28 / 04 / 2024

Avrupa'da evsiz sayısı katlanıyor! Daha fazla sosyal konut ve uzun vadeli çözüm gerekiyor! 

Avrupa'da evsiz sayısı katlanıyor! Daha fazla sosyal konut ve uzun vadeli çözüm gerekiyor! 

Fransa, İngiltere, Almanya ve Belçika başta olacak şekilde Avrupa'nın pek çok ülkesinde artan yaşam maliyetlerinin yol açtığı "uygun fiyatlı konut sıkıntısı" ve "sosyal konut eksikliği" sebebiyle sokaklarda yaşamak zorunda kalanların sayısı her geçen gün katlanıyor. 



"Dünya Evsizler Günü" ilan edilen 10 Ekim'de küresel evsizlik sorunu konusuna ilişkin farkındalık oluşturulması ve ihtiyaç sahiplerine yardım sağlanması için çalışılıyor. 

Fransa'da evsizler, çoğunlukla başkent Paris başta olacak şekilde, kuzeydeki Lille ve Almanya'ya komşu Strazburg gibi büyük şehirlerde sokaklarda yaşıyor.

Avrupa da evsiz sayısı katlanıyor! Daha fazla sosyal konut ve uzun vadeli çözüm gerekiyor! 

TRT Haber'de yer alan habere göre; Paris'in hemen hemen her bölgesinde sokakta yaşayan insanlar görülüyor. Bazı evsizler, sokakta köpekleriyle yaşıyor. Düzensiz göçmenler, yaşamak için başkente yoğun şekilde yönelirken, barınma sorunuyla karşı karşıya kalan göçmenler ise Paris'te köprü altındaki çadırlarda kalıyor.

Sokakta kalan refakatsiz göçmenler ve çocuklu göçmen aileler, zaman zaman Paris Belediyesinin ve Danıştayın önünde çadır kuruyor ve barınma talebiyle eylem yapıyor. 

Ülkede yükselen kira bedelleri ve büyük şehirlerde yeterli sayıda kiralık konut bulunmaması, barınma sorununun en önemli sebeplerinden. 

Avrupa da evsiz sayısı katlanıyor! Daha fazla sosyal konut ve uzun vadeli çözüm gerekiyor! 

FRANSA'DAKİ HER 4 REŞİT EVSİZDEN BİRİNİN ÇOCUKKEN DEVLET HİMAYESİNDE OLDUĞU BELİRLENDİ 

Abbe Pierre Vakfının Şubat ayında yayımladığı rapora göre ülkede 4,1 milyon kişi, kötü barınma koşullarında hayatını devam ettirmeye çalışıyor. Fransa'da 330 bin evsiz var ve yaklaşık 14,8 milyon kişi barınma sorunu yaşıyor. 

Aynı vakfın 2019 yılında raporda sokaktaki her 4 reşit evsizden birinin çocukken devlet himayesinde bulunduğu tespit edildi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonunun (UNICEF) verilerine göre, Fransa'da 1.990 çocuk sokaklarda kalıyor. 

Avrupa da evsiz sayısı katlanıyor! Daha fazla sosyal konut ve uzun vadeli çözüm gerekiyor! 

İNGİLTERE'DE EVSİZ SAYISI EN AZ 271 BİN 

Dünyanın en pahalı şehirlerinden İngiltere'nin başkenti Londra'nın sokaklarında da çok sayıda evsiz bulunuyor. 

Caddede yürüyen insanlar ya da trafikte araçlarıyla seyreden sürücülerden para ve yiyecek dilenerek hayatta kalmaya çalışan evsizler, kaldırım köşelerinde veya buldukları herhangi bir yerde kıvrılıp uyumaya çalışıyor. 

Özellikle yükselen yaşam maliyetleri ile uygun fiyatlı konut sorunu, Londra'da daha fazla kişiyi evsizliğe iterken hayat pahalılığının süregelen etkisi, evsizlerin sayısının daha da çoğalacağı ile ilgili endişelere de neden oluyor. 

Londra'da lüks mağazaların yer aldığı dünyaca en ünlü alışveriş caddelerinden Oxford Street, gündüz ışıltısının tersine geceleri çok sayıda evsizin yaşam alanı oluyor. 

