28 / 04 / 2024

Avrupa’da büyük emlak depremi: Genç emlak kralı battı, sektörü domino etkisi korkusu sardı!

Avrupa’da büyük emlak depremi: Genç emlak kralı battı, sektörü domino etkisi korkusu sardı!

Avrupa’nın emlak kralı 42 yaşındaki Rene Benko’nun patronu olduğu ve milyarlarca borcu olan Signa Holding’e kayyum atandı. Holding, Avrupa’da büyük emlak depremine neden olurken, emlak ve finans sektörünü de domino etkisi korkusu sardı



Avrupa’nın emlak kralı 42 yaşındaki Rene Benko’nun patronu olduğu ve milyarlarca da borcu olan Signa Holding’e kayyum atandı. Holding, Avrupa’da büyük emlak depremine neden olurken, emlak ve finans sektörünü de domino etkisi korkusu sardı.

Avrupa’da Galeria Kaufhof-Karstadt, KaDeWe Gurubu, Hamburg’daki 245 metre yüksekliğindeki Elbtower ve 1000’den çok çeşitli şirketi bünyesinde barındıran Signa Holding GmbH’ya kayyum atandı.

Sözcü'den Ali Gülen imzalı habere göre, holdingin 42 yaşındaki genç patronu Reno Benko, yönetimden alınıyor. Dev batışın ise emlak sektöründe etkileri büyük oldu. İsviçre’deki Zürich merkezli özel banka Bank Baer’in CEO’su da görevden alındı.

500 milyon Euro kredi bulamayınca, imparatorluğu yıkılan Avusturyalı emlak ve finans sektörünün önemli ismi olan Rene Benko, peşinden pek çok bankayı da zor durumda bıraktı. 

Almanya’nın pek çok kentinde artık Karstadt mağazaları kapanıyor. Kapitalizmin ve lüksün sembolü Berlin’de bulunan  alışveriş merkezi KaDeWe iflasını verdi. Tüm dünyayı etkisi altına alan korona döneminde Almanya’nın yaptığı 700 milyon euro’luk destek de grubu kurtaramadı. Rene Benko’nun artık şirket yönetiminde yer almayacağı kaydedilirken, kişisel malvarlığına el konulup konulmayacağı belli değil.

Avrupa’da büyük emlak depremi: Genç emlak kralı battı, sektörü domino etkisi korkusu sardı!

2 MİLYARLIK BORÇ

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre 2022'de 2 milyarlık borcu çeviremeyen Benko’nun özellikle gayrimenkul bölümü büyük sıkıntıda. Artış gösteren faiz oranları, Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle yükselen enerji maliyetleri, aşırı artan inşaat maliyetleri Benko’yu da sarstı.

Signa’nın emlak şirketinin dışında, Signa Sport da iflas talep etti ve buralara da iflas komiseri atandı. Suudi’lerden kurtarma için destek beklendi fakat bu da olmadı. Yeni bir devlet yardımının da kurtaramayacağı böylece netlik kazandı.  

FİNANS SEKTÖRÜNE DARBE

Dev grubun batışıyla beraber Avrupa’daki pek çok banka ile bu gruba kredi açan finans kuruluşları da oldukça ağır yara aldı. Zürihli Bank Julius Baer’in, gruba vermiş olduğu 628 milyon Euro'luk krediyi silmek zorunda kaldığı açıklandı. Bankanın CEO’su Philipp Rickenbacher görevden ayrılırken ve diğer yöneticilere de 'bonus' ödenmemesi kararı alınırken yaşanan bu gelişmelerle beraber bankanın borsadaki hisselerinde de büyük düşüşler yaşandı. Söz konusu bu düşüş yüzde 54’e ulaştı. Bankanın karı da bir önceki seneye göre yüzde 55 azaldı.

Avrupa’da büyük emlak depremi: Genç emlak kralı battı, sektörü domino etkisi korkusu sardı!

ETKİLERİ 2026 YILINA KADAR SÜRECEK

Bankanın kredi vermekteki işlemlerinin doğru olduğu, fakat teminat olarak gösterilen Signa hisselerinin artık sembolik bir değerden başka bir şey olmadığı kaydedildi. Banka, kredileri silerken artık mortgage kredilerine yöneleceğini de duyurdu. Söz konusu bu kaybın etkilerinin 2026 yılına kadar devam edeceği belirtiliyor.

Grubun yüzlerce yere kredi borcu var. Zamanla az bir bölümü ödenmiş olsa da, borçların yüzde 90’ına yakına duruyor. Bunlardan 100 milyon euro’nun üzerinde olanlar ise şu şekilde:

BATAN GRUBUN BORÇ LİSTESİ

Julius Bär; 628 milyon Euro

Landesbank Hessen-Thüringen; 627 milyon463 bin Euro

LVM; 300 milyon Euro

Munich Re (Münchner Rück); 700 milyon Euro

BayernLB; 100 milyon Euro

Migros Bank AG; 101 milyon 354 bin 845 Euro

Raiffeisenlandesbank Oberösterreich AG; 181 milyon 845 bin 251 Euro

Mezz 23 GmbH & Co. KG; 200 milyon Euro

Erste Group Bank AG; 129 milyon 101 bin 564 Euro

Hamburg Commercial Bank AG; 141 milyon 950 bin Euro

Allianz; 300 milyon Euro

R+V Group; 386 milyon 35 bin 250 Euro

Norddeutsche Landesbank – Girozentrale; 135 milyon 229 bin 900 Euro

Raiffeisenlandesbank Niederösterreich-Wien: 280 milyon Euro

Ticari gayrimenkullerde 4 kata varan kira zammı: Küçük işletmeler kapanıyor!

Faiz geliri için evini satmayı düşünenler dikkat! 

Ekonomist Mert Başaran kız çocuğu olanlara seslendi: 2 kat fazla biriktirin!


Geri Dön