Ekonomi

Avrupa'da rekor kıran doğal gaz fiyatı doları fırlatacak

Küresel fırtına Türkiye'de de enerji faturasını katlayacak. Peki ekonomimiz buna hazır mı? Yoksa seçim atmosferinde tüm zamanların en yüksek enflasyonu ve son yılların en yüksek bütçe açığına doğru son sürat gidiyor muyuz? Geçtiğimiz hafta sonu doğal gazın bin metreküpü 3 bin 600 euroya yükselerek rekor üstüne rekor kırdı

 

Avrupa'da enerji fiyatları rekor üstüne rekor kırıyor. Geçtiğimiz hafta sonu doğal gazın bin metreküpü 3 bin 600 euroya yükselerek rekor üstüne rekor kırdı. Ekim ortasından itibaren doğal gaz tüketiminde ciddi bir artış yaşanmaya başlayacak. Türkiye'nin enerji faturasıyla birlikte Botaş'ın yapması gereken aylık ödemelerin maliyeti de katlanacak. Ekonomist Uğur Gürses, Avrupa'daki enerji fiyatlarının cuma günü rekor fiyattan kapandığına işaret ederek doğal gazın bin metreküpünün 3 bin 600 euroya yükseldiğini vurguladı. Rusya Ukrayna savaşı öncesinde bu rakamın 325 euro olduğuna dikkat çeken Gürses,  Bu fiyat seviyesinin Türkiye için enerji faturasının3-4 kat artması anlamına geldiğini kaydeden Gürses, Haziran ayında Türkiye'nin net enerji faturasının 67 milyar dolar olduğunu bir önceki haziranda ise bu rakamın 27 milyar dolar olduğunu ifade etti. 2022-2023 arasında bu fiyatların korunması halinde enerji faturasının en az üçe katlanacağını belirten Gürses, yanlış ekonomi politikaları nedeniyle TL'deki değer kaybının sürdüğünü, döviz talebinin daha da şiddetlendiğini söyledi.

 

"Ekim ayından itibaren aylık 9-10 milyar dolar"

"Doğalgaz talebinin yükseleceği Ekim ayından itibaren BOTAŞ'ın aylık en az 9-10 milyar dolara çıkacak ödemeleri hangi rezervle yapılacak?" sorusunu yönelten Gürses, enerji faturasının bütçeye devasa bir yük getireceğini Mart ayında 300 milyar TL olarak hesaplanan elektrik ve doğal gaz sübvansiyonlarının en iyimser ihtimalle 450 milyar liraya çıkabileceğine işaret etti. Enerji fiyatlarındaki artışın seçim atmosferi nedeniyle hane halkına sınırlı yansıtılsa da sanayi kuruluşlarına yansıtılmasının kaçınılmaz olduğunu dile getiren Gürses, bunun da üretim maliyetlerini çok artıracağını belirtti. Enerji faturasının yükselmesinin döviz rezervlerinde ekstra erimeler meydana getireceğini ve Merkez Bankası'nın döviz kurunu tutmasının mümkün olmayacağını kaydeden Gürses, TL'deki değer kaybının maliyetleri ve enflasyon yükselteceğini dile getirdi.

Gürses, enerji fiyatlarındaki astronomik artış tablosunun, yanlış ekonomi politikalarıyla birlikte; Türkiye’de tüm zamanların en yüksek enflasyonunu ve son 20 yılın en yüksek bütçe açığını gösterme potansiyeli taşıdığını vurguladı.

Bu kış doğalgaz kesintisi olacak mı? Türkiye'yi neler bekliyor?

Gübre fiyatlarında doğalgaz krizi! Gübre fiyatları arttı mı? Hangi gübre kaç TL? 27 Ağustos 2022 gübre fiyat listesi 

Almanya'dan kış aylarında enerji tasarrufu için 7 önlem! Rusya doğal gazının garantisi yok