Kira

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kira sözleşmesi hazırlarken nelere dikkat edilmesi gerekiyor?

Ev sahibi kiracı arasındaki anlaşmazlıklar devam ederken kira sözleşmesinin doğru hazırlanması büüyk önem taşıyor. Peki kira sözleşmesi hazırlarken nelere dikkat edilmesi gerekiyor?

Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı yakından ilgilendiren kira sözleşmesi büyük önem taşıyor. Kira sözleşmesi hazırlarken dikkat dilmesi gereken maddeleri Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, tek tek açıkladı. Peki kira sözleşmesi hazırlarken nelere dikkat edilmesi gerekiyor? İşte ayrıntılar...

KİRA SÖZLEŞMESİ HAZIRLARKEN NELERE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİYOR?

Kira sözleşmesi hazırlarken dikkat edilmesi gereken önemli maddeler yer alıyor. Bunların en başında ise sözlü değil yazılı hazırlamalı, kira dönemi ve tarihi belirtilmeli, evin durumu ve demirbaşlar yazılmalı. Bu maddelerin kira sözleşmesinde olması, olası bir kiracı ev sahibi tartışmalarının önüne geçilmesi için önemli. 

KİRA SÖZLEŞMESİNDE KRİTİK DETAY

Haber3'te yer alan habere göre; Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, "Kira yazılı olursa ve yazılı olan kira sözleşmesi kapsamında hem kiracı gidip kendi temel hizmetlerini; elektrik, su, doğal gaz gibi açabilirse yine yıllık artışı da kanuni olarak yaptığı takdirde kiracı temel sorumluluğunu yerine getirecektir." dedi.

Kiraz: sözleşmelerde kira dönemi ve tarihlerinin belirlenmiş olmasınının önemli olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı: '' Çünkü hangi dönemler içerisinde kiralandığı, ne kadar yıl için kiralandığı ve kira ödeme döneminin ne olduğu yazılmalı.

Şimdi üçüncü önemli konu imzayı kimin atacağı meselesi. Şimdi kira sözleşmelerimizde bir aile konutu olarak kiralanıyorsa aile konutu kiralamasında eşlerden herhangi birisinin imzalaması sözleşme yeterli." dedi.

YILLI ZAM ORANI KESİN YAZILMALI

Yapılacak kira sözleşmesinde, olması gereken en önemli maddelerden biri de yapılacak zam oranının net şekilde sözleşmeye yazılması gerekiyor. 

Ali Güvenç Kiraz, "Zam oranı keyfi olarak belirlenemez. Türk hukukunda TÜFE'nin on iki aylık ortalamasını geçecek bir sözleşme yapılamaz." dedi. 

DEPOZİTO BEDELİ BELİRTİLMELİ

Kiraz, sözleşmeye, ödenen depozito bedelinin eklenmesi gerektiğini söyledi ve depozitonun en fazla üç ay olacağını ay olarak istenebileceğine de vurgu yaptı. Öte yandan  tahliye taahhüdü geçerlidir.

Kiraz ''Kefil istenebilir ama bizim mal sahiplerine önerimiz kefarettir. Yine son olarak kira borcunu elden ödeyenler için mutlaka elden ödediklerini mal sahiplerine götürüp ödediklerinde bir makbuzla bir ödeme belgesiyle ispat etmeleri." diye konuştu.

TCMB Başkanı Karahan: Göstergeler kira enflasyonunda yavaşlamaya işaret ediyor! İnandırıcı mı?
Barınma krizi büyüyor, 1 asgari ücretli ve 2 emekli bir araya gelse ancak bahçe katında ev kiralayabiliyor!