Merkez Bankası Başkanı Erkan’dan çok konuşulacak ‘dijital para’ açıklaması! ‘Kritik dönüm noktasındayız!’
TCMB Başkanı Erkan, merkez bankalarının dijital paralarına (Merkez Bankası Dijital Parası-MBDP) yönelik açıklama yaptı. Erkan, "Güvenli ve dayanıklı MBDP sistemlerinin oluşturulmasında BIS'in rolü ve İİT iş birliğinin kilit önemde olduğu kritik dönüm noktasındayız” ifadelerini kullandı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 24 Eylül-25 Eylül tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT)-Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Merkez Bankaları Forumu toplantısına ev sahipliği yaptı.
Toplantının açılışı, TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan tarafından yapıldı. Toplantının ilk oturumunda, global mali görünüm ve İİT üyesi ülkelerin ekonomik görünümü ele alındı.
2’nci oturumda, merkez bankası dijital para birimlerinin dizaynı ve kullanımında son gelişmeler değerlendirildi. Ayrıca, bu konuda merkez bankaları arası iş birliğinin rolü üzerinde duruldu.
3’ncü oturumda ise öncelikle yerel para birimleriyle ticaretin global seviyede artan önemi görüşüldü. Aynı zamanda, yerel para birimleriyle ticareti geliştirme yollarının yanında özellikle artan piyasa ekonomilerindeki yerel para birimleriyle ticaretin yararları ve zorlukları konuşuldu.
Edinilen bilgiye göre, basına kapalı düzenlenen İİT-İSEDAK Merkez Bankaları Forumu toplantısının açılışında konuşma yapan Başkan Erkan, dünyanın on yıllarca devam eden arz fazlası, düşük faiz oranları ve düşük enflasyon sürecinden tedarik zinciri kısıtlamaları, kalıcı enflasyon ve en önemlisi de kritik ham maddeler ve ana metallere yönelik artan jeopolitik istikrarsızlık ve kaynak milliyetçiliği riski sürecine geçtiğinin altını çizdi.
2’nci saydığı konunun, yüksek seviyedeki fiyatların ilave nedenlerinden birini temsil ettiğini aktaran Erkan, bu tür kıt global kaynakların, İİT'de olduğu gibi politika oluşturmada global bir optimizasyon ve koordinasyon vasıtasıyla ele alınması gerektiğini, merkez bankaları olarak bu problemin çözüme kavuşturulmasında kendilerine önemli bir görev düştüğünü söyledi.
MERKEZ BANKASI DİJİTAL PARASI
Hafize Gaye Erkan, yaptığı konuşmada, MBDP konusunda da şunları söyledi:
"Gelişmiş ülke merkez bankalarının girişimleri belirli bir olgunluğa ulaşmak üzere ve güvenli ve dayanıklı MBDP sistemlerinin meydana getirilmesinde BIS'in rolünün ve İİT iş birliğinin kilit rol oynadığı kritik bir dönüm noktasındayız. Kendi dijital para teknolojilerini geliştiren ülke örnekleri bulunuyor. Dijital paranın nihai gücü, sadece dijital para olmasından kaynaklı değil, aynı zamanda merkez bankasının ihraç ettiği bir parasal teknoloji olmasından kaynaklanmaktadır. Beraber çalışabilirlik ve yüksek performanslı ödeme işleme sistemleri olmaksızın hiçbir MBDP projesi, kapsayıcı, daha yeşil ticaret ve yatırım konuları bakımından faal ve etkili bir global aktarım sağlayamaz."
İslam İşbirliği Teşkilatı'ndaki iş birliğinin; beraber çalışabilirliğin test edilmesi, ticaret ve havale işlemlerine yönelik sınır ötesi MBDP işlemlerinin kolay hale getirilmesinin sağlanması açısından kilit öneme sahip olduğuna vurgu yapan Erkan, "Bu bakımdan global operasyon önemlidir. Optimizasyonun yalnızca bir ülke için değil, aynı zamanda, her bir firma veya kullanıcı göz önünde bulundurularak yapılması lazım” dedi.
|