İngiltere'de evsizlere barınma desteği ve danışmanlık hizmeti sunan "Shelter" isimli yardım kuruluşunun 11 Ocak tarihinde yayımladığı veriler, ülkede 123 bini çocuk en az 271 bin kişinin evsiz olduğunu ortaya çıkardı. Bunlardan 2 bin 400'ü sokaklarda kalıyor, 15 bini pansiyonlarda ya da destekli konaklama yerlerinde ve yaklaşık 250 bini ise geçici konaklama alanlarında yaşıyor. 

Shelter, geçici konutlarda yaşayanların sayısının son 10 senede yüzde 74 gibi endişe verici oranda arttığının altını çizdi.

DAHA ÇOK SOSYAL KONUT VE UZUN VADELİ ÇÖZÜM GEREKİYOR 

Ülkede sokaklarda uyuyan evsizler ile ilgili çalışmalar yapan Birleşik Evsizlik ve Bilgi Ağının (CHAIN) son yayımladığı veriler, nisan-haziran döneminde başkentte 3 bin 272 kişinin zor koşullarda uyuduğunu ortaya çıkardı. Bu sayı, geçtiğimiz senenin aynı döneminde 2 bin 998 şeklinde kaydedilmişti. 

Buna göre sokaklarda, mağazaların girişlerinde, parklarda ya da metruk binalar gibi açık alanlarda uyuyan evsizlerin sayısı, bir senede yaklaşık yüzde 10 yükseldi. 

CHAIN'in verileri, Londra'da sokakta kalanların yaklaşık yarısının psikolojik desteğe ihtiyacının bulunduğunu ortaya koydu. 

Evsizler ile ilgili çalışmalar sürdüren CHAIN, hiç kimsenin sokaklarda yaşamak zorunda kalmamasını sağlamak için daha fazla sosyal konut sunma planı dahil gerçek ve uzun vadeli çözümlerin gerektiğine vurgu yapıyor. 

Avrupa da evsiz sayısı katlanıyor! Daha fazla sosyal konut ve uzun vadeli çözüm gerekiyor! 

BELÇİKA'NIN TÜM BÜYÜKŞEHİRLERİNDE DE EVSİZ SAYISI ARTTI 

Belçika'da peş peşe gerçekleştirilen sayımlar, son 14 yılda evsizlerin sayısında artış olduğunu gösterdi. Başkent Brüksel, bu sorunun giderek büyüdüğü kentlerin arasında ilk sırada yer alıyor. 

Brüksel'de evsizlerle ilgili çalışan şemsiye kuruluş niteliğindeki Bruss'Help'in, aktardığı rakamlara göre 2022 yılında evsizlerin sayısı 6 bin 317 şeklinde kaydedildi. Bu, bir önceki sayımın yapıldığı 2020 yılına göre aklaşık yüzde 19'luk yükselişe denk oldu. 

Bu kişilerin yüzde 53,8'i en az bir senedir evsizken yüzde 78'i bekar, yüzde 13'ü çocuklu ve yüzde 42,7'si Belçikalılardan meydana geliyor fakat, gerçek tablonun, bundan çok daha vahim olduğu ifade ediliyor. 

Diğer taraftan, 2022 Ocak'ta resmi ulusal kanallardan RTBF'de yayımlanan araştırma, ülkenin bütün büyük kentlerinde evsizlerin sayısının arttığını ortaya çıkardı. 

Araştırmada başkent Brüksel'de 4 bin 380 yetişkin ve 933 çocuğun, Gent'te 1472 yetişkin ve 401 çocuğun, Limburg'da 932 yetişkin ve 285 çocuğun, Liege'de 422 yetişkinin evsiz olduğuna dikkat çekildi. 

SOKAKTA KALAN GÖÇMENLER DE EVSİZ SAYISINI ARTIRIYOR 

Evsizlerle ilgili yardım çalışmaları yapan Brüksel merkezli "Infirmieres de Rue" (Sokak Hemşireleri) derneğinden Aralık 2021'de gerçekleştirilen açıklamada, evsizlerin sayısının giderek arttığı, halihazırda 5 binden fazla evsizin belirlendiği fakat gerçek sayının çok daha fazla olduğu ifade edilmişti. 

Açıklamada, evsizlerin arasında kimsesiz göçmen çocukların sayısının dikkatleri çektiği belirtilmişti. 

Evsizlerin sayısında yaşanan artışın, koronavirüs sonrası dönemde baş gösteren ekonomik krizle düzensiz göç ve sığınma başvurularındaki yükselişten kaynaklandığı belirtiliyor. 

