21 / 12 / 2024

Avva İran'da 10 mağaza açacak!

Avva İran'da 10 mağaza açacak!

Ambargolardan kurtulan İran Türk yatırımcıların hedefi oldu. Türk tekstil markalarından Avva da yatırıma soyundu. Avva’nın patronu Volkan Atik “İlk etapta 10 mağaza ile gireceğimiz İran’da hızlı büyüme hedefliyoruz” dedi.



Üniversitede bankacılık ve finans okumasına rağmen iş hayatında baba mesleği tekstili tercih eden Avva Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Atik bu haftaki Patron Katı’nın konuğu oldu. Sektörün hızlı büyüyen markalarından Avva’yı 2013 yılı başında kuran Atik, bugün Türkiye ve yurt dışında 81 mağazası bulunan bir şirketin dümeninde bulunuyor. Uzun yıllar ekonomik ambargoların gölgesinde kalan ve yakın zamanda tüm yaptırımlardan kurtularak ekonomik sıçrama dönemine girmesi beklenen İran, Avva’nın hedef pazarları arasında yer alıyor. Volkan Atik İran’da 3 büyük perakende grubu ile görüşme halinde olduklarını anlattı. İlk etapta 10 mağaza ile ülkeye giriş yapmayı planlayan Avva, orta vadede 25 mağazaya ulaşmayı planlıyor. Volkan Atik ile markanın kuruluşundan kilometre taşlarını ve bugün geldiği durumu konuştuk.


-Avva markasının doğuş hikayesi nasıl gerçekleşti?


Bu işi ben babadan devraldım. 1999 yılında Bilkent Üniversitesi Banka-Finans bölümünden mezun oldum. Üniversiteyi bitirdikten sonra baba mesleği olan hazırgiyim-konfeksiyonu seçtim. O dönem babam Osmanbey’de bayan giyim üzerine toptancılık yapıyordu. Ben geldikten sonra 1 sene kadar bayan giyim işine devam ettim. 2000 yılında bayan işinin benim için uygun olmadığını düşünerek ‘Avva’ adında bir erkek giyim markasını çıkarabilir miyim diyerek çalışmalara başladım. 2001 yılında ilk koleksiyonumuzu yaptık ve o yaz sezonu ilk ürünlerimizi Osmanbey’de satışa sunduk. O dönem sene 2001 Türkiye’de ciddi kriz var. O nedenle iç piyasaya değil ben yurt dışına ağırlık vermeye başladım. Aldım elime çantayı dünyayı gezdim. Ortalama her ay 3 ülkeye seyahatim vardı. 1 yılda 30 üzerinde ülkeye gittim. Bu bölgeler içinde benim en çok ilgimi çeken Amerika oldu. Orada o dönem toptancılık yapan bir grup ile bir ticaretin işine girdik ve Avva’yı orada da satmaya başladık. Türkiye’de de ürünün satışı devam etti. Aynı zamanda çevre coğrafyalara da mal satmaya devam ettik. Bu tempo 2008 yılına kadar devam etti. O tarihte yurt içinden çok ciddi talep almaya başladığımızı hissettik. Zincir mağazaların içinde satılmaya başladık. Bununla birlikte tekil birkaç mağaza denememiz de oldu. 2013 yılının başında Avva adından bir şirket kurarak perakendeye girmeye karar verdik.  Bu zaman kadar bütün alt yapımızı oturttuk. Herşey oturduktan sonra sistem kopyala-yapıştır üzerinedir. Biz önce alt yapımızı kurduk bu bizi diğer firmalardan avantajlı konuma getirdi.


-Bugün itibariyle büyüklüğünüz nedir?


Bugün itibariyle Türkiye genelinde 60 mağaza, yurt dışında 21 mağaza sahibi olan toplamda 81 mağazası olan, 120 ülkede marka tescili bulunan, dünya genelinde 3 binin üzerinde noktada satılan bir erkek giyim markası haline geldik. Sattığımız ürünler müşteri kitlesi tarafından kabul gördü. Mağaza sayımızı yurt içinde 100’e çıkarmayı planlıyoruz. Geçen yıl 18 mağaza açtık. Bu yıl da 17-18 mağaza hedefimiz var. Böyle giderse bu senenin sonunda Türkiye’deki mağaza sayımızı 70’in üzerine çıkaracağız. Tahmin ediyorum, 2018 yılının sonlarına doğru biz 100 mağaza rakamını yakalarız.


- Hedefler neler?


