27 / 04 / 2024

Ayçiçek yağı fiyatlarına yeni zam yolda! Verim düştü, yağ fiyatları artacak! 

Ayçiçek yağı fiyatlarına yeni zam yolda! Verim düştü, yağ fiyatları artacak! 

Ayçiçek yağı fiyatlarının yükseleceği gündeme geldi. Sulama yapılmayan arazilerde verimin yüzde 70 düşmesinin ardından fiyatlarda artış olacağı ifade ediliyor. İşte ayrıntılar...



Trakya'da Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli’nde ayçiçek üretiminde verimin azalması bekleniyor. Söz konusu illerde verim kaybının yüzde 50'yi geçeceği, özellikle sulama yapılmayan arazilerde verimin yüzde 70 düştüğü ifade edildi. 

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu ve ekim yapılan alanlarda verimin geçtiğimiz seneye yakın olduğunu belirtti. 

Ayçiçek yağı fiyatlarına yeni zam yolda! Verim düştü, yağ fiyatları artacak! 

Milliyet'ten Çiğdem Yılmaz'ın haberine göre; Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, "Kış dönemi çok kurak geçti" diyeerek, yağmurun yağmadığı yerlerde verim kaybı yaşanacağını aktardı. 

"İlkbahar güzeldi ama kışın iyi yağış alsaydık çok daha iyi verim alırdık. Önemli olan taban suyunun iyi olması. Onun için de kar yağışı veya etkili kış yağışları gerekiyor. Geçen yılın altında bir verim ortalaması olur bölgemizde. Edirne merkezde erken ekim yapılan alanlarda genel ortalama önceki yıllara yakın" ifadelerini kullanan Hüseyin Arabacı, bölgenin yüzde 50’sinin erken ekim yaptığına, geç ekim yapanlarda verim kaybı yaşanacağına dikkat çekti. 

"Bir de yeni tohum çeşidini tercih eden üreticilerin daha çok kaybı yaşandığını duyuyoruz" diyen Arabacı, aynı firmanın başka tohumlarının da yaygın olarak bölgede ekildiğini, yeni çeşitlerin bölgeye iyi adapte olmamış olabileceğini dile getirdi. 

Ayçiçek yağı fiyatlarına yeni zam yolda! Verim düştü, yağ fiyatları artacak! 

Çorlu Ziraat Odası Başkanı Ali Topuz da konuya ilişkin açıklamalarda bulundu ve "Bölge kışın hiç yağış almadı. Bundan ayçiçeğinde yüzde 50 ile yüzde 70 arasında verim kaybımız var. Bölgede verim ortalaması dönüme 180 ile 250 kilo arasındaydı ama bu yıl 30 kilo ile 70 arasında. Bu tabloyla çiftçi seneye ayçiçek ekimi yapamaz" ifadelerine yer verdi. 

"Bu yılın mahsulü için ilaç, tohum gübre alındı ve elimizde para kalmadığı gibi borçlar da ödenmedi" diyen Ali Topuz, verim sebebiyle hüsrana uğradıklarına, devletten bölgenin afet bölgesi ilan edilmesini istediklerine vurgu yaptı. 

Ayçiçek yağı fiyatlarına yeni zam yolda! Verim düştü, yağ fiyatları artacak! 

AYÇİÇEK YAĞI FİYATLARI HIZLA YÜKSELİYOR 

Son dönemler fiyatıyla en çok gündem olan ürünlerden biri de ayçiçek yağı oldu. 2019 Ocak'ta litresi 7.95 lira olan ayçiçek yağının Şubat 2021’de 13.75 lira-22.50 liraya çıkmasıyla tartışmalar yaşanırken, konunun uzmanları özellikle Kovid-119 pandemisi sürecinde stok yapıldığından şüphe duymuştu. 

Şu an ayçiçek yağının litre fiyatı 43.75 TL'den başlıyor ve markasına göre 53.90 TL'ye kadar yükseliyor. 

Bir ayçiçek yağı markasının beş litrelik ürününün son üç aylık fiyatına bakıldığında, Haziran'da 179.95 TL'ye satılan ürünün, Temmuz'da 184.95 TL, Ağustos'ta ise 219.95 TL olduğu görüldü. 

TC kimlik numarasının sonu 0,2,4,6,8 olanlar dikkat! Paralar hesaplara yatırıldı, hemen hesaplarınıza bakın!

İstanbul Bağcılar'a 500 kişilik öğrenci yurdu geliyor!

Kan kaybeden euro kuru için rakam geldi! Yatırımcılar bu rakama odaklandı! İşte Euro/TL bu kadar olacak


Geri Dön