28 / 04 / 2024

Ticari gayrimenkullerde 4 kata varan kira zammı: Küçük işletmeler kapanıyor!

Ticari gayrimenkullerde 4 kata varan kira zammı: Küçük işletmeler kapanıyor!

Ticari gayrimenkullerde kira sınırlaması olmaması, özellikle KOBİ’ler ile esnaf ve zanaatkarı olumsuz etkiliyor. Yüzde 150'ye ulaşan zam talepleri, bazı bölgelerde 4 katına çıkarken Euro ile kira isteyenler de var. 



Enflasyonun etkisiyle ticari gayrimenkullerde kira bedelleri son iki senede hızla arttı. Yüksek kira edelleri en fazla küçük üreticileri olumsuz etkiledi. Gayrimenkul sahiplerinin TÜFE’nin çok üstünde kira artışı istediklerini aktaran küçük işletme sahipleri farkı mecburen müşteriye yansıttıklarını belirtiyor ve "Uygun fiyattan alsak da hak etmeyen bir değerden satmak zorunda kalıyoruz" diye konuşuyor.

Son dönemde kira bedellerinin esnafın korkulu rüyası olduğunun altını çizen Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, çoğu esnafın resmen ailesinin ihtiyaçlarını değil kirayı karşılamak için çalıştığına dikkat çekti. 

Ticari gayrimenkullerde 4 kata varan kira zammı: Küçük işletmeler kapanıyor!

TİCARİ GAYRİMENKULE DE YÜZDE 25 SINIRLAMASI GELSİN 

Ekonomimcom'dan Emircan Yaman'ın haberine göre; konut kiralarında olduğu gibi ticari gayrimenkullerde de yüzde 25 sınırlama getirilmesi gerektiğini belirten TESK Başkanı Bendevi Palandöken, "Herhangi bir düzenleme yapılmamış olması sebebiyle kira artışları tamamen mülk sahibinin inisiyatifine kalmış durumda. Bazı mülk sahipleri vicdanlı davranırken bazıları ne yazık ki çok yüksek zam talep ediyor" dedi ve özellikle de İstanbul,  Ankara  gibi büyük kentlerde esnafın bu yüksek kiraları ödemesinin mümkün olmadığının altını çizdi. 

Bendevi Palandöken, yüksek kira bedellerini karşılayamayan çok sayıda esnafın ya iş yerini kapattığına veya daha küçük bir dükkâna geçmek zorunda kaldığına vurgu yaptı. 

Palandöken, açıklamasında esnafın sırtındaki stopaj yükünün de kaldırılmasını da talep etti ve "Dükkânı kiralık olan esnaf ve sanatkârımız kâr da etse zarar da etse işyeri kirasını ve kiradan doğan stopaj vergisini ödemek zorunda kalıyor. Normalde kira gelirinden oluşan vergiyi iş yeri sahibinin ödemesi gerekir" açıklamasında bulundu. 

Ticari gayrimenkullerde 4 kata varan kira zammı: Küçük işletmeler kapanıyor!

YÜZDE 400'E ULAŞAN ARTIŞ TALEBİ

Gebze Ticaret Odası Başkanı Abdurrahman Aslantaş da konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Son dönemde özellikle KOBİ grubunda kiraların çok arttığının altını çizen Aslantaş, 8-10 bin TL kira ödeyen bir işletmeden 30-40 bin TL'ye çıkartmasının istendiğini dile getirdi. 

Aslantaş, "Kiracı bu kirayı karşılayamadığı zaman mal sahibi yerine daha yüksek fiyatlara kiracı bulabiliyor. Ürün satışı yapan firmalar da kira zamlarını ürünlerine yansıtmakta zorlanıyorlar. Çünkü yansıttıklarında rekabet avantajını kaybediyorlar. KOBİ grubunda kira zamları yüzde 400'ü bulabiliyor. Enflasyon olmayan dönemlerde kiralar çok cüzi artardı. Şimdi enflasyon oranında bile zam yapsanız kira bedeli çok yüksek rakamlara ulaşıyor. Aynı yeri boşaltıp yeni kiracı bulduğunda mülk sahibi 3-4 katını talep edebiliyor" diyerek açıklamasını tamamladı.

Bazı dükkan sahiplerinin Euro’ya endeksli kira istediğini belirten bir işletme sahibi, "Ancak ben Euro ile iş yapmıyorum" dedi. Dükkan sahibi ile 10 bin 500 lira olan kirayı 20 bin liraya yükseltmek konusunda anlaşma yaptıklarının fakat muhatabının bir gün sonra 23 bin 500 TL istediğini aktardı ve "Şimdi de her ay ‘Euro arttı yıl sonunda şu kadar fazla kira vereceksiniz şeklinde mesaj yolluyorlar" dedi.

Ticari gayrimenkullerde 4 kata varan kira zammı: Küçük işletmeler kapanıyor! 

Zingat Satış ve Ticari Genel Müdür Yardımcısı Eser Karaismailoğlu, fiyatlardaki hızlı yükselişi takiben kiralarda da aynı şekilde yükselişlerin olduğuna ancak ticari gayrimenkullerde kira sınırlaması olmaması sebebiyle  artışın daha hızlı olduğunun altını çizdi. 

Karaismailoğlu, ilan fiyatlarından yola çıkarak Türkiye genelinde yüzde 140-150 bandında yükselişler yaşandığını, yüksek kiralar sebebiyle mülk sahibi ve işletmeci arasında ihtilafların çıkabildiğine dikkat çekti. 

Karaismailoğlu, ayrıca yüksek kira talebi nedeniyle ticari gayrimenkullerin ilanda kalma sürelerinin de uzadığını söyledi ve "Fiyatlar arttığı için pazarlama süreleri uzadı. Ticari tarafta ortalamada 90 günlerin üzerini görmeye başladık. Genel anlamda zaten piyasada ilanda kalma süreleri çok uzamış durumda" ifadelerini kullanarak açıklamasını tamamladı.

Faiz geliri için evini satmayı düşünenler dikkat! 

Japon deprem uzmanı 3 bölgeyi uyardı! Son dakika açıklaması!

1952 yılında İstanbul'un imar planı yapılmış!


Geri Dön