Yurtdışında 21 mağazamız çeşitli ülkelerde bulunuyor. Biz bunu mümkün olduğu kadar artık tek bölgede toplamak istiyoruz. İran var aklımızda, Amerika’da mağazalaşmak üzerine bir hedefimiz var.  Orada şu an showroom var. Bir perakende mağazamız yok. Orayı da test ediyorum. Önümüzdeki ay Amerika’ya bir seyahatim olacak. Bununla ilgili neler yapabilirim onu test edeceğim. Amerika büyük bir pazar doğru giriş yapmak lazım. Doğru proje ile girmek lazım. Newyork’tan girmeyi planlıyoruz. İran çok önemli. Türki Cumhuriyetleri ilgi alanımızda. Bunlar gelişmekte olan pazarlar. Doğu Avrupa ilgimizi çekiyor. Romanya ve Polonya önemli.


- İran pazarı hakkındaki görüşleriniz nedir?


Türk markalarının İran’da başarı yakalaması mümkün, kendine ait dinamikleri olan bir pazar. Temkinli yaklaşmak lazım. Orada bir partnerle girmeyi biz her zaman doğru buluyoruz. Şu an 3 ayrı grupla yürüttüğümüz projeler var. Orada kısa vade de bir sonuç alcağız. İran’ın en büyük perakende grupları bunlar. Birleşmiş Markalar Derneği’nin bir gezisi vardı. 2 tanesini orada tanıdık. İlk etapta 8-10 mağaza açılabilir. Sektör orada geliştikte rakamlar büyüyebilir. 5 yıllık planda her yıl 5 mağaza açarak 20 ila 25 mağaza arasında orta vadeli planımız var. Toplamda 5 milyon dolarlık bir yatırımı kapsıyor. İran’a çok mal satıyoruz. Hatta İran’da bizim markanın imitasyonları bile var.


-Rusya krizi sektörü ve sizi nasıl etkiledi


Rusya bizim tekstil sektöründe ülke olarak yüzde 5 civarında bir hacmimizi kapsıyordu. Rusya’da patlayan kriz bugün patlayan bir olay değil. Rusya’ya yaptığımız ihracat 8 milyar dolar ile tavan yaptı. 2015 verilerine göre ilk 9 yada, daha uçak olayları olmadan, 2 milyar dolara düşeceği öngörülüyor. O kriz zaten vardı. Rusya ciddi bir ekonomik krize gitmişti. Biz bunu ön görmüştük. Rusya’da hala büyük potansiyel var. Biz uçak krizi öncesi bir şirket kurduk. 40 mağaza planımız vardı. Yatırıma balamadan uçak krizi patlak verdi. Bir süre sonra normale dönecektir.


-Üretim ve satış durumu nedir?


Üretimimiz yok, fason olarak ürettiriyoruz. Bu konuda hiçbir yatırım yapalım projeksiyonunda değiliz. Ben firmaların ikisinden birine odaklanmasının daha doğru olacağı kanaatindeyim. Hem imalat ve satış yönetmesi kolay değil. Yıllık 2 milyon adet üzerinde ürün satıyoruz. Büyüme olarak da 2015 yılında yüzde 36’lık bir büyüme gerçekleştirdik. 2016 yılında da artı bir yüzde 50’lik büyüme hedefliyoruz. Bu yatırımla ilgili bir şey. Mağaza açtığımız için biz bu büyümeyi sağlayabiliyoruz. Yatırım yaparak büyüyen bir markayız.


- Ortaklık teklifleri alıyor musunuz?


Ortaklık tekliflerine her zaman açığız ama bunun doğru zamanda olması gerekiyor. Teklifler alıyoruz. Bir takım grupların ilgisini çekiyoruz. Marka olarak büyümekte olan bir markayız. O anlamda kadrajdayız.



Volkan Atik: Atlara özel merakım var



- İş dışındaki hayatınızdan bahseder misiniz?


Bizim ailede atçılık vardır. Aynı zamanda yetiştiriciliğini yaptığımız bir at çiftliğimiz var. Çatalca’da. Sahalarda koşan atlarımız da var. Toplamda 40’a yakın bir atımız var. Uçakları seviyorum. Bununla ilgili pilotluk eğitimi de aldım. İş dışında seyahati seviyorum. Motosiklet merakım var. İki kız kardeşim var. Babam da işin içinde. Biz yönetim kurulu olarak 3 kardeş bir de babam varız. Babamız her zaman önümüzü açan bize fikirleri veren.  Bazı yerlere trafik işareti olan kişidir. Kız kardeşlerimden büyük olanı satış ve pazarlamadan sorumlu yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyor. Diğer kız kardeşim de tasarım ve tedarikten sorumlu yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyor.



Kaan ZENGİNLİ/Star


Geri Dön