29 / 04 / 2024

Avrupa Merkez Bankası kararını veriyor! Küresel piyasalarda tedirginlik!

Avrupa Merkez Bankası kararını veriyor! Küresel piyasalarda tedirginlik!

Küresel piyasalarda karışık bir seyir izlenirken, bugün ise gözler Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) para politikası kararları ve aynı zamanda ECB Başkanı Christine Lagarde'ın konuşmalarına çevrildi. İşte detaylar…



Yoğunlaşan bilanço zaman diliminde Google'ın ana kuruluşu olan Alphabet ve Microsoft gibi önemli şirketlerin karlılıklarının beklenilenin altında kalması ile New York borsası karışık bir görünüm sergilerken, resesyon ihtimali de günden güne güçlenmeye devam ediyor.

Dün, önümüzdeki dönem resesyon sinyali olarak kabul edilen ABD'nin 10 senelik tahvil faizi ile üç aylık hazine bonosu getirisi arasında oluşan fark Şubat 2020'den bu güne ilk kez sıfırın altına indi.

Hafta başından bu güne yaklaşık olarak 20 baz puan gerilim yaşayan ABD'nin 10 senelik tahvil faizi yüzde 4,03'te, üç aylık hazine bonosu getirisi de yüzde 4,05 seyirlerinde bulunuyor.

ABD'de 30 sene vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı da yüzde 7,16 ile 2001 yılından bu güne en yüksek seviyeye ulaşırken, ülkede yeni konut satışları da artan mortgage faiz oranları ve yüksek şekilde seyreden konut fiyatlarının etkisi ile birlikte de eylül ayında aylık bazda yüzde 10,9 azalış ile 603 bine geriledi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) söz konusu gelişmeler karşısında da faiz artırımlarında yavaşlamaya yapacağına yönelik beklentiler ise piyasalardaki satış baskısını törpülemeye başladı.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda önümüzdeki hafta yapılacak olan toplantıda Fed'in 75 baz puan faiz artırmasına kesin göz ile bakılırken, aralık toplantısında 50 baz puan faiz artırımı yapılacağı şeklindeki beklentiler güçlenmeyi devam ettiriyor. Fed'in aralık ayında yüzde 55 ihtimal ile 50 baz puan, yüzde 39 ihtimal ile 75 baz puan faiz artıracağı öngörülüyor.

 Avrupa Merkez Bankası kararını veriyor! Küresel piyasalarda tedirginlik!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön