29 / 04 / 2024

Ayçiçeği kuraklığı ayçiçek yağı fiyatlarına zam getiriyor?

Ayçiçeği kuraklığı ayçiçek yağı fiyatlarına zam getiriyor?

Trakya, Türkiye'nin ayçiçeği üretiminin büyük bir bölümünü sağladığı bir bölgedir. Ancak son zamanlarda yaşanan kuraklık, bu önemli sektörü tehdit ediyor. Sektörün önde gelen temsilcileri, kuraklığın etkisiyle ayçiçek yağı fiyatlarının yükselmesi endişeye sürüklüyor. İşte detaylar...



Serhat Yavaş, 30 yaşında olup hayatında ilk defa bu kadar ciddi bir kuraklıkla karşılaştığını ifade ediyor. Yavaş, ayçiçeği tarlalarında kuraklık nedeniyle büyük bir verim kaybının yaşandığını vurguluyor. Ayrıca, bu kuraklık sebebiyle verimlerde gözle görülür bir düşüş olduğuna dikkat çekiyor.

“Yağmur bu bölgeye hiç uğramadı”

Serhat Yavaş, bu yıl karşılaştığı şiddetli kuraklığın tarım sektöründe büyük sorunlara yol açtığını ifade etti. Ayçiçeği tarlalarında yaşanan kuraklık, verim kaybının büyük boyutlarda olduğunu gösteriyor. Yavaş, "Verimlerde ciddi düşüşler görüyoruz. Bu sezon, beklentilerin çok altında bir rekolte ile karşı karşıyayız. Yağmur, bu bölgemize hiç uğramadı. Biçilen tarlalarda büyük verim kayıpları yaşanıyor. Bu durum, çiftçilerimiz için büyük sıkıntılara neden oluyor. Tarlalardan mahsul alınamıyor ve bazı üreticiler ayçiçeği hasadını gerçekleştiremiyorlar. Ayçiçeği tanelerinin oluşma döneminde yağış eksikliği büyük bir sorun teşkil ediyor. Bu nedenle verim kayıpları kaçınılmaz hale geliyor. Kuraklık sebebiyle yağ oranları da ciddi şekilde düşmüş durumda. Tarlalarda meydana gelen büyük çatlaklar, kuraklığın etkisini gözler önüne seriyor. Bu çatlaklar o kadar büyük ki, ayaklarımız bile bu yarıklara rahatlıkla girebiliyor. Şu anda bölgemizde şiddetli bir kuraklık yaşanıyor" şeklinde konuştu.

 Ayçiçeği kuraklığı ayçiçek yağı fiyatlarına zam getiriyor?

Rekolte kaybı nedeniyle ayçiçek yağlarında fiyat artışı bekleniyor 

Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli illerindeki ayçiçek tarlalarında yaşanan verim kaybı, tahminlerin ötesinde büyük bir sorun haline gelmiştir. Bu bölgelerdeki ayçiçek ürünlerinde beklenenden daha fazla bir düşüş yaşanmaktadır. Özellikle sulama yapılmayan tarlalarda, verim kaybı yüzde 70'i aşmış durumdadır. Tüm bunların sonucunda ise ayçiçek yağlarının fiyatlarındada artış öngörülüyor.

Tarım uzmanı Birol Akmanlar, toprağın suya ihtiyaç duyduğunu belirterek, "Toprak şu an suya ihtiyaç duyuyor, çatlaklar oluştu ve yağmura hasret. Bu tarla, ayçiçeğinin verimliliği için suya zaten ihtiyaç duyuyor. Yüksek sıcaklıklar nedeniyle topraklar çatlamış durumda" dedi.

Ayçiçek yağı fiyatlarına yeni zam yolda! Verim düştü, yağ fiyatları artacak! 

Marketteki un, süt, ekmek ve ayçiçek yağına gel zamdan bile bin beter bir haber. Resmen gıdada felaket haberi

Son Dakika: Ayçiçek yağına 15 lira birden zam geldi! İşte yeni tarife


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön