26 / 11 / 2024

Trabzon kırsalındaki çarpık ve kaçak yapılaşma sorunu çözüm bekliyor!

Trabzon kırsalındaki çarpık ve kaçak yapılaşma sorunu çözüm bekliyor!

Doç. Dr. Recep Nişancı kırsalda yerleşim ve yapılaşma sorununa işaret etti: "Kırsal yerleşim birimlerinin diğer bölgelere göre sayıca fazla olması ve yerleşimin dağınık olması kırsal alanlarda yapılaşmanın denetim altında tutulmasını güçleştirmektedir." d





Doç. Dr. Recep Nişancı kırsalda yerleşim ve yapılaşma sorununa işaret etti: "Kırsal yerleşim birimlerinin diğer bölgelere göre sayıca fazla olması ve yerleşimin dağınık olması kırsal alanlarda yapılaşmanın denetim altında tutulmasını güçleştirmektedir. Aynca bu alanlarda fen ve sağlık kurallarına uygun olmayan yapılaşma; deprem, heyelan sel gibi afetler karşında yerleşim güvenliğini önemli ölçüde etkilemektedir. Diğer taraftan, söz konusu yapılaşma faaliyetleri yerleşmelerin kültürel yapısını, geleneksel yaşam biçimini ve yöresel mimari karakterini de olumsuz yönde etkilemektedir." 


Nişancı sözlerine şöyle devam etti: 'Yasal mevzuata bakıldığında; Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin "Köy ve mezraların yerleşik alanlarında 2 kat (6.50) metreden fazla katlı bina yapılamaz" hükmü gereği, belediye sınırları dışında imara ilişkin işlemlerde ve yapılaşma denetimlerinde 5302 sayılı "İl Özel İdaresi Kanunu" ile İl Özel İdareleri görevli ve yetkili kılınmışlardır. İl Özel İdarelerine bu yetkiler verilmeden önce, belediye sınırları dışındaki alanlarda imar faaliyetleri Bayındırlık İl Müdürlükleri tarafından yürütülmekteydi. Gerek bu süreçte eskiden kalan, gerekse günümüzde süregelen yapılaşma faaliyetlerine ve ilgili kayıtlara bakıldığında, gerekli yasal izinleri almadan kırsal alanlarda inşa edilmiş binaların sayısının oldukça fazla olduğu görülmektedir. Gelinen süreçte ise, bu binaların "Kaçak Yapı" statüsünde değerlendirilmesi gerektiği açık bir gerçektir. 

Büyükşehir Belediyeleri artık daha teknik ve olumlu projelerle mahalleye dönüşen köyleri yeniden yapılandırmada daha aktif olacaktır. Özellikle yaylalarımızdaki, çarpık yapılaşma ve betonlaşma, ilimizin önemli bir değeri olan "yayla turizmini" de baltalayacaktır. Bu süreçte kentsel alana yönelik dönüşüm projeleri, kırsal alanda yeni şekliyle kendini göstermelidir. Bugüne kadar yapılanlardan ders alınarak daha toplumsal projeler üe kaybettiğimiz kırsal alanı ve yaylalarımızı yeniden kazanmak için Büyükşehir olmayı bir fırsat bilip, ortak akıl çerçevesinde yeni çözümler üretilmelidir. Kentsel alanların şekillenmesinin kırsal alanın doğru yönetiminden geçtiğini unutmamalıyız.


Taka


Geri Dön