18 / 05 / 2024

Aydın Arkeoloji Müzesi, 2012 Haziran'da tamamlanacak!

Aydın Arkeoloji Müzesi, 2012 Haziran'da tamamlanacak!

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Yassıadanın, dünya çapında bir ibret merkezi ve demokrasi müzesi haline getirileceğini, bu proje çerçevesinde mahkeme salonunun, hologram gibi teknik imkanlar da kullanılarak canlandırılacağını bildirdi



Günay, Aydın Menderesin vefatı dolayısıyla, merhum Adnan Menderesin doğduğu Aydının Koçarlı ilçesine bağlı Çakırbeyli köyünü ziyaret etti.

Köy girişinde vatandaşlar tarafından karşılanan Günay, köyde "Demokrasi Çınarı" adı verilen çınar ağacı altında vatandaşlara seslendi.

Bakan Günay, Çakırbeylinin, Aydının ve Türkiyenin, bugün değerli bir evladını ebediyete uğurladığını ifade ederek, Aydın Menderesi, uzun yıllardan beri tanıdığını, herkesin fikrine saygı duyan, demokrat bir insan olduğunu söyledi.

Aydın Menderesin vefat ettiği gün, ailesini ziyaret ederek taziyelerini illettiğini kaydeden Günay, bu nedenle hafta sonu yaptığı programı değiştirmediğini, sadece programına, hemşehrileriyle onun için Fatiha okumak için köyüne ziyareti eklediğini belirtti.

Günay, merhum Başbakan Adnan Menderesin, demokrasinin Türkiyeye yerleşmesi için çok gayret ettiğini, ancak o dönemlerde demokrasi Türkiyede kökleşmediği için haksız bedeller ödediğini ifade etti.

O dönem yaşanan büyük acılara tanıklık eden Yassıadanın, Milli Savunma Bakanlığından Kültür ve Turizm Bakanlığına devredildiğini hatırlatan Günay, şunları kaydetti:

"Yassıadayı bir demokrasi müzesi haline getireceğiz. Dünya çapında bir ibret merkezi ve demokrasi müzesi haline gelecek. Mahkeme salonunu olduğu gibi hologram sistemiyle teknik imkanlar kullanarak canlandıracağız. Rahmetli Menderesin ve öteki arkadaşlarının kaldıkları koğuşları, mekanları ve karşılama merkezlerini de canlandıracağız.

Menderes ailesinin çektiği acılar sonucunda, Türkiye bugün sarsılmaz bir demokrasiye kavuştu. O yüzden, ailenin, Türkiyeye çok hakkı geçti. Haklarını bize helal etsinler. Demokrasi Çınarı altında diliyorum ki, Allah bir daha milletimize böyle şeyler göstermesin."

Konuşmasının ardından köylülerle birlikte Aydın Menderes için Fatiha okuyan Bakan Günay, bir vatandaşın köylerine Adnan Menderes heykeli dikilmesi talebi üzerine, "Buraya güzel bir anıt yapalım. Bu bizim sözümüz olsun. Meydanı düzenleyelim. Köyü, demokrasi adına ziyaret edilebilecek özel bir mekan haline getirelim" dedi.

Bakan Günay, Menderes ailesinin köydeki çiftlik evinin, müzeye dönüştürülmesine ilişkin bir düşünce olup olmadığına ilişkin soru üzerine, aileyle bu konuyu görüşebileceğini, ailenin böyle bir isteği olması durumunda, bunun gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Gıyabi cenaze namazı kılındı

Köy camisinde öğle namazının ardından Aydın Menderes için gıyabi cenaze namazı kılındı. Gıyabi cenaze namazına katılan Günay, daha sonra köy konağını gezdi.

Bakan Günaya ziyaretinde AK Parti Aydın Milletvekili Gültekin Kılınç eşlik etti.

Aydın Arkeoloji Müzesi İnşaatı

Öte yandan Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Aydında inşaatı süren Aydın Arkeoloji Müzesi inşaatında incelemede bulundu.

Aydına 2008 yılında geldiğinde, bir çok işi yarım olarak gördüğünü ifade eden Günay, o dönem inşaatı yarım kalmış olan Nazilli ve Aydın kültür merkezlerini tamamladıklarını, arkeoloji müzesini de tamamlamaya çalıştıklarını belirtti.

Bakan Günay, müzenin tamamlanması işi için, 12 Haziran 2012nin iyi bir tarih olacağını düşündüğünü kaydetti.
AA


Geri Dön