28 / 04 / 2024

Avrupa'da artan işsizlik ve yüksek enflasyon konut kredilerinin geri ödenmesini zorlaştırabilir!

Avrupa'da artan işsizlik ve yüksek enflasyon konut kredilerinin geri ödenmesini zorlaştırabilir!

Avrupa Merkez Bankasına bağlı Avrupa Sistemik Risk Kurulu (ESRB) tarafından hazırlanan rapora göre Avrupa'nın pek çok ülkesinde konut sektörüne ilişkin risklerin sürdüğü kaydedilirken, artan işsizlik ve yüksek enflasyonun konut kredilerinin geri ödenmesini zorlaştırabileceği belirtildi.



Avrupa Merkez Bankasına bağlı Avrupa Sistemik Risk Kurulu (ESRB) merakla beklenen "Avrupa Ekonomik Bölgesi konut sektörüne ilişkin kırılganlıklar" raporunu yayımladı.

Paylaşılan bilgilere göre bölgedeki ülkelerin çoğunda konut sektörüne dair artan risklerin kayda değer seviyede olduğuna dikkat çekilen Avrupa Merkez Bankasına bağlı Avrupa Sistemik Risk Kurulu raporunda, bölgede bulunan ülkelerde, yüksek enflasyon ortamı ve parasal sıkılaştırmanın hane halklarının borçlarını ödeyebilmesinin üzerinde ağırlığını hissettirmesi beklendiği kaydedildi.

Avrupa Merkez Bankasına bağlı Avrupa Sistemik Risk Kurulu tarafından hazırlanan raporda, kurulun temel senaryosuna göre, bölgede bu sene ekonomik büyümenin artmasının, enflasyonun daha ılımlı bir görünüm sergilemesinin beklendiği kaydedildi.

Olumlu ekonomik beklentilere rağmen bölgede emlak sektöründeki risklerin orta vadede yeniden artmayı göstereceği uyarısına yer verilen raporda, "Söz konusu bu durum tüm makro ihtiyati araçların uygulamaya sokulmak üzere hazır hale getirilmesini gerektirir.” ifadeleri yer aldı.

Avrupa Merkez Bankasına bağlı Avrupa Sistemik Risk Kurulu'nun merakla beklenen raporunda bölgede ekonomik olumsuzlukların yaşanması ve olumsuz senaryonun gerçekleşmesine ilişkin olarak "Örneğin, ipotek kredilerindeki yüksek faiz oranlarıyla beraber durgunlaşan büyüme ve artan işsizlik süren yüksek enflasyonla birleştiği zaman, hane halkının yaşamını daha da zorlaştırarak konut kredilerinin geri ödenmesini zorlaştırabilir.” ifadelerine yer verildi.

Avrupa da artan işsizlik ve yüksek enflasyon konut kredilerinin geri ödenmesini zorlaştırabilir!

Ayrıca raporda, böyle bir senaryonun yaşanmasının da kredi risklerinde önemli bir artışa ve kredi faiz oranlarının daha da sıkılaşmasına sebep olabileceği belirtildi.

İNŞAAT SEKTÖRÜ RİSK RAPORU AÇIKLANMIŞTI


Allianz Trade İnşaat Sektörü Risk raporuna göre; Avrupa'daki iflas artışları sürerken Türkiye'de inşaat sektöründe büyümenin devam ettiği belirtilmişti. Paylaşılan detaylara göre ayrıca küresel inşaat üretiminin 2030'a kadar 15,5 trilyon dolar olmasının beklendiği de belirtildi.

Raporda yer alan detaylara göre küresel inşaat sektörünün önemli bir büyüme ve dönüşüm sürecinden geçtiğine değinilirken, ayrıca kentleşme, demografik yapı, altyapıya yönelik artan yatırımların etkisi ile inşaat talebinde artışın da devam ettiği kaydedildi.

Burak Özçivit ve Fahriye Evcen'in 'saray yavrusu' evi görenleri büyüledi! İşte Beykoz'daki 4 katlı havuzlu lüks villa...

Tüketici kredilerinin 394.3 milyar TL'si konut!

İkinci el araba piyasasının röntgeni çekildi: Fiyatlar düşüyor, ilan sayısı azalıyor!


Geri Dön