28 / 04 / 2024

Ayamama Deresi'nde yeni inşaatlar yapılıyor!

Ayamama Deresi'nde yeni inşaatlar yapılıyor!

Ayamama Deresi'nde bir yandan ıslah çalışmaları sürerken bir yandan da yeni inşaatlar yapılıyor



İstanbul'da  33 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinin ardından Ayamama Deresi'nde bir yandan ıslah çalışmaları sürerken bir yandan da Başbakan Erdoğan'ın 'dere intikamını alır' dediği yere yeni inşaatlar yapılıyor. İnşaatın Ayamama Deresi'nde sekiz tekstil işçisinin öldüğü yere yakın olması da yetkililerin selden ders çıkarmadıklarını gösteriyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi,  9 Eylül 2009'da meydana gelen ve 33 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinin ardından Ayamama Deresi çevresinde ıslah çalışmaları başlattı. Islah çalışmaları kapsamında ilk belirlemelere göre 65 kaçak işyerinin yıkımına karar verildi. Dere civarında ıslah çalışmalarının yan sıra yeni inşaatlar yükseliyor. İnşaatlardan biri de Halkalı'da sekiz işçinin hayatını kaybettiği Pameks Tekstil'e 200 metre mesafede yapılan tekstil aksesuarları firması. İnşaatına iki ay önce başlanan firmanın yılsonu gibi bitirilmesi hedefleniyor. CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin de Ayamama Deresi üzerindeki bir araziyle ilgili olarak çarpıcı açıklamalarda bulundu. Başkan Tekin, Ayamama Deresi üzerinde bulunan 63 adayla ilgili olarak yeni düzenlemeler yapıldığını belirterek, 'Buradaki emsal 6'ya çıkartıldı. Nisan ayı meclis toplantısında görüşülecek. Ayamama üzerinde gökdelenler yükselecek. Bunu ilk defa açıklıyorum' dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, şiddetli yağmur sonrası taşan Ayamama, Tavukçu ve Kurbağalı Dereleri etrafında ıslah çalışmaları yaptı. Son olarak 33 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinin ardından Ayamama Deresi'ndeki ıslah çalışmalarına start verildi. Büyükşehir Belediyesi'nin 9 Ekim'de yaptığı tespit çalışmaları neticesinde 40 firmaya ait 108 kaçak yapı tespit edildi ve 31 Ekim'de de bu yapıların yıkımına başlandı.
Ayamama Deresi'ne sıfır mesafede yükselen Üç Yıldız Firması'nın yeni binasının inşaatına 2 ay önce başlandı. Bir yılda bitirilmesi hedeflenen inşaatta iki aydır yoğun bir çalışma sürüyor. İnşaat çalışanları, 'Sel nedeniyle inşaat biraz geç başladı. Dere etrafında yapılan ıslah çalışmaları nedeniyle inşaata ancak başlayabildik. Çok hızlı ilerliyoruz, bir yılda inşaatın bitirilmesi hedefleniyor' dedi.

 ÜÇ KULÜBE YIKILDI
CHP İstanbul İl Başkanı Tekin, Ayamama Deresi etrafındaki inşaatlarla ilgili AKŞAM'a çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ayama Deresi ıslah çalışmalarında göstermelik üç kulübenin yıkıldığını söyleyen Tekin; 'CHP olarak 2008'de su sempozyumu yaptık ve yetkilileri uyardık. Bütün derelerin güzergahlarının değiştiği, acilen önlem alınması gerektiği konusunda uyarılarda bulunduk. Kimse bizi dikkate almadı. 33 vatandaşımızın öldüğü felaketten sonra Başbakan Erdoğan'ın ilk açıklaması 'derelerin intikamı ağır olur' oldu. Bütün fatura vatandaşa çıktı. Milyon dolarlık zararlar oluştu. Selden sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'ne soru önergesi verdik. CHP olarak dere ayatağındaki ıslah çalışmalarıyla ilgili açık destek verdik. Belediye ne yaptı? Göstermelik üç tane kulübeyi yıktılar. Dere yatağındaki kaçak firmalar yıkılmadı. Yıkılmadığı gibi yenileri eklenmeye başladı. Ayamama Deresi başta olmak üzere diğer dere yataklarında da inşaatlar yükseliyor. Bu büyük bir felakettir. Yeni felakete davetiye çıkartılmaktadır' dedi.

'YEŞİL ALANA TERKEDİLMESİ GEREKİR...'
Şehİr Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, Ayamama Deresi yanına yapılan inşaatla ilgili olarak şunları söyledi, 'Buradaki yapılaşmada kısıtlama 100 metredir. Yani 100 metre içinde yapı yapılamaz. Bu İSKİ yönetmeliğine aykırıdır. Burasının koruma alanı yapılarak yeşil alana terk-edilmesi gerekiyor. Buralara ruhsat verilmesi ve imar değişikliklerinin yapılması mevzuata aykırıdır. Buradaki esas problem yapılaşmadır. Selden sonra belediye dere etrafında ıslah çalışması başlattı. Göz boyamak için birkaç yapıyı yıktı. Diğer taraftan da inşaatlara izin veriyor. Buraları imar rantı elde etmek için değerli alanlardır. Şehir  merkezi olduğu için büyük rant getiriyor' dedi.

İSKİ KAÇAK YAPILARLA İLGİLİ RAPOR HAZIRLAMIŞTI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) eski Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, 2008'in sonunda, belediyeye "yağmurlar sonunda oluşan taşkınların önlenmesine yönelik çalışmalar'ı sordu.  Bir önceki İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural'ın imzasıyla Ocak 2009'da Büyükşehir'e sunulan, oradan da Sağ'a yanıt olarak verilen rapora göre;'Ayamama Deresi'nin ıslah çalışmalarının idaremizce tamamlanabilmesi için dere güzergahı boyunca bulunan yapıların ivedilikle yıkılarak kamulaştırma işlemlerinin tamamlanması gerekmektedir. Havzalarda 2005'ten bugüne kadar 5 bin 315 yapı tespit edildi. Söz konusu yapıların büyük kısmı, İSKİ mevzuatına göre kaçak olmasına rağmen ilgili belediyece ruhsat verilmiştir. Dolayısıyla `Yapı ruhsatı' bulunan bir yapının yıkımı söz konusu olamamaktadır. Yıkım için yapı ruhsatının iptali gerekmektedir. Açılan davaların neticelenmesine kadar söz konusu inşaatlar bitirilmekte ve iskan edilir duruma gelmektedir.
Ercan Öztürk / Akşam


Geri Dön