Ekonomi

Avrupa’da doğal gaz krizi artıyor! Elektrikli soba için Türkiye’nin kapısı çalındı!

Avrupa ülkelerinde doğal gaz krizi yayılmaya devam ediyor. Elektrikli soba talebinin arttığı Avrupa’dan Türkiye’ye soba siparişi yağıyor. İşte detaylar!

Avrupa’da yaşanan doğal gaz krizi hakkında Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz, açıklama yaptı.

İşte merak edilen detaylar…

ELEKTRİKLİ SOBA ÖNE ÇIKMAYA BAŞLADI!

Artan enerji fiyatları ve Rusya’nın doğalgazı kesmesi ile bu kış soba yakmaya hazırlanan Avrupa, soba ihtiyacı karşılamak için Türk firmalara yöneldi. Yaklaşan kış aylarında başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinde elektrikli soba talebi arttı. Almanya'da ocak-haziran döneminde 600 bin elektrikli ısıtıcı satıldığını dile getiren Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz, satışların, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 arttığını, sonraki dönemde artışın ivmelenerek devam etmesini beklediklerini dile getirdi.

Öksüz, Türkiye'de her yıl 5,5 ile 6 milyon elektrikli soba üretildiğini, bunun yarısının ihraç edildiğini söyleyerek, en yüksek ihracatın Balkanlar, Rusya, Orta Doğu ve Türki Cumhuriyetleri ile Kuzey Afrika'ya yapıldığının bilgisini verdi. Avrupa'da her yıl satın alınan 50-60 milyon adet elektrikli sobanın yüzde 80'inin Çin'den tedarik edildiğini aktaran Öksüz, Çin’in dışında Malezya, Güney Kore, Almanya, İtalya ve Türkiye'den karşılandığını dile getirdi.

Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz, Rusya'nın doğal gazı kesmesi nedeniyle Avrupa'da kış aylarında yaşanması beklenen enerji krizine çözüm olarak elektrikli sobaların öne çıktığını söyleyerek şu açıklamalarda bulundu: "Rusya'nın tetiklediği doğal gaz krizi, Avrupa'yı enerji tasarrufuna sevk etti ve şu anda Avrupa'daki zincir marketlerden ciddi bir talep alıyoruz. Tedarik zincirindeki kırılmadan dolayı Çin'in kaybettiği pazarları, Türkiye değerlendiriyor. Avrupa'nın birçok ülkesine elektrikli soba ihracatımız arttı.

Almanya'ya ihracatımız ise yılın ilk yarısında 2021'in aynı dönemine göre yüzde 82 artış sağlayarak, 20 milyon dolara dayandı. Bu ülkeye geçen yılın tamamında 30 milyon dolarlık elektrikli ısıtıcı ihraç ettik. Yıl sonunda söz konusu rakamın katlanacağı öngörüsündeyiz." Öksüz, ihracatta rotayı Avrupa'ya kırdıklarını belirterek, "Nihai tüketiciler internet siteleri üzerinden alıyor. Avrupa'nın elektrikli soba tercih etmesinin nedeni, birincisi kışın doğalgazsız kalma korkusu ikincisi neden olarak da elektrikli sobayla belirli zaman diliminde ve ihtiyaç olan mekanlarda ısıtmanın kolaylıkla sağlanıyor” şeklinde konuştu.

Scooter kullanıcıları ve ticari araç sahiplerini ilgilendiren yeni düzenleme! Bunları yapmak zorunlu!

Asgari ücrete üçüncü zam müjdesi! İşte asgari ücret için yeni zam açıklaması!

Konut ve kira fiyatlarını düşürecek adım atıldı! Müjdeyi Bakan Kurum verdi! İşte detaylar!