28 / 04 / 2024

Kötü haber geldi: Ayçiçek yağı fiyatlarına zam yolda!

Kötü haber geldi: Ayçiçek yağı fiyatlarına zam yolda!

Trakya çiftçisi 2023 yılında verim ve kalite açısından son dönemlerin en düşük üretim sezonlarından birini yaşadı. Trakya'da etkili olan kuraklık ayçiçeğini de vurdu. Bu nedenle ayçiçek yağına zam bekleniyor.



Gündemden düşmeyen ayçiçek yağı fiyatlarında korkulan artış olacak gibi görünüyor. Trakya'da bu sene etkili olan kuraklık ayçiçeğini de vurdu. Kuraklık ayçiçeğinde büyük verim kaybı olurken sektör kaynakları, ayçiçek yağı fiyatlarının uçuşa geçeceğini aktardı.

Edirne'de 2023 yılında 1 milyon 210 bin, Kırklareli'nde ise 1 milyon 100 bin, Tekirdağ'da 1 milyon 600 bin dekarlık alanda ayçiçeği ekimi yapıldı, bölgede hasat tamamlandı.

Trakya çiftçisi bu sene verim ve kalite açısından son dönemlerin en düşük üretim sezonlarından birini yaşadı. Bölgede kışın başlayan, yaz aylarında da devam eden kuraklık ve aşırı sıcaklar verimi kötü etkiledi. Bu gelişmeler yükselen ayçiçek yağı fiyatları için alarm verirken, fiyat artışlarının süreceği anlamına geliyor.

Verim kaybı bölgesel olarak değişmekle beraber yüzde 25 ila yüzde 75 arasında farklılık gösterdi. Bazı tarlalarda bitkinin gelişememesinden dolayı hasat dahi gerçekleşmedi.

Kötü haber geldi: Ayçiçek yağı fiyatlarına zam yolda!

"KÖTÜ BİR SEZON GEÇİRDİK"

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, ayçiçeği üreticisinin bu sene kötü bir sezon geçirdiğini ifade etti.

Hava koşullarının üretimi etkilediğine dikkat çeken Arabacı, erken ekim yapılan yerlerde verimin maliyeti kurtardığını ancak geç ekim yapılan arazilerde düşük kaldığını ifade etti.

Kötü haber geldi: Ayçiçek yağı fiyatlarına zam yolda!

"KURAKLIK EN ÇOK AYÇİÇEK YAĞINI ETKİLEDİ"

Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı ise kuraklığın ekili alanlarda en çok ayçiçeğini etkilediğini belirtti. 

Hasat edilemeyip ürünün tarlada bırakıldığı yerlerin kuraklığın boyutunu gösterdiğinin altını çizen Saygı,  "Tekirdağ'da son 30-40 senede böyle kuraklık olmadı. Kışın karın az yağması, yağışların da az düşmesi üreticileri kötü etkiledi. Ayçiçeğinde 2022 yılında dekar başına 250 kilogram biçim yapılan tarlalardan bu yıl 30 ila 100 kilogram verim elde edildi. Kuraklıktan çok etkilenen yerlerde hasat olmadı. Kuraklık bu yıl verimi de yağ oranını da etkiledi. İnşallah gelecek sene yağışların güzel olmasını umut ediyoruz. Beklenen yağışlar olursa çiftçiler bu seneki mağduriyetini, elde edeceği verimle telafi edebilir."

Teraskale Çanakkale birinci etap yüzde 50 peşin 12 ay vade fırsatıyla satışta! Yeni proje!

Meva yeni konut projesi satışta! Lansmana özel fiyatlar!

Koza Altın,  Adana  Pozantı'da yeni altın madeni açıyor!


Geri Dön