Ekonomi

Ayçiçek yağında flaş gelişme! Market raflarını direkt etkileyecek

Türkiye'de son dönemde fiyatı en çok artan ürünlerin başında gelen ayçiçek yağıyla ilgili flaş bir gelişme yaşanıyor. Trakya'da büyük bir alanı eken çiftçiler, yüksek verim için yağı bekliyor. Eğer istenilen verim gelirse ayçiçek yağında indirimler olacak.Ancak son dönemde her Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş, hem de tedarik zincirindeki sorunlar nedeniyle ayçiçek yağında ciddi sıkıntılar meydana geldi

Ülkemizde vatandaşların mutfakta kullandığı yağların başında ayçiçek yağı geliyor. Ancak son dönemde her Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş, hem de tedarik zincirindeki sorunlar nedeniyle ayçiçek yağında ciddi sıkıntılar meydana geldi. Hal böyle olunca ayçiçek yağı fiyatları da ciddi derece arttı. 

TRAKYA'DA HERKES YAĞMUR BEKLİYOR

Ayçiçek yağında yüksek verim için Trakya'da geniş bir alanı eken çiftçiler ise yağışla birlikte yüksek verim elde etmek için geri sayıma devam ediyor. Eğer çiftçilerin dileği kabul olur da beklenen yağış kısa zamanda gelirse, bu vatandaşlar için de iyi olacak. Yağ üretiminin artması, fiyatların da otomatikmen indirime girmesi anlamına giriyor. 
 

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, çiftçilerin güzel bir ayçiçeği sezonu için yağış beklediğini söyledi. 

Ayçiçeğinin gelişim sürecinde suya ihtiyaç duyduğuna dikkati çeken Arabacı, "Geçen düşen yağmurlar ayçiçeğinin baş yapısının oluşumunu rahatlattı, iyi bir yağış olmuştu. Bu dönemde gelecek yağış hem başın olgunlaşmasına hem de taneyi beslemesine yardımcı olur" dedi.

Arabacı, yağışlar ve mevsim şartlarının uygun olması halinde iyi verim alınacağını dile getirdi.

Bereketli ve hayırlı bir sezon dileyen Arabacı, "Şu an gidişat kötü değil, iyi gidiyor. Tabi inşallah yakın zamanda güzel bir yağış alırız. Bu yağışları aldığımız taktirde bol ve bereketli bir sezon geçiririz diye düşünüyoruz." diye konuştu.

 

TEMENNİLER, ÇİFTÇİNİN EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALMASI YÖNÜNDE

Tekirdağ Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal ise Tekirdağ'ın ayçiçeği üretiminde önemli bir yeri olduğunu dile getirdi.

Bu yıl yağış durumuna göre ayçiçeğinde yüksek verim olabileceğini belirten Öcal, "Tekirdağ'da bu yıl 1 milyon 500 bin dekar alanda ayçiçeği ekimi yapıldı. Bu yıl ekim zamanında yağışlar da çiftçinin istediği şekilde oldu. Ayçiçekleri açmaya başladı. Bu dönemlerde yağış olması durumunda çiftçilerimiz için güzel verimler bekliyoruz. Çiftçilerimiz emeklerinin karşılığını alacak inşallah. Şu ana kadar üreticilerimizden hastalık ve zarar konusunda bir olumsuzluk yok." dedi.

Dört gün içinde başvurdun başvurdun! Akbank başvuranlara 0 faizle 7500 TL veriyor

6 Temmuz 2022 akaryakıt fiyatları! Benzin fiyatlarına indirim gelecek mi?

SSK ve BAĞ-KUR emeklisi dört gözle bekliyordu! İşte zamlı maaşların yatacağı tarihler