02 / 05 / 2024

Ayamama'da 108 binaya yıkım tebligatı gönderildi!

Ayamama'da 108 binaya yıkım tebligatı gönderildi!

Sel felaketinde 25 kişinin hayatını kaybettiği Ayamama deresi koruma bandını işgal eden 108 bina için yıkım kararı çıktı

 



İBB'den alınan bilgiye göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ekipleri, Ayamama Deresi iyileştirme, kaçak, işgalli, yeşil alan tecavüzü tespit çalışmalarını tamamladı. İmar Müdürlüğü, Harita Müdürlüğü ve Zabıta Müdürlüğü'nün yaptığı çalışmalarda 108 imara aykırı yapı tespit edildi. 

Kaçak yapıların yıkılmasıyla ilgili tebligatlar Zabıta ekipleri tarafından yapılmaya başlandı.  Kaçak yapıların verilen süre zarfında ilgiler tarafından yıkılması isteniyor. Yıkılmayan yapılar yasal sürenin dolmasından sonra Büyükşehir Belediye ekipleri tarafından yıkılacak. Bölgede yapılan çalışmalar ise şöyle;

 Dereye ait genel bilgiler ...

* Ayamama Deresi, Başakşehir İlçesi'nden itibaren sırası ile Bağcılar, Küçükçekmece ve Bahçelievler'den geçerek Bakırköy sınırları içerisinden Marmara Denizi'ne bağlanıyor.

* 42 km uzunluğunda ve 8 kolu bulunan derenin 8,5 km. TEM (E-6) Oto Yolu ile E-5 Karayolu arasında kalıyor.

 Yapılan Çalışmaya Ait Genel Tespitler

* Dere yatağı üzerinde dere kalastralı ile terkinli alanlara tamamen veya kısmen işgalli yapılar bulunuyor.

* İşgalli yapılar kısmen duvar ve kısmen yapı şeklinde.

* Hava fotoğrafları ve yerinde yapılan tespitlere göre derenin iki yakası boyunca tespit edilen yapı sayısı duvar işgalleri dahil 108 adet.

* Yapılaşmanın % 61'i TEM (E-6) Oto Yolu ile E-5 Karayolu arasında % 39'ü ise TEM     (E-6)'in kuzeyinde yer alıyor.

YAPILAN ÇALIŞMALAR

* Yapılmış olan tespitler ilçe, mülkiyet ve işgal durumu ve diğer başlıklar altında gruplanarak veri tabanı oluşturuldu.

* Söz konusu işgaller kamu alanında bulunduğundan 775 sayılı gecekondu kanunu kapsamına girdiğinden tebligata gerek bulunmaksızın yıkılmasında engel bulunmuyor.

* Yapı işgallerinin kaldırılmasında öncelikle 775 sayılı yasa kapsamına giren 108 adet yapıdan başlanılması planlandı.

* İşgallerin kaldırılmasına TEM Oto yolu ile E-5 Karayolu arasında kalan yapılardan başlanılması planlandı.

* Derenin ıslahına yönelik olarak; koruma bandının nihai sınırları, geçeceği güzergah, açık ve kapalı kesit durumuna yönelik çalışmalar ile planlama süreci devam ediyor.

* Dolayısı ile kamu alanına işgalli 775 sayılı Gecekondu Kanunu Kapsamına giren ve tebligat yapılmaksızın yıkılabilen 108 adet yapının dışında yıkılacak veya kaldırılacak yapıların durumu henüz tamamlanmamıştır.

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Ayamama Deresi'nde 108 bina imara aykırı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri, Ayamama Deresi çevresinde yaptığı çalışmalar sonunda kaçak, işgalli, yeşil alana tecavüz eden 108 imara aykırı yapı tespit etti. Sahiplerine tebligat gönderildi.

Raporda, "Derenin ıslahına yönelik olarak; koruma bandının nihai sınırları, geçeceği güzergâh, açık ve kapalı kesit durumuna yönelik çalışmalar ile planlama süreci devam etmektedir. Dolayısı ile kamu alanı işgalli 775 sayılı Gecekondu Kanunu kapsamına giren ve tebligat yapılmaksızın yıkılabilen 108 adet yapının dışında yıkılacak veya kaldırılacak yapıların durumu henüz tamamlanmamıştır" denilerek, yeni yıkımların sinyali de veriliyor.

