27 / 04 / 2024

Avrupa Merkez Bankası: ‘Enflasyon uzun süre yüksek kalacak!’

Avrupa Merkez Bankası: ‘Enflasyon uzun süre yüksek kalacak!’

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’den enflasyon konusunda tedirgin eden bir açıklama geldi. Lagarde, enflasyonun gerilemeyi sürdürdüğünü fakat halen çok uzun süre yüksek kalmasının beklendiğini belirtti.



Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Brüksel'de gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu (AP) Ekonomik ve Mali İşler Komitesi'nin Parasal Diyalog başlıklı oturumunda konuşma yaptı.

ECB'nin son gerçekleştirilen toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan artırma kararı alındığını hatırlatan Lagarde, faiz oranlarının yeterince uzun bir süre mevcut düzeylerde devam ettirilmesi halinde enflasyon hedefinin yakalanabileceğini ifade etti.

Lagarde, Avro Bölgesi'nde ekonomik aktivitenin 2023’ün ilk 6 ayında durgunlaştığını, ihracattaki gerileme ve sıkı finansman şartlarının büyümeyi yavaşlattığını anımsatarak, düşen enflasyon, yükselen ücretler ve güçlü iş gücü piyasasının desteği ile beraber tüketici harcamaları ve reel gelirlerdeki artışın ekonomik büyümeyi artırmasını beklediğini paylaştı.

 Avrupa Merkez Bankası: ‘Enflasyon uzun süre yüksek kalacak!’

Son öngörülerinde enflasyonist baskıların düşmesinin ve enflasyonun 2025 yılı sonuna kadar hedefe ulaşmasının tahmin edildiğini vurgulayan Lagarde, Avro Bölgesi'nde enflasyonun bu yıl yüzde 5,6, gelecek yıl yüzde 3,2 ve 2025 yılında ise yüzde 2,1 olarak öngörüldüğünü söyledi.

Lagarde, "Enflasyonun yüzde 2 seviyesindeki orta vadeli hedefimize dönmesinde kararlıyız. Enflasyon gerilemeyi sürdürüyor. Fakat yine de çok uzun süre yüksek kalması bekleniyor” dedi.

ECB'nin faiz oranlarını gerektiği müddetçe mevcut seviyelerde tutacağına vurgu yapan Lagarde, faiz kararının gelen mali ve finansal veriler, enflasyonun temel dinamikleri ve görünümüne yönelik verilere dayalı olacağını belirtti.

Lagarde, Avrupa'da hükümetlerin orta vadeli enflasyonist baskıları yükseltmemek amacıyla enerji krizi hafifledikçe verilen destek önlemlerini geri almaları, maliye politikalarını daha verimli duruma getirmeleri ve yüksek kamu borcunu azaltacak adımlar atmaları gerektiğini vurguladı.

  Avrupa Merkez Bankası: ‘Enflasyon uzun süre yüksek kalacak!’

ECB, 14 Eylül 2023 tarihinde üç esas politika faizini 25 baz puan artırarak refinansman faizinin yüzde 4,50 seviyesine, mevduat faizini yüzde 4 seviyesine ve marjinal fonlama faizini de yüzde 4,75 seviyesine çıkarma kararı almıştı.

Bu artışla beraber ECB'nin mevduat ve refinansman faizleri 1999 yılından, marjinal fonlanma faizi de 2001 yılından bu yana en yüksek seviyelere çıktı.

Piyasalar, artık ECB'nin faiz artırım döngüsünün bitebileceği beklentisine girmişti.

Merkez Bankası Başkanı Erkan’dan çok konuşulacak ‘dijital para’ açıklaması! ‘Kritik dönüm noktasındayız!’

TL mevduat faizinde çok konuşulacak artış! Faizler yüzde 50’ye yaklaştı!

Emekliye yüzde 39,61 zam! En düşük emekli maaşı 10 bin 470 TL olacak! İşte kuruş kuruş hesaplanan yeni zamlı maaşlar...

Geri Dön