28 / 04 / 2024

Avrupa Merkez Bankası beklentilerin aksine sıkılaşmaya ara vermedi!

Avrupa Merkez Bankası beklentilerin aksine sıkılaşmaya ara vermedi!

Piyasada bazı analistlerin sıkılaşmaya ara vereceği yönündeki tahminlerine rağmen Avrupa Merkez Bankası (ECB) enflasyonla mücadele etmek için Eylül toplantısını pas geçmedi. Banka sıkılaşma politikaları doğrultusunda birbirini izleyen 10. faiz artışını gerçekleştirdi.



Küresel piyasaların gözü bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısındaydı. Bazı piyasa analistlerinin aksine banka faizleri 25 baz puan artırma kararı verdi.

ECB, mevduat faizini yüzde 4; politika faizini yüzde 4,50; gecelik borç verme faizini ise yüzde 4,75 olarak belirledi. Böylece mevduat faizi, ekonomistlerin Euro Bölgesi’nin bugüne kadar ki en agresif parasal sıkılaştırma döngüsünün zirvesi olarak öngördüğü düzeye çıkmış oldu. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi faizlerin sabit tutulması şeklindeydi.

Bloomberght.com’un haberine göre ECB Yönetim Konseyi bugünkü kararla birlikte yayımlanan açıklamasında, faiz oranlarının artık enflasyonun kontrol altına alınmasına önemli katkı verecek düzeye ulaştığını belirterek, borçlanma maliyetlerinin gerektiği sürece yeterince kısıtlayıcı seviyelerde tutulacağını ifade etti.

Karar metninde sıkılaşma yönündeki sinyaller öne çıktı. Metinde enflasyonun uzun süre yüksek görünmeye devam edeceğine vurgu yapılırken, ECB'nin faizleri gerektiği kadar sıkılaştırıcı seviyede tutmaya devam edeceği belirtildi.

ENFLASYON BEKLENTİLERİ ARTTI

Karar metniyle birlikte piyasaların beklediği projeksiyonlar da ortaya çıktı. Bankanın önümüzdeki iki yıl için enflasyon beklentisini yukarı çektiği, bunun yanında büyüme beklentilerini ise düşürdüğü belirlendi.

Banka, 2023 enflasyon beklentisini yüzde 5,4'ten yüzde 5,6'ya; 2024 beklentisini ise yüzde 3'ten yüzde 3,2'ye çıkardı. 2025 enflasyon beklentisi ise yüzde 2,1 olarak tespit edildi.

ECB Euro Bölgesi için 2023 büyüme tahminini yüzde 0,9'dan yüzde 0,7'ye düşürdü. 2024 büyüme beklentisi ise yüzde 1,5'ten yüzde 1'e geriledi. 2025 büyüme beklentisine de sınırlı bir düzenleme yapıldı. 2025 büyüme beklentisi yüzde 1,5 olarak belirlendi.

Avrupa Merkez Bankası beklentilerin aksine sıkılaşmaya ara vermedi!

LAGARDE: ECB FAİZLERİ ZİRVEDE DEĞİL

ECB Başkanı Christine Lagarde alınan faiz kararı sonrasında basın mensuplarına açıklama yaptı. Lagarde'ın açıklamasında öne çıkan ifadeleri şöyle oldu:

“Ekonomi üçüncü çeyrekte de zayıf görünüyor. İvme zamanla artacaktır. İstihdam piyasası şimdiye kadar sağlam durdu. İstihdam büyümesindeki ivme ise hız kesiyor. Hizmetler sektörü daha az istihdam yaratıyor. Hükümetler mali destekleri geri almalı. Mali politikalar ekonomileri daha verimli duruma sokmalı. AB yönetişim çerçevesi bu yıl sonuna kadar bitirilmeli. Çekirdek enflasyona ilişkin birçok gösterge düşmeye başladı. Enerji ve gıda enflasyon açısından yukarı yönlü riskleri taşıyor. Zayıflayan talep ise enflasyon açısından aşağı yönlü risk yaratıyor. Kredi dinamikleri zayıfladı, faiz oranları arttı.

Enflasyonu yüzde 2'lik hedefe indirme konusunda kararlıyız. Mevcut faiz oranları yüzde 2'lik hedef açısından bize yardımcı olacak. ECB ihtiyaç duyduğunda tüm araçlarını gözden geçirmeye hazırdır.

ECB üyelerinin önemli çoğunluğunun kararı lehte oldu. Bazı üyeler ise ara vermeyi savundu.

ECB faizleri için artık zirveye ulaştı diyemeyiz.”


 


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön