04 / 05 / 2024

Avşa Adası Karadut Plajı yapılaşma sorunu TBMM'de!

Avşa Adası Karadut Plajı yapılaşma sorunu TBMM'de!

Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, Avşa Adası'nda 3652 sayılı Kanun kapsamında yıkılan yapılara ilişkin soru önergesi hazırladı. Tüm sorularını, Çevre Ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'ya iletti..



Avşa Adası Karadut Plajı yapılaşma sorunu TBMM de!


Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, Avşa Adası'nda 3652 sayılı Kanun kapsamında yıkılan yapılara ilişkin soru önergesi hazırladı. Tüm sorularını, Çevre Ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'ya iletti.


Tüm "Bilindiği üzere Kıyılardaki yapılaşma, 1.7.1992 tarih ve 3830 sayılı Kanun ile değişik 4.4.1990 tarih ve 3621 sayılı Kıyı Kanun ve bu kanunun 5 ve 16 ncı maddeleri gereğince düzenlenen Yönetmelikle belirlenerek yasal güvenceye alınmıştır.


Balıkesir ili Marmara Adalar ilçesine bağlı Avşa Adası konumu itibariye, Kıyı şeridinde yerleşim yerleri olan bir adamızdır. Avşa adasında 3621 Sayılı yasa gerekçe gösterilerek, Kıyıda bulunan bir çok yapı yıkılmıştır. Yasa çıkmadan çok önce , bir kısmı 1921 bir kısmı 1965 yıllarında yapıldığı iddia edilen yapılar yıkılırken, bir kısım yeni yapılaşmaların olması yurttaşların tepkisine neden olmuştur. Bu yapılardan binde Zeytinli dere veya diğer adıyla Karadut Plaj alanıdır. Halka açık olan bu plajda yasadan sonra usulsüz yapılaşmaya gidildiği ve Deniz doldurularak tesisler yapıldığı iddiası yurttaşlarca dile getirilmektedir." dedi.


Bu iddia sahiplerine ilgili belediye ve kamu kurulularınca, aydınlatıcı bilgi verilmediğini dile getiren Tüm, bu durumun kamu vicdanını rahatsız ettiğini söyledi.


Mehmet Tüm'ün soruları


1-Avşa Adasında 3652 sayılı yasa kapmasında; yıkılan yapı sayısı kaçtır? Bu yapılar içinde tapulu olan bina sayısı ne kadardır? Tapular hangi yıllara aittir?


2-3562 yasa yürürlüğe girdikten sonra Avşa Adasında Ne gibi bir uygulama yapıldı? Kıyı şeridinde yapılan Yapı sayısı ne kadardır? Bunlardan Kamuya ait olanlar hangileridir.?


3-Karadut plajı diye bilenen bölgede yeni yapılaşma olmuş mudur? Burada Herhangi bir adla, sosyal tesis vb. Yapılaşma var mıdır? Var ise yapının malikleri kimlerdir? Kiralanmış mıdır? Kiracıları kimlerdir? Hangi koşullarda kiralanmışlardır?


4-Kıyı yasası kapsamında Deniz dolgusu yapılmış mıdır? Ne zaman yapılmıştır? Doldurulma gerekçesi nedir?


5-Karadut Plajı Halka açık mıdır? Kim Tarafından işletilmektedir? Burada bulunan tesislerin ruhsatlandırılması hangi belediye tarafından yapılmaktadır?





Geri Dön