Ülkede yeterli kapasite olmaması sebebiyle barınacak yer gösterilmeyen göçmenlerin sokaklarda kalması da evsizlerin sayısında yükselişe neden oluyor. 

Avrupa da evsiz sayısı katlanıyor! Daha fazla sosyal konut ve uzun vadeli çözüm gerekiyor! 

ALMANYA'DAKİ EVSİZ SAYISI 372 BİN 60 OLDU 

Almanya'da Federal İstatistik Dairesinin en son 31 Ocak 2023 tarihinde açıkladığı rakamlara göre, yerel yönetimlerin çeşitli barınma alanlarına yerleştirdiği evsizlerin sayısı 372 bin 60  şeklinde kaydedildi. Bu sayının içinde savaştan dolayı kaçan yaklaşık 130 bin Ukraynalı da bulunuyor. 

Barınma sağlanan evsizlerden yüzde 31'ini çocuklu çiftlerin, yüzde 29'unu bekarların, yüzde 16'sını tek başına çocuk yetiştirenlerin ve yüzde 3,6'sını çocuksuz çiftlerin meydana getirdiği de belirtildi. 

Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin, 84 bin 690 kişiyle en fazla evsize barınma sağlandığı ifade edilen açıklamaya göre, bu eyaleti 76 bin 510 kişiyle Baden-Württemberg ve 39 bin 375 kişiyle başkent Berlin takip etti. 

Bu verilerin arkadaşlarının ya da tanıdıklarının yanında kalanlar veya herhangi bir konaklama yeri olmadan sokakta yaşayan evsizleri kapsamadığının altı çizildi. 

UYGUN FİYATLI EV ARAYANLARIN SAYISI FAZLA 

Almanya'da Evsizlere Yardım Derneği (BAGW) Başkanı Werena Rosenke, arkadaşlarının veya tanıdıklarının yanında kalanlar ve herhangi bir konaklama yeri olmadan sokakta yaşayan evsizleri kapsaması için Federal İstatistik Dairesinin verilerine yaklaşık 90 bin kişinin daha eklenmesi gerektiğini söyledi.

Rosenke, geçen yıl yapılan araştırmada sokakta yaklaşık 38 bin evsizin yaşadığının ifade edildiğini belirterek, "Biz ise 40 ile 45 bin arasında insanın evsiz olarak sokaklarda yaşadığını varsayıyoruz." dedi.

Sokakta yaşayan evsizlerin 3'te birinin Alman vatandaşlığının bulunmadığına dikkati çeken Rosenke, "Bunların arasında Polonya, Bulgaristan ve Romanya gibi Doğu Avrupa’daki Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerinden gelenler var. Alman vatandaşlığı olmayan ve sokaklarda evsiz yaşayan insanların çoğunun geldikleri ülkeler bunlar." şeklinde konuştu.

Rosenke, BGAW'nin toplam evsizlerin sayısına ilişkin tahmini verileri kasım ayında açıklayacağı bilgisini paylaşarak, son tahminin 2020'de yapıldığını, evsizlerin toplam sayısının 420 bin olarak verildiğini bildirdi.

Werena Rosenke, özellikle yerel yönetimler tarafından barınma alanlarına yerleştirilen evsizlerin sayılarında ciddi artış olduğunu belirterek, bunun da önemli ölçüde Ukrayna’daki savaştan kaçanlarla ilgili olduğunu ancak Afganistan, Irak ve Suriye’den kaçanların da evsizlerin önemli bölümünü oluşturduğunu anlattı.

Almanya'da evsizlerin sayısının artmasındaki en büyük sorunun uygun fiyatlı konut eksikliği olduğuna işaret eden Rosenke, "Özellikle de en fazla evsizin bulunduğu metropollerde konut maliyetleri artmaktadır. Uygun fiyatlı ve sosyal konut eksiği var." dedi.

Rosenke, kira sözleşmeleri iptal edilen ve geliri iyi olmayanların da uygun fiyatlı konut bulma sıkıntısı yaşadıklarına işaret etti.

Evsizlere karşı ön yargılı olunduğuna dikkati çeken Rosenke, "Uygun fiyatlı konut arayanların sayısı fazla. Bunların arasında işi olanlar da var. Evsizler, bir evi kiralamak için sıraya girdiklerinde kuyruğun en sonunda yer alıyorlar. Bu, büyük bir sorun." şeklinde konuştu.

TOKİ bu ildeki yeni projesi için start verdi! TOKİ'den konut bekleyenler şimdi bakın!

 


Geri Dön