TIR GARAJLARI TAŞINACAK
Kısmen ya da tamamen yıkım yapılacağı öne sürülen binalar arasında daha önce Sabah Gazetesi'nin olan, şimdi ise iş Bankası'na ait bina, Holiday Inn Oteli, CargoTurk, TIR parkları, Sefa Kimya, Kurt Elektronik, Sirmiç Tekstil, İskitbal Boysaş, Aydın Mensucat, İstanbul Mensucat, Ulusoy TIR Garajı, Banvit, Aslan Nakliyat, Mars Uluslararası Nakliyat ve Korozo gibi firmaların binalarının bulunduğu öğrenildi.

YIKIMLARIN ARKASI GELECEK
Dere işgalleri ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi heyetinin hazırladığı raporda, "İşgaller kamu alanında bulunduğundan 775 Sayılı Gecekondu Kanunu kapsamına girdiği için tebligata gerek bulunmaksızın söz konusu yapıların yıkılmasında engel bulunmuyor. Yapı işgallerinin kaldırılmasında öncelikle 775 sayılı yasa kapsamına giren 108 adet yapıdan başlanacak" ifadesiyle 108 binanın, yıkım çalışmalarının ilk aşaması olduğu belirtiliyor.
 
İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi ekipleri, ıslah edilecek Ayamama Deresi'niı Başakşehir, TEM otoyolu ile E5 Karayolu arasında kalan 8.5 kilometrelik bölümü ile ilgili test çalışmalarını tamamladı. Ekipler İl'i Küçükçekmece, 42'si Başakşehir, 13'ü Bağcılar, 9'u ise Bahçelievler sınırında bulunan lı binada yıkım yapılması için rapo: verdi. Yıkım için tespit yapılırker hava fotoğrafları da kullanıldı ve yıkılacak binalar haritalara işlene Ekipler yaptıkları tespitlerde 54 binanın dereyi kısmen, 25 binanı: dereyi tamamen, 15 binanın taşkı sınırında bulunan yeşil alanı tamamen, 3 binanın ise yeşil alan kısmen, 11 binanın da duvarlarının dereyi işgal ettiklerini belirledi.

PARA ÖDENMEYECEK
Yıkım yapılacak binalara tebligatlar gönderildi. Tebligatlarda "15 gün içerisinde kaçak yapıları yıkın, aksi takdirde biz yıkacağız" denildi. Tebligatlar alacak bina sahiplerinin itiraz etme hakları bulunuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri, yıkım yapacakları binalara dere yatağını işgal ettikleri için kamulaştırma parası ödemeyecek Dere yatağını genişletmek için yıkım yapılacak binalarla ilgili tebligatlar sonrası bina sahipleri tarafından yıkım yapılmadığı takdirde, yıkımları istanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri gerçekleştirecek. Belediye, yaptığ masrafları da bina sahiplerinden tahsil edecek.
 
Sistem ikonu tanır tanımaz, size Habertürk Interaktif Gazete'yi anlatsın.
3G uyumlu cep telefonundan 7526'yı Görüntülü Görüşme ile arayınız. 7526 Cep telefonunuzun ikincil kamerasından gazetenizdeki ikonu görünüz.
Bu hizmet ücretsizdir. Bu servisten 3G abonesi olan ve telefonu görüntülü görüşme destekleyen tüm TurkceH'liler Turkcell 3G kapsama alanı içerisinde faydalanabilir. Turkcell 3G abonesi olmak için bireysel müşterilerin 3G yazıp 2323'e ücretsiz SMS atmaları, kurumsal müşterilerin şirket yetkililerine başvurması gereklidir. Turkcell 3G kapsama alanı coğrafi koşullara göre değişiklik gösterebilir. Turkcell Müşteri Hizmetleri: 444 0 532
 
SABAH'IN ESKİ BİNASI DA YIKILIYOR
Yıkılacak binalar arasında İŞ Bankası'nın binası da bulunuyor. Banka, daha önce Sabah Gazetesi'nin kullandığı binayı 2003 yılında, icradan o günün rakamıyla 10 trilyon liraya almıştı.
Ercan SARIKAYA/Gazete Habertürk


Geri Dön