29 / 04 / 2024

Avrupa Merkez Bankası kritik faiz kararından sonra gözler dolara çevrildi!

Avrupa Merkez Bankası kritik faiz kararından sonra gözler dolara çevrildi!

Avrupa Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı. Bu açıklamadan sonra dolar ve euronun son durumu merak edilmeye başlandı. İşte detaylar!



MERKEZ BANKASI FAİZ KARARINDAN SONRA DOLAR VE EURONUN HALİ!

Avrupa Merkez Bankası beklenen faizini 0.50 baz puan artırdı. Bu karar sonrasında Avrupa Merkez Bankası, 11 yıl sonra ilk kez faiz artırımına gitmiş oldu. Kararın durulmasından sonra Euro ve dolar paritesi 1.01970'ten 1.02376'a yükseldi. Euro, TL paritesi de 18.1284 TL'ye çıktı.

Avrupa Merkez Bankası, temmuz ayından itibaren faiz artırım beklentisine yöneldi. Ancak bu artışın ne oranda olacağı net değildi. Yüksek enflasyona yanıt vermek istiyor ancak enerji konusundaki Rusya'ya bağımlılık elini kolunu bağlamıştı. Piyasa, ECB'nin elinin Fed kadar rahat olmadığı fikrindeydi.  Ancak birkaç gün önce ECB'ye yakın kaynaklardan gelen haberler ECB'nin 50 baz puan faiz artırımını da tartışacağı konuşuluyordu. Bu haberler euro'nun dolar karşısında tarihi diplerden yukarıya doğru çıkarmıştı.

Euro Bölgesinde en son yıllık tüketici fiyatları yüzde 8,6, çekirdek tüketici fiyatları yüzde 3,7 olarak açıklandı. ECB'nin enflasyon hedefi yüzde 2'de bulunuyor. ECB'den yapılan açıklamada enflasyon ile ilgili olarak "Yönetim Konseyi'nin gelecekteki politika faizi patikası verilere bağlı olmaı sürdürecek ve yüzde 2 enflasyon hedefinin orta vadede gerçekleştirilmesine olanak sağlayacak. Politika normalleştirme çerçevesinde Yönetim Konseyi aşırı likidite tutulmasının ücretlendirilmesi için seçenekleri değerlendirecek" dedi. ECB, bankaların merkez bankasında tuttukları mevduat için ödenen faiz oranını gösteren faiz oranını yüzde -0,50'den yüzde 0,00'a, marjinal faiz oranını yüzde 0,25'ten yüzde 0,75'ye çıkardı. ECB'den yapılan açıklamada faiz oranlarının önümüzdeki aylarda daha da düzeleceğine uygun olacağını açıklandı. ECB'den yapılan açıklama şu şekilde; "Bugün yapılan önden yüklemeli faiz artırımı ile negatif bölgeden çıkılması, Yönetim Konseyi'ne faiz kararlarında toplantıdan-toplantıya verileri değerlendirme yaklaşımına bir geçiş yapma imkanı verecek.”

Akaryakıt fiyatları ile ilgili son gelişme! Güncel akaryakıt fiyatları! Benzin, motorin, LPG…

Bugün çeyrek, yarım, ata altın ne kadar? 21 Temmuz Perşembe 22 ayar bilezik kaç TL?

Altın bugün ne kadar? 21 Temmuz gram altın kaç TL? İşte altındaki son durum!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön