28 / 04 / 2024

Merkez Bankası Başkanı Erkan’dan çok konuşulacak ‘dijital para’ açıklaması! ‘Kritik dönüm noktasındayız!’

Merkez Bankası Başkanı Erkan’dan çok konuşulacak ‘dijital para’ açıklaması! ‘Kritik dönüm noktasındayız!’

TCMB Başkanı Erkan, merkez bankalarının dijital paralarına (Merkez Bankası Dijital Parası-MBDP) yönelik açıklama yaptı. Erkan, "Güvenli ve dayanıklı MBDP sistemlerinin oluşturulmasında BIS'in rolü ve İİT iş birliğinin kilit önemde olduğu kritik dönüm noktasındayız” ifadelerini kullandı.



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 24 Eylül-25 Eylül tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT)-Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Merkez Bankaları Forumu toplantısına ev sahipliği yaptı.

Toplantının açılışı, TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan tarafından yapıldı. Toplantının ilk oturumunda, global mali görünüm ve İİT üyesi ülkelerin ekonomik görünümü ele alındı.

2’nci oturumda, merkez bankası dijital para birimlerinin dizaynı ve kullanımında son gelişmeler değerlendirildi. Ayrıca, bu konuda merkez bankaları arası iş birliğinin rolü üzerinde duruldu.

 Merkez Bankası Başkanı Erkan’dan çok konuşulacak ‘dijital para’ açıklaması! ‘Kritik dönüm noktasındayız!’

3’ncü oturumda ise öncelikle yerel para birimleriyle ticaretin global seviyede artan önemi görüşüldü. Aynı zamanda, yerel para birimleriyle ticareti geliştirme yollarının yanında özellikle artan piyasa ekonomilerindeki yerel para birimleriyle ticaretin yararları ve zorlukları konuşuldu.

Edinilen bilgiye göre, basına kapalı düzenlenen İİT-İSEDAK Merkez Bankaları Forumu toplantısının açılışında konuşma yapan Başkan Erkan, dünyanın on yıllarca devam eden arz fazlası, düşük faiz oranları ve düşük enflasyon sürecinden tedarik zinciri kısıtlamaları, kalıcı enflasyon ve en önemlisi de kritik ham maddeler ve ana metallere yönelik artan jeopolitik istikrarsızlık ve kaynak milliyetçiliği riski sürecine geçtiğinin altını çizdi.

2’nci saydığı konunun, yüksek seviyedeki fiyatların ilave nedenlerinden birini temsil ettiğini aktaran Erkan, bu tür kıt global kaynakların, İİT'de olduğu gibi politika oluşturmada global bir optimizasyon ve koordinasyon vasıtasıyla ele alınması gerektiğini, merkez bankaları olarak bu problemin çözüme kavuşturulmasında kendilerine önemli bir görev düştüğünü söyledi.

 Merkez Bankası Başkanı Erkan’dan çok konuşulacak ‘dijital para’ açıklaması! ‘Kritik dönüm noktasındayız!’

MERKEZ BANKASI DİJİTAL PARASI

Hafize Gaye Erkan, yaptığı konuşmada, MBDP konusunda da şunları söyledi:

"Gelişmiş ülke merkez bankalarının girişimleri belirli bir olgunluğa ulaşmak üzere ve güvenli ve dayanıklı MBDP sistemlerinin meydana getirilmesinde BIS'in rolünün ve İİT iş birliğinin kilit rol oynadığı kritik bir dönüm noktasındayız. Kendi dijital para teknolojilerini geliştiren ülke örnekleri bulunuyor. Dijital paranın nihai gücü, sadece dijital para olmasından kaynaklı değil, aynı zamanda merkez bankasının ihraç ettiği bir parasal teknoloji olmasından kaynaklanmaktadır. Beraber çalışabilirlik ve yüksek performanslı ödeme işleme sistemleri olmaksızın hiçbir MBDP projesi, kapsayıcı, daha yeşil ticaret ve yatırım konuları bakımından faal ve etkili bir global aktarım sağlayamaz."

İslam İşbirliği Teşkilatı'ndaki iş birliğinin; beraber çalışabilirliğin test edilmesi, ticaret ve havale işlemlerine yönelik sınır ötesi MBDP işlemlerinin kolay hale getirilmesinin sağlanması açısından kilit öneme sahip olduğuna vurgu yapan Erkan, "Bu bakımdan global operasyon önemlidir. Optimizasyonun yalnızca bir ülke için değil, aynı zamanda, her bir firma veya kullanıcı göz önünde bulundurularak yapılması lazım” dedi.

Emekliye yüzde 39,61 zam! En düşük emekli maaşı 10 bin 470 TL olacak! İşte kuruş kuruş hesaplanan yeni zamlı maaşlar...

TL mevduat faizinde çok konuşulacak artış! Faizler yüzde 50’ye yaklaştı!

Borsada yeni dönem! Resmen başladı! Borsa yatırımcıları dikkat!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön