28 / 04 / 2024

Avrupalılar, Türk müteahhitlerin kapısını çalıyor!

Avrupalılar, Türk müteahhitlerin kapısını çalıyor!

İş hacmi bakımından dünya ikinciliğine yükselen Türk müteahhitlik sektörü, Rusya'da işler azalınca ekonomik krizden daha az etkilenen Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya ağırlık veriyor



Bu bölgelerde onlarca milyar dolarlık iş alan Türk firmaları, krize rağmen büyümelerini sürdürdü. Bu başarıyı gören Avrupalı şirketler ise Ortadoğu'da iş almak için Türklerin kapısını çalmaya başladı. Zaman'a konuşan Urtim İnşaat Kalıp ve İskele Sistemleri Sanayi'nin Genel Müdürü Serdar Urfalılar, pek çok Alman firmasının bu bölgeler için kendilerine distribütörlük teklifinde bulunduğunu açıkladı. Ancak başka bir firmanın temsilciliğini düşünmediklerini belirten Urfalılar, 'Bunun yerine Almanya'da uygun durumda bir markayı satın almak için görüşmelere başladık.' dedi.

Dünyanın dört bir yanında iş yapan Türk müteahhitlerinin en önemli tedarikçilerinden biri olan Urtim, 2008 öncesinde Romanya ve Rusya'ya ofis açmıştı. Ancak küresel mali kriz sebebiyle Avrupa'da işlerin aksaması sebebiyle firma Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarına yöneldi. şžirket yetkililerinin verdiği bilgiye göre bu sayede Urtim'in ihracatı yüzde 30 arttı. Genel Müdür Urfalılar, kriz döneminde bu coğrafyaya 10 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini bildirdi. İnşaat sektörünün büyümenin lokomotifi olduğunu vurgulayan işadamı, yurtdışında müteahhitlik hizmeti yapan firmalara 'Projelerinizde Türk ürünleri kullanın' çağrısında bulundu. Özellikle Libya'da 250'ye yakın Türk firmasının bulunduğunu hatırlatarak, ancak bu şirketlerin İtalyan markalarını tercih ettiğini anlattı.

30 yıldır iskele ve kalıp üreten firma, 25 ülkeye ihracat yapıyor. şžirket, 2009 yılını 20 milyon lira ciro ile kapattı. 2011 hedefi ise 23 milyon lira. Cirolarının yüzde 55'ini ihracattan elde ettiklerini ifade eden Serdar Urfalılar, 150 kişilik bir ekiple yıllık 30 bin ton çelik kalıp ve boru iskele malzemesi ürettiklerini aktardı. İstanbul genelindeki birçok önemli kavşak ve projenin kalıplarını üretip uyguladıklarını belirten işadamı, ürünlerinin birçok uluslararası projede de kullanılmasının kendilerini mutlu ettiğini dile getirdi. 2011 yılı içinde teşvik bölgelerinin birinde 50 bin metrekarelik yeni bir fabrika kurmayı hedeflediklerini açıklayan Urfalılar, bunun için de 15 milyon Euro'luk bir kaynak ayırdıklarını kaydetti.
ZAMAN

 


Geri Dön