28 / 04 / 2024

Avrupa'nın en yaşanabilir şehirleri belli oldu: İstanbul'un sıralamadaki yeri şoke etti

Avrupa'nın en yaşanabilir şehirleri belli oldu: İstanbul'un sıralamadaki yeri şoke etti

Uluslararası bir dergi olan The Economist tarafından hazırlanan yaşanabilir şehirler sıralaması, Avrupa'nın en yaşanabilir şehirlerini belirledi. Economist Intelligence Unit tarafından oluşturulan bu endekste, şehirler kültür ve çevre, eğitim, sağlık hizmetleri, altyapı ve istikrar gibi beş kritere



The Economist çatısı altındaki Economist Intelligence Unit tarafından hazırlanan Avrupa'nın en yaşanabilir şehirler listesi yayınlandı. Endeks, kültür ve çevre, eğitim, sağlık hizmetleri, altyapı ve istikrar gibi beş farklı alanda şehirleri puanlayarak oluşturuluyor. Bu yılki sıralamada, Avrupa'nın batısındaki şehirler genellikle üst sıralarda yer alırken, doğuya gidildikçe şehirlerin sıralaması geriliyor.



Avrupa'nın en yaşanabilir şehirleri şu şekilde sıralandı:

 

Viyana (98,4 puan)
Kopenhag (98,0 puan)
Zürih (97,1 puan)
Cenevre (96,8 puan)
Helsinki (95,6 puan)

En az yaşanabilir şehirler sıralamasında ilk sırada Kiev, ikinci sırada ise İstanbul yer aldı!

Maalesef, Türkiye'nin önemli şehirlerinden İstanbul, sıralamada geriye düşerek sondan bir önceki konumda yer aldı. İstanbul, yaşam kalitesi açısından bazı zorluklarla karşı karşıya kaldığı için endekste beklenenden daha düşük bir konumda yer aldı.

Özellikle Ukrayna'nın başkenti Kiev, savaşın etkisiyle en az yaşanabilir şehir olarak belirlendi ve listede son sırada yer aldı. İstanbul ise Kiev'in sadece bir basamak üstünde konumlandı.

Yaşanabilirlik endeksinde bazı Avrupa şehirleri ise diğerlerine göre gerileme yaşadı. Örneğin, Edinburgh 1 puanlık bir yaşam kalitesi kaybı yaşadı ve diğer şehirlerin beklenenden daha fazla iyileşme kaydetmeleri nedeniyle 23 sıra birden geriledi

Endeks, kültür ve çevre, eğitim, sağlık hizmetleri, altyapı ve istikrar gibi beş ana alanda şehirleri puanlayarak oluşturuyor. Bu değerlendirmeye göre Avrupa'da batıdaki şehirler genellikle yaşanabilirlik açısından üst sıralarda yer alırken, doğuya doğru ilerledikçe şehirlerin sıralaması düşmektedir.

Yaşanabilirlik endeksi, şehirlerin yaşam kalitesini değerlendirerek, insanların rahat ve güvenli bir ortamda yaşama potansiyelini ölçmeyi amaçlamaktadır. Bu tür endeksler, şehir planlaması ve yönetimi açısından önemli veriler sunarak, şehirlerin iyileştirme alanlarına odaklanmasına yardımcı olmaktadır.


 


Geri Dön