Kira

Avukatlar, kira sözleşmesi hazırlanmasında asgari 6 bin TL alacak! 

Son zamanlarda pek çok avukat kira davalarının zor ilerlediğine ve zor çözüldüğüne dikkat çekerek, bir daha kira davası almayı düşünmediklerini belirtirken, kira sözleşmesi ve benzeri belgelerin hazırlanmasında zamlı yeni ücret açıklandı. İşte ayrıntılar... 

Haziran 2022 tarihinde konut kiralarına getirilen yüzde 25 zam sınırlamasıyla beraber ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar katlanarak arttı. Ev sahipleri ve kiracılar hem kira zammı hem de tahliye konularında yaşadıkları anlaşmazlıklar için mahkemelerin yolunu tuttu. Ancak mahkemelerde de yığılmalar başladı. 

1 Temmuz 2024 itibaren kiralara yüzde 25 zam sınırlaması kaldırıldı ancak mahkemelerdeki yoğunluk da taraflar arasındaki anlaşmazlıklar da çözülemedi. Kira davalarında 1 yıl sonrasına duruşma tarihi verilmesi ve uzayan istinaf süreçleri sık sık eleştiri yağmuruna tutuluyor. 

Kira davalarının uzunluğundan yalnızca ev sahipleri değil, avukatlar da şikayetçi. Avukatlar, kira davalarının zor olduğuna, zor ilerlediğine ve zor çözüldüğüne dikkat çekiyor. Hatta kimi avukatlar, bir daha kira davası almayacaklarını bile açıkladı. Bugün kira davaları ile ilgili avukatları ilgilendiren bir son dakika gelişmesi yaşandı. 

KİRA SÖZLEŞMESİ VE BENZERİ BELGELER İÇİN 6 BİN TL

Türkiye Barolar Birliğince (TBB) hazırlanan yeni avukatlık asgari ücret tarifesi ise bugün Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe alındı. Buna göre, avukatlara bürolarında sözlü danışmanın ilk saatinin ücreti 3 bin 500 TL olarak belirlendi. Ayrıca, takip eden her saat için ücret 1500 TL şeklinde yükselecek. 

Bugünkü 32681 Sayılı Resmi gazete'de yayımlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'ne göre, çağrı üzerine gidilen yerlerde bir saate kadar sözlü danışma ücreti 6 bin TL şeklinde belirlenirken, takip eden her saat için 3 bin lira asgari ücret ödemesi yapılacak. 

Her türlü dilekçe yazılması, ihbarname, ihtarname ve protesto düzenlenmesinde 4 bin 500 TL, kira sözleşmesi ve benzeri belgelerin hazırlanmasında 6 bin TL avukatlık ücreti alınacağı açıklandı.  

Ayrıca, tüzük, yönetmelik, miras sözleşmesi, vasiyetname, vakıf senedi gibi belgelerin hazırlanmasında ise avukatlık ücreti 24 bin TL olarak belirlendi. 

Vergi uzlaşma komisyonlarında takip edilen işlerin asgari avukatlık ücreti 18 bin TL şeklinde olurken,  uluslararası yargı yerlerinde takip edilen duruşmasız işlerde 80; duruşmalı işlerde ise 150 bin TL avukatlık ücreti alınabilecek. 

TBB Başkanı Erinç Sağkan, sosyal medya hesabından konu ile ilgili bir paylaşım yaptı ve avukatlık asgari ücret tarifesinin hayırlı olmasını diledi. 

Sağkan, söz konusu açıklamasında "Tarife hazırlık komisyonunda yer alan yönetim kurulu üyelerimiz ve meslektaşlarımız ile tarifenin Bakanlıkla uzlaşı içerisinde hazırlanmasına katkıda bulunan Adalet Bakanı Sayın Yılmaz Tunç ve bürokratlarına teşekkürlerimi iletiyorum" diye konuştu. 

Kira sözleşmesi bitenler dikkat! Ekim yenileme dönemi kira sözleşmesinde bu oran geçerli!

Yükselen fiyatlara rağmen, Çanakkale’de yatırım için fırsat bölgeleri…

Konut sigortasındaki yıllık fiyat artışı yüzde 146, kiralardaki yıllık artış yüzde 117 oldu! 

Aile Bakanlığı’ndan çocuklu ailelere, 4 bin 312 TL, 6 bin 458 TL ve 7 bin 761 TL müjdesi!