde Almanya’da, Frankfurt genel merkez olmak üzere kurulmuştur. ECB’nin temel görevi, euronun alım gücünü korumak ve euro bölgesinde fiyat istikrarını sağlamaktır. Başkanlığını 1 Kasım 2019 tarihinden itibaren Fransız politikacı Christine Lagarde yapmaktadır.
Dolardan sonra Euro'da da bomba gelişme
İslam Memiş açıkladı! Dolar ve Euro bozduracaklar yarını beklesin!