27 / 04 / 2024

Avrupa'da faiz artırım döngüsünün sonuna geliniyor!

Avrupa'da faiz artırım döngüsünün sonuna geliniyor!

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi Üyesi ve Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy, ECB'nin önümüzdeki toplantı için seçeneklerini açık tuttuğunu belirterek “Avrupa'da faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaşılıyor” dedi.



Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu üyesi Francois Villeroy de Galhau'ya göre artık faiz artırım döngüsünün sonu yaklaşmaya başladı.

Fransa Merkez Bankası’nın başındaki isim Paris'te gazetecilere yaptığı açıklamada, "Seçeneklerimiz, sonraki toplantılarda olduğu gibi bu toplantıda da açık. Faizlerin zirve seviyesine yakın ya da çok yakınız ancak faizleri indirme noktasından hala uzaktayız" şeklinde konuştu.

Bloomberght.com'un haberine göre ECB’nin tarihi sıkılaştırma döngüsünün bir yıldan fazla bir süre önce başlamasından bu yana, ilk kez faizlerin sabit tutulması için yeterli neden olup olmadığına karar vermek üzere 14 Eylül’de toplantı yapılacak. Bazı yetkililer, birliğin enflasyonun yüzde 5’in üzerinde seyretmesi nedeniyle bir faiz artırımına daha gidebileceği şeklinde değerlendirme yaptılar.

FAİZ’İN ZİRVEDE KALACAĞI SÜRE ÖNEMLİ

Villeroy, ECB’nin mevduat faizini yüzde 4’e çıkarmaya karar vermesinden çok odaklanılması gereken şeyin faizlerin hangi seviyede zirve yapacağının değil zirve seviyesinde ne kadar uzun süre kalacağının olduğunu belirterek, “Süre, seviyeden çok daha önemli” ifadesini kullandı.

Euro Bölgesi için Perşembe günü açıklanan enflasyon verileri, bir önceki aydaki yüzde 5,5 seviyesinden Ağustos ayında yüzde 5,3’e düştüğünü ortaya koydu.

Bu tablo yatırımcıların faiz oranlarının bu ay sabit kalacağına dair fiyatlama yapmalarına yol açtı. Morgan Stanley, toplantı sonucuna ilişkin tahminini başka bir artış yerine duraklama olarak değiştirdi.

Villeroy, enerji de dahil olmak üzere değişken kalemleri dışarıda bırakan çekirdek enflasyonun tersine dönmeye başladığını belirterek, “Bu cesaret verici işaret hala yeterli olmaktan uzak. Enflasyonu şimdi ile 2025 arasında yüzde 2'ye indirmek durumundayız ve bunu başaracağız" dedi.

FAİZ ARTIRIMI MI DURAKLAMA MI?

ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos da, Perşembe günkü açıklamasında, tahminlerin ekonomiye ilişkin beklentilerin kötüleşmesine rağmen enflasyon görünümünün yaz boyunca pek fazla değişmediğini göstereceğini ileri sürdü. De Guindos, İspanya’nın Santander kentinde düzenlenen bir panelde politika yapıcıların böyle bir sonucun önümüzdeki ay başka bir faiz artırımı mı yoksa bir duraklama mı gerektireceği konusunda henüz bir neticeye ulaşmadığını ifade etti.


 


 


Geri Dön