30 / 09 / 2024

Ayazağa'da ne olacak

Ayazağa'da ne olacak

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar: Henüz bu konuda karar verilmedi. Konuyu hukukçularımız her yönü ile inceliyor. Kurumun zarara uğramaması için yasalar ne diyorsa izleyeceğimiz yol o olur dedi




 Her şey karakol baskınları ile başladı. Karakolların taranmasından sonra sınır karakollarının daha korunaklı yapılması için TSK, TOKİ’nin kapısını çaldı. Sınır karakollarının  TOKİ  tarafından daha korunaklı yapılması karşılığında TSK’nın İstanbul Maslak’taki (Ayazağa) 242 dönüm arazisi TOKİ’nin iştiraki Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na (EGYO) devretti. İstanbul’un göbeğinde yer alan bu arazi inşaat firmalarının iştahını kabartıyordu ki, EGYO 21 Eylül’de bu araziyi hasılat paylaşımı yöntemi ile ihaleye açtı. İhaleye katılan 9 firmadan Metal Yapı, Yeşil İnşaat, Nasa İnşaat, Özüm Petrol ve K Yapı Konsorsiyumu EGYO’nun payı için 1.203.322.110 TL gibi rekor bir teklifte bulunarak bu arsayı almaya hak kazandı.

Gözler, toplam satış geliri olarak 3.2 milyar TL düşünülen bu projenin konsorsiyumunda yer alan ve başını Yeşil İnşaat ile Metal Yapı’nın başını çektiği 5’li konsorsiyuma çevrilmişti. Geçen hafta, konsorsiyumun ödemesi gereken 180 milyon TL peşinat ödenmedi ve karşılıklı ilginç gelişmelere sahne oldu.

Konsorsiyum tedbir kararı aldı

İhaleyi kazanan konsorsiyum ortaklarını temsilen Av. Münci İnci İstanbul 9. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne verdiği bir dilekçede, “Arsanın imar planının iptali ve yürütmenin durdurulması talebi ile bir dava var. Bu durumu müvekillerim yeni öğrendiler. Yürütmenin durdurulmasının kabul veya red edilmesi karara bağlanıncaya kadar EGYO’dan ek süre talebinde bulunduk, ancak bu talebimiz red edildi.

Peşinatı ödememiz halinde, imar durumunun iptal edilmesi gündeme gelebileceği için ilerde mağdur olabiliriz. Bu nedenle ihaleye girerken verdiğimiz 24 milyon TL’lik teminat mektubumuzun nakde dönüştürülmemesi için ‘tedbir’ kararı verilmesini talep ediyoruz” dedi..

Teminat mektupları nakde dönüştürülemedi

İhaleyi kazanan 5’li konsorsiyum, mahkemeye tedbir talebinde bulunurken, EGYO’da teminat mektuplarını veren bankalara mektubun nakte dönüşmesi talimatını verdi. Ancak İstanbul 9. Asliye Ticaret Mahkemesi 5’li konsorsiyumun vekili Av. Münci İnci’nin tedbir müracaatını karara bağlamış ve teminatların nakde dönüşmesini önlemeye dönük “tedbir” kararını vermişti. Emlak GYO teminat mektuplarını nakde dönüştüremedi.

TOKİ Başkanı Bayraktar devrede

İştiraki EGYO’nun teminatı nakde dönüştürememesini yakından takip eden TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar’ı arayıp “Bundan sonra ne olur” diye sordum. Erdoğan Bayraktar, şu yanıtı verdi: “İhale açık ve şeffaf olarak yapılmıştır. İhaleye 9 firma katılmış, 4 firma açık arttırmaya davet edilmiş ve en yüksek bedeli teklif eden Metal Yapı, Özüm Petrol, Yeşil İnşaat, Nasa İnşaat ve K Yapı’dan oluşan 5’li konsorsiyum yüzde 37.01 arsa payı ile 1.203.232.110 TL arsa payı tutarı teklif ederek ihaleyi kazanmıştır. Ancak İhaleyi kazanan konsorsiyum, öngörülen 180 milyon TL’lik ön peşinat ile kati teminat mektubunu geçen hafta Perşembe günü olan son güne kadar ödememiştir. İhale koşullarına göre peşinatın verilen süre içinde ödenmemesi halinde verilen teminat tutarı 24 milyon TL’lık teminat mektuplarının nakde dönüşmesi gerekir. Emlak GYO ise, teminat mektuplarının nakde dönüşmesi için bankalara talimat vermiş olmasına rağmen, 5’li konsorsiyumun İstanbul 9.Ticaret Mahkemesi’nden aldığı tedbir kararı nedeniyle tahsil edilememiştir. İhaleyi kazanan konsorsiyum, peşinatı bulamadıkları için böyle kaçamak yollar arayarak kurumu zarara uğratmaya çalışıyor. Ne tesadüf ki imar durumunun iptali ile ilgili açılan davanın tarihi, ödemenin son gününe denk gelmiştir. Bunun tesadüf olmasını beklemek çok saflık olur. Gerek TOKİ ve gerekse EGYO’nun hukukçuları konuyu yakından takip etmektedir. Kamunun zararı söz konusu. Kamunun zarara uğramaması için sonuna kadar hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Şimdi ne olacak

EGYO’nun şu aşamada önünde üç yol var. Ya yargının nihai kararını bekleyecek ya bu kez ikinci sırada en yüksek teklifi veren Ali Ağaoğlu’na verecek ya da ihaleyi iptal edip önümüzdeki günlerde yeni ihale açacak. Bunun üzerine TOKİ Başkanı Bayraktar’a “Bundan sonra ne yapacaksınız” diye sordum. Bayraktar, “Henüz bu konuda karar verilmedi.

Konuyu hukukçularımız her yönü ile inceliyor. Kurumun zarara uğramaması için yasalar ne diyorsa izleyeceğimiz yol o olur” dedi.

Konsorsiyum ne diyor

Konsorsiyumu oluşturan 5’li gruptan iki firmanın yönetim kurulu başkanları ile görüştüm. Onların söylediği şu: “Biz ihaleyi almaktan pişman değiliz ve almakta kararlıyız.

Ancak ihale şartnamesinde bulunan imar durumunun iptali için yürütmenin durdurulması istemi ile İstanbul İdare Mahkemesi’nde açılan bir dava var. Biz İdare’ye dedik ki, ‘Yürütmenin durdurulması kararının belli olmasına kadar bize ek süre verin. Yürütmeyi durdurma talebi red edilirse bankada hazır bulunan paramızı yatırmaya hazırız. Ancak yürütme durdurulur ve biz de yatırdığımız 340 milyon TL’yi geri alamaz ve bu inşaata başlayamazsak mağdur oluruz’ dedik. Ancak TOKİ Başkanı Bayraktar, bu talebimiz kabul etmediği gibi bizi makamından kovmaktan beter etti. Buna rağmen biz İdare ile bu konuyu uzlaşarak çözmeden yanayız.”

Evet, dev ihale üzerinde esen kara bulutlar şu aşamada ortalığı karartmış gözüküyor. Bu bulutların çözülmesini TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ancak açabilir.
Vatan/Aydın Ayaydın


Geri Dön